Keď sa povie brusnica, väčšina z nás si asi okamžite predstaví malé červené bobuľky ako pomocníka pri problémoch s močovými cestami. A je to pravda, účinky brusníc na tento systém sú naozaj pozoruhodné a dobre známe. Možno vás však prekvapí, že tieto drobné plody toho dokážu oveľa viac.
Sú doslova nabité prospešnými látkami, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť rôzne aspekty nášho zdravia. S čím všetkým nám môžu pomôcť a ako ich zaradiť do jedálnička, aby sme z nich vyťažili maximum?
Účinky brusníc: viac než len pomoc pre močové cesty
Brusnice sú výnimočné bobuľové ovocie, ktoré nepomáha len močovým cestám. Podľa výskumov podporujú trávenie, imunitu, zdravie srdca aj ústnej dutiny. Vďaka vysokému obsahu polyfenolov a antioxidantov dokážu ochrániť bunky pred oxidačným stresom.
Podpora zdravia močového systému
Azda najznámejším a najčastejšie skloňovaným benefitom brusníc je ich pozitívny vplyv namočové cesty. Tradične sú využívané pri nepríjemných pocitoch v tejto oblasti a moderná veda postupne odhaľuje mechanizmy, ktoré stoja za jeho účinnosťou.
Brusnice obsahujú jedinečné zlúčeniny nazývané proantokyanidíny (PAC) typu A. Podľa výskumov dokážu tieto látky zabrániť baktériám (napr. E. coli) prichytiť sa na sliznicu močových ciest. Vytvoria klzký povrch, ktorý sťažuje baktériám uchytiť sa a ďalej množiť. Práve vďaka tomuto mechanizmu je toto ovocie často odporúčané pre ľudí, ktorí chcú aktívne podporiť zdravie svojho močového traktu.
Aj ďalšie odborné publikácie uvádzajú, že pravidelná konzumácia brusnicových produktov môže byť účinná na podporu zdravia močového systému. Platí to obzvlášť pre ľudí náchylnejších na problémy s močovými cestami.
Navyše, celkové zdravie močového systému je úzko späté s funkciou obličiek. Hoci sa často diskutuje o priamom vplyve brusníc na obličky, ich prínos môže spočívať aj v širších súvislostiach. Niektoré štúdie naznačujú, že látky obsiahnuté v tomto drobnom ovocí môžu pozitívne vplývať na črevnú mikroflóru a disponujú antioxidačnými vlastnosťami. Tieto faktory môžu prispievať k celkovej podpore zdravia vylučovacieho systému, a tým nepriamo aj k ochrane obličiek pred možnými komplikáciami
Silný antioxidant s protizápalovým potenciálom
Brusnice sú tiež mimoriadne bohaté na antioxidanty. Tieto látky hrajú kľúčovú úlohu v ochrane našich buniek pred poškodením voľnými radikálmi. Tie vznikajú ako vedľajší produkt metabolizmu alebo pôsobením vonkajších faktorov (znečistené prostredie či stres).
Brusnice obsahujú širokú škálu polyfenolických zlúčenín, vrátane fenolových kyselín a flavonoidov (ako sú antokyány, ktoré dodávajú tomuto bobuľovému ovociu jeho typickú červenú farbu, kvercetín či myricetín). Štúdie potvrdzujú, že práve tieto látky prispievajú k vysokému antioxidačnému potenciálu brusníc. Vďaka tomu môžu pomáhať neutralizovať škodlivé voľné radikály a chrániť tak organizmus pred oxidačným stresom, ktorý je spájaný s rozvojom chronických ochorení a procesom starnutia. Podľa vedcov môže konzumácia tohto ovocia navyše posilniť antioxidačnú obranyschopnosť organizmu.
S antioxidačnou aktivitou úzko súvisí aj protizápalový potenciál brusníc. Chronický zápal je totiž často spúšťačom alebo sprievodným javom mnohých zdravotných problémov. Výskumy naznačujú, že konzumácia tohto drobného ovocia alebo jeho extraktov môže prispievať k znižovaniu hladín niektorých zápalových markerov v tele. Tento efekt sa pripisuje práve obsahu špecifických bioaktívnych látok. Tie môžu pozitívne ovplyvňovať zápalové procesy na bunkovej úrovni, ako aj modulovať črevnú mikroflóru, ktorá hrá v zápalových procesoch dôležitú úlohu.
Odporúčame prečítať: Zápal močových ciest: príznaky, príčiny a čo pomáha?
Priaznivý vplyv na tráviaci systém a črevnú mikroflóru
Brusnice môžu zohrávať úlohu aj v podpore zdravia tráviaceho systému. Čoraz viac sa ukazuje, aký dôležitý je stav našej črevnej mikroflóry pre celkové zdravie. A práve tu môže byť nenápadné bobuľové ovocie opäť nápomocné nápomocné.
Toto ovocie obsahuje vlákninu a už spomínané polyfenolické zlúčeniny, ktoré môžu pozitívne ovplyvňovať zloženie a funkciu črevných baktérií. Podľa výskumov môžu tieto látky (najmä proantokyanidíny a iné polyfenoly) pôsobiť tak, že podporujú rast niektorých prospešných baktérií, Zároveň môžu ovplyvňovať priľnavosť a rast nežiadúcich mikróbov v čreve.
Štúdie naznačujú, že polyfenoly z brusníc môžu mať prebiotické účinky. Výskum na myšiach ukázal, že tieto polyfenoly (v kombinácii s agávovými agavínmi) priaznivo ovplyvnili zloženie črevnej mikroflóry a zlepšili funkciu črevnej bariéry. Takáto rovnováha v črevnej mikroflóre je dôležitá pre správne trávenie a vstrebávanie živín aj pre funkciu imunitného systému a celkovú pohodu. Na potvrdenie a presné pochopenie týchto účinkov u ľudí je však potrebný ďalší výskum.
Zaujímavý je tiež potenciálny vplyv brusníc na baktériu Helicobacter pylori. Táto baktéria je známym pôvodcom žalúdočných vredov a iných tráviacich ťažkostí. Podobne ako v prípade močových ciest, aj tu sa predpokladá, že špecifické látky v tomto drobnom ovocí (najmä proantokyanidíny) by mohli brániť tejto baktérii prichytiť sa na sliznicu žalúdka. Klinické štúdie skúmali tento efekt a ukázali, že pravidelná konzumácia brusnicového džúsu s vysokým obsahom proantokyanidínov môže pomôcť znížiť mieru infekcie H. pylori u dospelých. Tento prístup by mohol predstavovať doplnkovú stratégiu k štandardnej liečbe, najmä v oblastiach s vysokým výskytom tejto infekcie.
Možná podpora kardiovaskulárneho zdravia
Srdcovo-cievne ochorenia predstavujú celosvetovo vážny zdravotný problém. Strava bohatá na ovocie a zeleninu, vrátane bobuľovín ako sú brusnice, je často spájaná s lepším stavom kardiovaskulárneho systému. Dôvodom je opäť vysoký obsah polyfenolických zlúčenín s antioxidačným a protizápalovým potenciálom.
Ako uvádzajú odborné publikácie, polyfenoly obsiahnuté v brusniciach by mohli prispievať k zlepšeniu pružnosti ciev, pozitívne ovplyvňovať metabolizmus lipidov a znižovať oxidačné poškodenie.
Metaanalýza z roku 2019 naznačili, že konzumácia tohto ovocia môže viesť k významnému zníženiu systolického krvného tlaku a indexu telesnej hmotnosti (BMI). Rovnaká analýza tiež poukázala na možné zvýšenie HDL (dobrého) cholesterolu, najmä u ľudí mladších ako 50 rokov. Ďalšia klinická štúdia na zdravých mužoch zistila, že denná konzumácia prášku z celých brusníc počas jedného mesiaca zlepšila funkciu ciev.
Je však dôležité dodať, že výsledky štúdií nie sú vždy jednoznačné a na potvrdenie týchto priaznivých účinkov a určenie optimálneho dávkovania sú potrebné ďalšie rozsiahle klinické štúdie na ľuďoch.
Posilnenie imunitného systému
Zdravý a dobre fungujúci imunitný systém je základom našej obranyschopnosti voči rôznym patogénom. Brusnice môžu byť cenným doplnkom stravy aj z tohto hľadiska, a to hneď niekoľkými spôsobmi.
Po prvé, toto drobné ovocie je zdrojom vitamínu C, ktorý je dobre známy svojou úlohou v podpore imunitných funkcií. Vitamín C prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, k ochrane buniek pred oxidačným stresom a tiež k zníženiu vyčerpania a únavy. Hoci obsah vitamínu C v brusniciach nemusí byť taký extrémne vysoký ako v niektorých iných druhoch ovocia (čerstvé bobule obsahujú okolo 13-14 mg vitamínu C na 100 g), ich pravidelná konzumácia môže prispieť k celkovému dennému príjmu tejto dôležitej živiny.
Po druhé, brusnice sú nabité antioxidantmi, najmä polyfenolmi. Tieto látky chránia bunky tela (vrátane buniek imunitného systému) pred poškodením voľnými radikálmi. Niektoré výskumy naznačujú, že polyfenoly môžu mať aj priame imunomodulačné účinky. To znamená, že môžu pomáhať regulovať aktivitu imunitného systému a podporovať jeho optimálnu odpoveď.
Klinická štúdia na ľuďoch skúmala vplyv dennej konzumácie brusnicového nápoja a zistila, že viedla k zvýšenej proliferácii γδ-T buniek (typ imunitných buniek) a zároveň k menšiemu počtu hlásených symptómov prechladnutia a chrípky v porovnaní s placebom. Táto oblasť je však stále predmetom skúmania.
Vplyv na zdravie ústnej dutiny
Okrem už spomínaných benefitov môžu brusnice prispievať aj k podpore zdravia ústnej dutiny. Problémy ako zubný kaz alebo zápaly ďasien sú často spôsobené premnožením určitých baktérií a tvorbou zubného povlaku. Aj v tejto oblasti sa ukazuje, že špecifické látky obsiahnuté v tomto nenápadnom ovocí by mohli zohrávať ochrannú úlohu.
Mechanizmus účinku je podobný ako pri ochrane močových ciest. Polyfenolické zlúčeniny z brusníc (najmä proantokyanidíny), môžu narúšať schopnosť baktérií prichytiť sa na povrch zubov. Týmto spôsobom môžu brániť tvorbe zubného povlaku a znižovať produkciu kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu.
Vedci identifikovali viaceré mechanizmy, ktorými polyfenoly z tohto drobného ovocia pôsobia proti baktériám spôsobujúcim zubný kaz. Zahŕňajú nielen inhibíciu priľnavosti, ale aj narušenie tvorby glukánov (ktoré tvoria zubný povlak) a ovplyvnenie odolnosti baktérií voči kyslému prostrediu.
Tieto látky môžu pôsobiť bez toho, aby priamo zabíjali baktérie, čo je výhodné pre zachovanie rovnováhy ústnej mikroflóry. Aj ďalšie štúdie v laboratórnych podmienkach a na zvieracích modeloch tiež podporili tieto zistenia. Ukázalo sa, že brusnice môžu redukovať tvorbu biofilmov baktérií a vývoj zubného kazu u potkanov.
Systematický prehľad štúdií zameraný na vplyv extraktu z brusníc na zubný povlak síce naznačuje ich potenciál, no zároveň poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu a porovnania rôznych foriem a koncentrácií produktov pre jednoznačné odporúčania. Napriek tomu môže byť zaradenie tohto bobuľového ovocia do vyváženej stravy, spolu s dôkladnou ústnou hygienou, jedným z krokov k podpore celkového zdravia ústnej dutiny.
Majú brusnice aj nežiaduce účinky?
Vo všeobecnosti sa ich konzumácia považuje za bezpečnú. Ako pri mnohých potravinách, aj tu ale platí, že kľúčom je striedmosť.
Ak by ste to s týmto ovocím, či už čerstvým alebo vo forme koncentrovaných produktov, výrazne prehnali, mohli by ste naraziť na niektoré nežiaduce účinky brusníc. Predovšetkým v oblasti trávenia. K najčastejším patria nepríjemné pocity ako bolesti brucha, nevoľnosť či dokonca hnačka. Tieto ťažkosti sú spravidla spojené s príjmom väčšieho množstva naraz.
Okrem toho je dôležité upozorniť na obsah oxalátov (solí kyseliny šťaveľovej) v brusniciach. Obzvlášť koncentrované extrakty môžu byť na tieto látky bohatšie. Pre ľudí, ktorí mali v minulosti problémy s obličkovými kameňmi, môže byť vyšší príjem oxalátov potenciálne rizikový.
V akých formách môžete brusnice konzumovať?
Toto všestranné ovocie si môžete vychutnať v rôznych podobách. Každá forma má svoje špecifiká, výhody aj drobné nevýhody. Poďme sa pozrieť na najčastejšie spôsoby, ako zaradiť brusnice do svojho jedálnička:
Čerstvé brusnice
- Výhody: Ponúkajú najprirodzenejšiu chuť a maximálny obsah niektorých živín, ktoré môžu byť citlivé na spracovanie. Sú skvelé na priamu konzumáciu, aj keď ich typická trpkosladká chuť nemusí vyhovovať každému.
- Nevýhody: Čerstvé brusnice majú pomerne krátku sezónu (najmä na jeseň) a ich dostupnosť môže byť obmedzená. Tiež sú citlivejšie na skladovanie. Ich výrazná trpkosť môže niektorých ľudí odradiť od konzumácie väčšieho množstva.
Sušené brusnice
- Výhody: Sú dostupné po celý rok a majú dlhšiu trvanlivosť. Vďaka odstráneniu vody je ich chuť koncentrovanejšia a často sladšia, najmä ak sú dosladzované (na čo si treba dať pozor a sledovať zloženie). Účinky sušených brusníc sú podobné ako pri čerstvých, najmä pokiaľ ide o obsah vlákniny a niektorých antioxidantov. Časť vitamínu C sa ale sušením môže stratiť.
- Nevýhody: Často obsahujú pridaný cukor alebo olej, aby sa zlepšila ich chuť a textúra a zabránilo sa ich zlepovaniu. Preto je dôležité čítať etikety a vyberať si varianty bez zbytočných prísad alebo s minimálnym dosladením. Kvôli koncentrácii cukrov (aj prirodzených) majú vyššiu kalorickú hodnotu na gram v porovnaní s čerstvými.
Mrazené brusnice
- Výhody: Zachovávajú si veľkú časť živín podobne ako čerstvé a sú dostupné po celý rok.
- Nevýhody: Po rozmrazení môžu stratiť svoju pôvodnú textúru a pustiť viac šťavy.
Brusnicový džús alebo šťava
- Výhody: Jednoduchý a osviežujúci spôsob, ako konzumovať brusnice, najmä ak preferujete tekutú formu. Môže byť nápomocný pri potrebe zvýšiť príjem tekutín. Účinky džúsu sú tiež často spájané s podporou močových ciest.
- Nevýhody: Mnohé komerčne dostupné brusnicové džúsy obsahujú vysoké množstvo pridaného cukru, čo znižuje ich zdravotné benefity a pridáva zbytočné kalórie. Ideálne je vyberať si 100% šťavu bez pridaného cukru, ktorá však môže byť veľmi trpká a kyslá, preto sa často riedi vodou alebo kombinuje s inými ovocnými šťavami. Pri výrobe džúsu sa tiež môže stratiť časť vlákniny.
Brusnicový čaj
- Výhody: Teplý a upokojujúci nápoj, ktorý môže byť príjemnou alternatívou, najmä v chladnejšom období. Často sa kombinuje s bylinkami.
- Nevýhody: Koncentrácia aktívnych látok z brusníc v čaji môže byť nižšia v porovnaní s inými formami. Účinok bude závisieť od kvality čaju a množstva použitého ovocia (alebo iných častí rastliny, napr. listov – účinky listov brusnice sú tiež niekedy skúmané, aj keď menej často ako plody).
Brusnicový prášok alebo extrakt (vo výživových doplnkoch)
- Výhody: Ponúkajú koncentrovanú formu účinných látok z brusníc. Umožňujú presné dávkovanie a sú praktické pre ľudí, ktorí nemajú radi ich typickú chuť alebo hľadajú cielenú podporu.
- Nevýhody: Kvalita a koncentrácia účinných látok sa môže medzi jednotlivými doplnkami výrazne líšiť. Je dôležité vyberať si produkty od overených výrobcov a sledovať obsah štandardizovaných extraktov (napr. na obsah proantokyanidínov - PAC).
Pri výbere formy konzumácie je dobré zvážiť svoje individuálne potreby, chuťové preferencie a tiež účel, na ktorý ich chcete používať. Napríklad, ak hľadáte primárne vlákninu, čerstvé alebo sušené brusnice (bez nadmerného cukru) budú lepšou voľbou ako džús. Ak ide o čo najvyšší príjem špecifických antioxidantov, môžu byť zaujímavé kvalitné extrakty.
Ako konzumovať brusnice a aká je odporúčaná denná dávka?
Spôsob konzumácie brusníc a ich odporúčané množstvo sa líšia v závislosti od formy, v akej sa rozhodnete tieto plody zaradiť do svojho jedálnička, a tiež od vášho konkrétneho cieľa. Iné množstvo bude vhodné pre bežné obohatenie stravy a iné sa môže odporúčať napríklad pri snahe o podporu zdravia močových ciest pomocou koncentrovaných produktov. Pozrime sa na jednotlivé možnosti:
Čerstvé brusnice
- Spôsoby konzumácie: Čerstvé plody môžete jesť samostatne, hoci ich trpká chuť nemusí každému vyhovovať. Skvele sa však hodia do ovocných šalátov, ktorým dodajú osviežujúcu kyslosť, do raňajkových cereálií, müsli, jogurtov alebo tvarohu. Môžete ich rozmixovať do smoothies, čím zamaskujete ich trpkosť a zároveň využijete všetky živiny. Sú tiež výbornou surovinou na prípravu domácich omáčok alebo kompótov.
- Odporúčaná denná dávka: Pre čerstvé brusnice neexistuje striktne stanovená denná dávka. Ako súčasť pestrej a vyváženej stravy sa odporúča konzumovať rôzne druhy ovocia, a hrsť čerstvých bobúľ (približne 80–100 gramov, čo zodpovedá jednej z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny denne) môže byť skvelým prínosom.
Sušené brusnice
- Spôsoby konzumácie: Sušené brusnice sú obľúbenou pochúťkou. Môžete ich pridať do raňajkových kaší, müsli, granoly, študentských zmesí alebo ich použiť pri pečení do koláčov, muffinov či domáceho chleba. Výborne sa hodia aj do slaných jedál, napríklad do šalátov, kuskusu alebo ako súčasť plniek. Majú často sladšiu chuť a sú vhodné do sladkých aj slaných pokrmov.
- Odporúčaná denná dávka: Keďže sušené ovocie je koncentrovanejšie na cukor a kalórie, odporúčaná porcia sušených brusníc je menšia ako pri čerstvých. Zvyčajne sa pohybuje okolo 30–40 gramov (malá hrsť). Je dôležité vyberať si nesladené alebo len minimálne sladené varianty, aby ste sa vyhli nadmernému príjmu pridaného cukru.
Mrazené brusnice
- Spôsoby konzumácie: Podobne ako čerstvé, mrazené bobule sú skvelé do smoothies, na prípravu teplých omáčok, džemov, koláčov alebo ako prísada do raňajkových kaší po rozmrazení.
- Odporúčaná denná dávka: Platí podobné odporúčanie ako pre čerstvé brusnice, teda primeraná porcia (napr. hrsť) ako súčasť pestrej stravy.
Brusnicový džús alebo šťava
- Spôsoby konzumácie: Brusnicovú šťavu alebo džús môžete piť samostatne, riedenú vodou (najmä ak ide o 100% šťavu, ktorá je veľmi koncentrovaná a kyslá) alebo ako súčasť miešaných nápojov a smoothies.
- Odporúčaná denná dávka: Pri brusnicových džúsoch je kľúčové sledovať ich zloženie. Mnohé komerčné produkty obsahujú veľa pridaného cukru. Ak si vyberiete 100% šťavu bez pridaného cukru, pre bežnú konzumáciu sa často odporúča pohár (približne 200–250 ml) denne. Niektoré vedecké štúdie skúmajúce vplyv na prevenciu infekcií močových ciest pracovali s rôznymi dávkami, často v rozmedzí 240 až 500 ml džúsu denne, alebo ekvivalentného množstva v inej forme. Je však dôležité poznamenať, že účinnosť môže závisieť od koncentrácie proantokyanidínov (PAC) v danom produkte.
Brusnicový čaj
- Spôsoby konzumácie: Pripravuje sa zaliatím sušených bobúľ (celých alebo drvených) alebo špeciálnych čajových zmesí horúcou vodou.
- Odporúčaná denná dávka: Pre brusnicový čaj nie je stanovená špecifická denná dávka. Môžete si ho vychutnať podľa chuti, napríklad 1–3 šálky denne. Účinnosť z hľadiska obsahu aktívnych látok bude pravdepodobne nižšia ako pri konzumácii celých plodov alebo koncentrovaných štiav a extraktov.
Brusnice vo výživových doplnkoch (extrakty, prášky, kapsuly)
- Spôsoby konzumácie a dávkovanie: Brusnice vo forme výživových doplnkov ponúkajú koncentrovaný zdroj účinných látok, najmä proantokyanidínov (PAC). Dávkovanie sa líši v závislosti od konkrétneho produktu, jeho koncentrácie a účelu použitia. Vždy je nevyhnutné riadiť sa odporúčaním výrobcu uvedeným na obale produktu alebo sa poradiť s lekárom či lekárnikom. Pre podporu zdravia močových ciest sa v štúdiách často pracuje s dávkami poskytujúcimi minimálne 36 mg PAC denne, ale optimálne dávkovanie môže byť individuálne.
Vo všeobecnosti platí, že odporúčaná denná dávka brusníc ako potraviny nie je striktne limitovaná, pokiaľ nespôsobujú tráviace ťažkosti alebo neexistujú iné zdravotné obmedzenia. Kľúčom je pestrosť a striedmosť.
Brusnice vo výživových doplnkoch
Okrem konzumácie tohto ovocia v jeho prirodzenej alebo minimálne spracovanej forme (čerstvé, sušené, mrazené, šťavy, čaje) môžete siahnuť aj po výživových doplnkoch. Tie zvyčajne obsahujú koncentrované extrakty, ktoré sú štandardizované na určitý obsah aktívnych látok, najčastejšie proantokyanidínov (PAC).
Výhodou tejto formy je možnosť presného dávkovania a cieleného príjmu vyššej koncentrácie látok, ktoré by ste z bežnej stravy získavali ťažšie. Najmä ak nemáte toto ovocie pravidelne v jedálničku alebo vám nevyhovuje jeho chuť. Doplnky sú praktické a môžu byť užitočné pre ľudí, ktorí hľadajú intenzívnejšiu podporu, napríklad pre zdravie močových ciest.
Na trhu nájdete rôzne typy doplnkov:
- Kapsuly alebo tablety: Najbežnejšia forma, ľahko sa užívajú a dávkujú.
- Prášky: Možno ich rozmiešať vo vode alebo pridať do nápojov či jedla.
- Tekuté extrakty alebo sirupy: Môžu byť vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí majú problém s prehĺtaním tabliet.
Dávkovanie výživových doplnkov s brusnicami by malo vždy zodpovedať odporúčaniam výrobcu alebo pokynom lekára či lekárnika. Je dôležité neprekračovať odporúčané denné dávky a pamätať na to, že výživové doplnky nie sú náhradou pestrej a vyváženej stravy.
LINDENS Health + Nutrition Brusnicový džús (extrakt) 5000 mg, 100 tabliet
Vyskúšajte čistú silu brusníc v kompaktnej forme. LINDENS prináša extrakt z brusnicového džúsu v pomere 36:1. Každá tableta zodpovedá 5000 mg čerstvého ovocia.
Brusnice sú prirodzeným zdrojom polyfenolov, vrátane proantokyanidínov, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Vhodné na dlhodobé užívanie a pre každého, kto chce z tohto ovocia vyťažiť maximum.
Balenie obsahuje 100 tabliet, ktoré vystačia až na 3 mesiace. Bez živočíšnych zložiek – vhodné pre vegetariánov aj vegánov.
Salvia Paradise Kanadská brusnica lyofilizovaná tinktúra bez alkoholu, 50 ml
Čistá esencia brusníc vo forme bezalkoholovej tinktúry. Vďaka šetrnému spracovaniu lyofilizáciou si zachováva maximum účinných látok. Bez aditív a bez kompromisov.
Odporúčaná denná dávka zodpovedá 3810 mg čerstvých kanadských brusníc. Praktické kvapky umožňujú rýchle vstrebávanie cez sliznicu. Ideálne pre každého, kto uprednostňuje tekutú formu.
Produkt je vhodný pre vegánov aj vegetariánov. Bez alkoholu, bez zbytočností – len rastlinný glycerol, voda a brusnice v plnej sile.
BioCare Cranberry Intensive brusnice na močové cesty, prášok 60 g
Starostlivosť o močové cesty v prémiovej kvalite. BioCare Cranberry Intensive kombinuje silu brusníc, extraktu z ibišteka Ellirose™, vitamínu C a 10 miliárd živých baktérií Lactobacillus acidophilus – všetko v praktickej práškovej forme.
Denná dávka poskytuje 3100 mg brusnicového extraktu, 600 mg vitamínu C a klinicky skúmané probiotiká, ktoré dopĺňajú starostlivosť zvnútra.
Prášok je prirodzene sladený xylitolom a vhodný pre vegánov aj vegetariánov. Vystačí na 10 dní užívania – ideálne ako intenzívna kúra.
Verra URIMA AKUT – Komplex D-manózy, inulínu a brusníc na močové cesty, 10 sáčkov
Spojte to najlepšie z prírody a vedy v jednom sáčku. Verra URIMA AKUT je komplex na podporu zdravia močových ciest – vyvinutý urológmi a testovaný českým štátnym zdravotným ústavom.
Každá dávka obsahuje 2000 mg D-manózy, extrakt z kanadskej brusnice, inulín, tekvicové semienka a dôležité mikroživiny – horčík, zinok a vitamín D3.
Rozpustná prášková forma zabezpečuje jednoduché užívanie bez aditív. Produkt je vhodný pre vegánov, mužov aj ženy vrátane tehotných a dojčiacich.
Čo si všímať pri výbere?
Pri výbere výživového doplnku s brusnicami je dôležité zamerať sa nielen na celkové množstvo extraktu, ale predovšetkým na obsah a typ proantokyanidínov (PAC), ak je uvedený.
Ďalej je dobré sledovať zloženie produktu – či neobsahuje zbytočné prídavné látky, farbivá, konzervanty alebo vysoké množstvo cukru (najmä pri sirupoch).
Výživové doplnky s týmto ovocím môžu byť často obohatené aj o ďalšie látky, ktoré synergicky podporujú ich účinok alebo prispievajú k celkovému zdraviu. Môže to byť napríklad:
- D-manóza: Jednoduchý cukor, ktorý tiež vykazuje schopnosť brániť prichytávaniu baktérií na sliznicu močových ciest. Kombinácia s brusnicami je veľmi populárna a vedecky podložená.
- Vitamín C: Podporuje imunitný systém a okysľuje moč, čo môže vytvárať nepriaznivejšie prostredie pre baktérie.
- Probiotiká: Niektoré kmene môžu podporovať zdravú mikroflóru močových ciest a celkovú imunitu.
- Extrakty z iných bylín: Napríklad zo zlatobyle, medvedice lekárskej alebo pŕhľavy, ktoré sú tradične používané na podporu močového systému.
Záver: brusnice ako všestranný dar prírody
Ako sme si ukázali, toto nenápadné ovocie nie je len sezónna pochúťka či tradičný „babský recept“ pri problémoch s močovými cestami. Tieto drobné, no nutrične bohaté bobule v sebe ukrývajú celý arzenál bioaktívnych látok, ktoré môžu podporiť zdravie na viacerých frontoch. Od imunity, cez trávenie, až po zdravie srdca a ústnej dutiny.
Či už siahnete po čerstvých alebo sušených plodoch, šťave, čaji či výživových doplnkoch, dajte prednosť kvalite a vyhýbajte sa zbytočnému cukru a konzervačným látkam. Predstavujú chutný a jednoduchý spôsob, ako obohatiť jedálniček o prírodnú podporu vitality.
Vedci stále odhaľujú nové účinky týchto bobúľ a výskum napreduje, no jedno je už teraz isté: zaradiť brusnice do každodenného života môže byť malý krok, ktorý prinesie dlhodobý úžitok.
Skúste ich rôzne formy a zistite sami, ako vám tento dar prírody sadne najlepšie.
Redakcia Vegmart
Zdroje:
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3684265/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37068952/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31140512/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8911768/
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1409758
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10242055/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942875/
- https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2022.871080/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8246812/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/545
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31023488/
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/fo/d2fo00080f
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996139/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878739/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6473364/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2883842/
- https://www.researchgate.net/publication/385968940_Effect_of_Cranberry_Extract_on_Dental_Plaque_A_Systematic_Review
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27251185/
- https://www.mdpi.com/1420-3049/24/5/844
- https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-10-94
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7465228/