Ako spoznať cukrovku – príznaky, prejavy a ako ju liečiť? Komplexný sprievodca

Ako spoznať cukrovku – príznaky, prejavy a ako ju liečiť? Komplexný sprievodca

Cukrovka je chronické ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje 10,5 % dospelých ľudí. Čo ju spôsobuje a aké sú jej riziká? Dokážete jej nejako predísť? Všetky dôležité informácie sa dozviete v článku.


Čo je cukrovka?

Nazývaná aj diabetes mellitus, je chronické metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšenou hladinou cukru v krvi v dôsledku poruchy tvorby alebo účinku inzulínu. Inzulín je hormón, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi a umožňuje jej vstup do buniek, kde sa premieňa na energiu.

Glukóza je hlavným zdrojom energie organizmu. Na jej využitie však potrebuje inzulín, hormón, ktorý je produkovaný podžalúdkovou žľazou – pankreasom. V prípade, že telo nevytvára dostatok inzulínu, alebo ho nevyužíva správne, glukóza zostane v krvi, čo môže spôsobiť zdravotné problémy.

Štatistika z roku 2021 uvádza, že diabetes mellitus celosvetovo postihuje 537 miliónov dospelých ľudí vo veku 20 – 79 rokov. V Európe je diagnostikovaný u 61 miliónov ľudí, čo predstavuje 1 z 11 dospelých ľudí. Predpokladá sa, že nárast pacientov bude v dôsledku nezdravej životosprávy v nasledujúcich rokoch ešte stúpať. 


Aké hodnoty znamenajú ochorenie?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je normálna koncentrácia glukózy v krvi nalačno 70 – 100 mg/dl, čo predstavuje 3,9 mmol/l – 5,6 mmol/l.

Ak je hodnota nalačno v rozmedzí 100 – 125 mg/dl (5,6 – 6,9 mmol/l), ide o hyperglykémiu, čo znamená zvýšenú hladinu cukru v krvi a vyššie riziko rozvoja diabetu. Odporúča sa zmena životného štýlu a sledovanie glykémie (hladina cukru/glukózy v krvi). Hodnota nalačno, ktorá dosahuje v dvoch samostatných testoch 126 mg/dl (7 mmol/l) alebo viac, znamená cukrovku. 

Ak sú hodnoty glykémie pod 70 mg/dl (3,9 mmol/l), ide o hypoglykémiu, teda zníženú hladinu cukru v krvi. Medzi jej prejavy patria závraty, potenie, búšenie srdca alebo rozmazané videnie. Tento stav je potrebné monitorovať, ideálne prostredníctvom prístroja – glukomera. Všetko o týchto stavoch – hyperglykémii a hypoglykémii si môžete prečítať v jednom z našich článkov.


Typy cukrovky

Existuje niekoľko druhov:


Diabetes mellitus 1. typu

Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitné bunky napádajú a ničia pankreatické beta bunky, teda bunky produkujúce inzulín. Tie zaniknú a prestávajú produkovať tento hormón, čo vedie k problémom s reguláciou hladiny cukru v krvi. Podľa najnovšej štúdie tento typ postihuje 8,5 milióna ľudí. Cukrovka 1. typu je zvyčajne diagnostikovaná u detí a mladých ľudí, ale môže sa vyvinúť aj neskôr.


Prediabetes

Toto ochorenie je rizikovým faktorom rozvoja cukrovky 2. typu, do ktorého sa podľa odborníkov vyvinie v 5 – 15 % prípadov. Súvisí so zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémiou), ktorá dosahuje hodnoty 110 – 125 mg/dl. 


Diabetes mellitus 2. typu

Tento typ zahŕňa 90 % všetkých prípadov. Hlavnou príčinou je, že telo nevytvára dostatok inzulínu alebo bunky nedokážu na vyprodukovaný inzulín reagovať. V takom prípade je odpoveď na inzulín znížená a vzniká inzulínová rezistencia. Počas tohto stavu je hormón produkovaný pankreasom neúčinný. Spočiatku sa organizmus bráni tak, že zvýši jeho produkciu, aby si udržal homeostázu (rovnováhu) hladiny glukózu. Neskôr však produkcia inzulínu klesá, čo vedie k rozvoju tohto ochorenia. Najčastejšie sa rozvíja u ľudí starších ako 45 rokov, pričom jeho výskyt stúpa s vekom. Podľa štatistík sa vyskytuje u 4,4 % pacientov vo veku 15 – 49 rokov, v 15 % medzi 50 – 69 rokov a v 22 % postihuje ľudí nad 70 rokov. 


Gestačný diabetes

Ako jediný sa môže vyvinúť len počas tehotenstva. Prvým príznakom je zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémia). Vo všeobecnosti postihuje ženy počas druhého a tretieho trimestra. Podľa American Diabetes Association (Americká asociácia pre diabetes) sa vyskytuje v 7 % všetkých tehotenstiev. U žien, ktoré majú diagnostikovanú tehotenskú cukrovku, je v budúcnosti vyššie riziko rozvoja diabetu aj u detí. 


Cukrovka u detí

U detí je najčastejšie diagnostikovaný diabetes mellitus 1. typu. Odhaduje sa, že celosvetovo sa ročne vyvinie u 98 200 detí mladších ako 15 rokov a u 128 900 mladých ľudí vo veku do 20 rokov. Príčinami môže byť genetická predispozícia, vírusové infekcie počas tehotenstva alebo v detstve, ktoré môžu narušiť imunitu a poškodiť autoimunitné mechanizmy. Strava bohatá na sacharidy a tuky v rannom veku vedie k zrýchlenému priberaniu, čo môže spôsobiť poškodenie beta buniek pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Všetko, čo potrebujete vedieť o cukrovke u detí, sa dočítate v našom ďalšom článku.
 


Starecká cukrovka

Týmto typom trpí 20 % ľudí nad 60 rokov. Ide o diabetes 2. typu, ktorý vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie. V pokročilom veku je sekrécia inzulínu výrazne znížená a u 30 % starších pacientov je riziko narušenia regulácie glukózy vyššie.


Príčiny vzniku diabetu

Medzi najčastejšie príčiny patria genetika, autoimunitné ochorenie, inzulínová rezistencia, hormonálna nerovnováha, poškodenie pankreasu alebo užívanie niektorých liekov. V nasledujúcich riadkoch sa na možné príčiny pozrieme bližšie.


Autoimunitné ochorenie 

Je príčinou cukrovky 1. typu a nastáva, keď imunitný systém napadne a poškodí bunky pankreasu produkujúce inzulín.


Inzulínová rezistencia 

Tento stav je spôsobený tým, že bunky nereagujú na inzulín tak, ako by mali. K rôznym stupňom inzulínovej rezistencie prispieva niekoľko faktorov, vrátane obezity, nedostatku fyzickej aktivity, stravovania, hormonálnej nerovnováhy, genetiky a niektorých liekov. Inzulínová rezistencia spôsobuje diabetes 2. typu. 


Hormonálna nerovnováha 

Počas tehotenstva placenta uvoľňuje hormóny (napr. prolaktín), ktoré spôsobujú inzulínovú rezistenciu. Ak podžalúdková žľaza nedokáže produkovať dostatok inzulínu na prekonanie inzulínovej rezistencie, môže sa vyvinúť gestačný diabetes. 


Poškodenie pankreasu 

V dôsledku zranenia alebo operácie môže byť ovplyvnená jeho schopnosť produkovať inzulín.


Genetika 

Rozvoj cukrovky je vyšší v prípade, že sa vyskytla u niekoho v rodine. Genetické ochorenia ako cystická fibróza (dedičné ochorenie, ktoré poškodzuje pľúca a pankreas) a hemochromatóza (ochorenie spôsobené zvýšenou resorpciou – spätným vstrebávaním železa z čreva) môžu poškodiť pankreas, čo vedie k vyššej pravdepodobnosti vzniku diabetu.


Dlhodobé užívanie niektorých liekov 

Užívanie kortikosteroidov (skupina hormonálnych liekov) alebo liekov na liečbu HIV môže viesť k diabetu 2. typu.


Rizikové faktory vzniku cukrovky

K rizikovým faktorom, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia patria:


Prediabetes 

Dlhodobá hyperglykémia (zvýšená hladina cukru v krvi) je najbežnejším faktorom, ktorý spôsobuje vznik diabetu 2. typu.


Vek 

Jej výskyt je vyšší u ľudí v strednom a staršom veku. Riziko stúpa po 45. roku života.


Nadváha a obezita 

Vysoká hmotnosť je takisto rizikovým faktorom. Tukové tkanivo, najmä v oblasti brucha, znižuje schopnosť tela účinne využívať inzulín. Obvod pása je zase spojený so vznikom inzulínovej rezistencie. Riziko stúpa u mužov s obvodom pásu viac ako 100 cm a u žien viac ako 88 cm. 


Vysoký krvný tlak 

Hypertenzia súvisí so zvýšeným rizikom vzniku diabetes mellitus 2. typu, pričom u ľudí trpiacich týmto ochorením je vysoký krvný tlak pravdepodobnejší.


Minimálna fyzická aktivita 

Nedostatok pohybu vedie k zníženej citlivosti na inzulín a zvýšenému riziku rozvoja diabetu.


Nesprávne stravovacie návyky 

Strava, ktorá obsahuje veľa spracovaných potravín, polotovarov a jedál s vysokým obsahom rafinovaných cukrov alebo soli, je spojená s vyšším rizikom vzniku cukrovky. 


Gestačný diabetes 

Ženám, ktorým bola diagnostikovaná tehotenská cukrovka, sú neskôr vystavené zvýšenému riziku jej rozvoja. 


Stres

Chronický stres a poruchy spánku môžu negatívne ovplyvniť hladiny cukru v krvi.


Ako spoznať, že ide o cukrovku?

Medzi hlavné príznaky patria:

  • nadmerný smäd (polydipsia),
  • časté močenie,
  • sucho v ústach,
  • únava,
  • rozmazané videnie,
  • nevysvetliteľná strata hmotnosti,
  • znížená citlivosť končatín,
  • mravčenie/brnenie v rukách alebo nohách,
  • pomalé hojenie rán,
  • suchá pokožka,
  • zvýšený výskyt kožných infekcií.


Prejavy začínajúceho ochorenia 

Včasné rozpoznanie príznakov je dôležité pre zmiernenie progresie ochorenia a predchádzanie komplikáciám. 

Prediabetes môžu sprevádzať príznaky ako smäd a pocit sucha v ústach, časté močenie, únava, pomalé hojenie rán alebo vyššie riziko infekcií. V prípade, že sa z prediabetu vyvinie diabetes, môžu sa objaviť ďalšie problémy, ako rozmazané videnie, chudnutie alebo mravčenie a brnenie končatín. 

V pokročilom štádiu môže spôsobiť vznik ďalších komplikácií. Objaviť sa môžu ochorenia očí, ďasien, obličiek, kardiovaskulárne a neurologické ochorenia, či problémy s močením a plodnosťou. 


Diagnostika cukrovky

Zahŕňa meranie hladiny cukru v krvi pomocou laboratórnych testov:

Test na stanovenie hladiny glukózy nalačno

Tento test meria hladinu cukru v krvi ráno a nalačno. Najspoľahlivejšie výsledky sa dosiahnu po aspoň 8-hodinovom pôste. Vyhodnotenie nameraných hodnôt hladiny cukru v krvi:

  • Menej ako 100 mg/dl (5,6 mmol/l) je normálna hodnota pre zdravého človeka.
  • 100 – 125 mg/dl (5,6 až 6,9 mmol/l) poukazuje na prediabetes.
  • 126 mg/dl (7 mmol/l) alebo viac, v prípade dvoch samostatných testoch signalizuje diabetes mellitus.


Test glykovaného hemoglobínu

Analyzuje priemernú hladinu cukru v krvi za posledné 2 až 3 mesiace. Meria percento glukózy naviazanej na hemoglobín (proteín, prenášajúci kyslík v červených krvinkách). Tento test sa nemusí vykonávať nalačno.

Výsledky sa uvádzajú v percentách. Vyššie percento poukazuje na vyššiu priemernú hladinu glukózy v krvi:

  • Menej ako 5,7 % – ide o normálnu hladinu glykovaného hemoglobínu.
  • Rozhranie 5,7 – 6,4 % znamená zvýšenú koncentráciu glykovaného hemoglobínu a diagnostikovanie prediabetu.
  • Hodnoty nad 6,5 % poukazujú na vznik cukrovky. 


Test na stanovenie náhodnej hladiny cukru v krvi

Vzorka krvi sa odoberie v náhodnom čase, bez ohľadu na konzumáciu jedla. Glykémia s hodnotou 200 mg/dl (11,1 mmol/l) alebo vyššia naznačuje rozvoj diabetu.


Orálny glukózový tolerančný test

Používa sa na diagnostiku cukrovky 2. typu, prediabetu a gestačného diabetu. Pred testom je potrebný 8-hodinový pôst. Hladina glukózy v krvi sa analyzuje v dvoch vzorkách. V prvej vzorke sa meria nalačno. Potom pacient vypije tekutinu s obsahom cukru. Pre kontrolu glykémie sa druhá vzorka krvi odoberie o 2 hodiny neskôr. Ochorenie sa potvrdí pri nameraní hodnoty viac 200 mg/dl.

  • Koncentrácia glukózy v krvi nižšia ako 140 mg/dl (7,8 mmol/l) je normálna. 
  • Hodnoty 140 – 199 mg/dl (7,8 mmol/l a 11,0 mmol/l) poukazujú na zvýšenú glykémiu a prediabetes.
  • Hodnoty vyššie ako 200 mg/dl (11,1 mmol/l) po dvoch hodinách znamenajú cukrovku.


Liečba diabetes mellitus

Na liečbu sa najčastejšie používa metformín, ktorý obsahuje liečivo metformínium-chlorid. Ide o tabletkovú formu lieku, ktorého hlavnou úlohou je zníženie hladiny cukru v krvi, viacerými spôsobmi: 

  • znižuje množstvo glukózy, ktoré telo absorbuje zo stravy,
  • znižuje množstvo glukózy, ktorú tvorí pečeň,
  • pomáha lepšiemu fungovaniu produkovaného inzulínu.

Metformín je dostupný v liekoch s účinnou látkou metformínium-chlorid a jeho užívanie na liečbu diabetu je možné len v prípade liečby naordinovanej lekárom.


Je možné cukrovku vyliečiť?

Doposiaľ neexistuje žiaden spôsob ani liek, ktorý by ju dokázal úplne vyliečiť. Množstvo vedeckých tímov na svete však pracuje na vývoji metód, ktoré by umožnili tento stav úplne eliminovať. Aj na Slovensku skupina vedcov realizuje štúdiu, ktorá skúma či transplantácia beta buniek pankreasu môže obnoviť glykemickú kontrolu. Tento výskum má veľký potenciál pre liečbu cukrovky v budúcnosti. Momentálne ale existujú opatrenia, ktoré ju môžu pomôcť zmierniť. Dôležité je zamerať sa na reguláciu hladiny glukózy v krvi prostredníctvom zdravej stravy a pohybu.


Ako ovplyvňuje kvalitu života?

Diagnóza diabetes mellitus výrazne ovplyvňuje kvalitu života, pričom jej vplyv na život závisí od toho, ako dobre organizmus ochorenie zvláda a v akom štádiu je rozvinutá. To, aké opatrenia si vyžaduje sa dočítate nižšie v článku.


Čo je dôležité dodržiavať pri cukrovke?

Ide hlavne o dodržiavanie odporúčaných zdravotných postupov a pravidelného monitorovania stavu. Dôležité je tiež viesť zdravý životný štýl a dodržiavať pokyny odborníkov.


Zdravá a vyvážená strava

Ľudia s týmto ochorením by mali jesť v pravidelných intervaloch, vtedy telo dokáže lepšie využívať inzulín. Zamerajte sa na zdravú a vyváženú stravu bohatú na potraviny s nízkym glykemickým indexom (poukazuje na schopnosť potraviny zvýšiť hladinu cukru v krvi). Patria sem:

  • ovocie (jablko, banán, hruška, maliny, čučoriedky, figy, čerešne, granátové jablko, hrozno, pomaranč, sušené slivky, jahody),
  • zelenina (mrkva, brokolice, cuketa, špenát, paradajky, uhorky, hlávkový šalát)
  • celozrnné potraviny (pečivo, ryža, cestoviny),
  • strukoviny (fazuľa, hrach),
  • nízkotučné mliečne výrobky,
  • rastlinné mliečne produkty.

Do jedálnička sa tiež odporúča pridať potraviny s obsahom vlákniny (napríklad orechy), omega 3- a 6-mastných kyselín a jedlá s obsahom mononenasýtených a polynenasýtených tukov. Ide o zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú napríklad v avokáde alebo olivovom oleji. Naopak, zo stravy by ste mali vylúčiť potraviny obsahujúce rafinovaný cukor, soľ a všetky spracované a mastné jedlá.


Pitný režim

Hydratácia môže významne zlepšiť udržiavanie stabilnej glykémie. Voda pomáha obličkám efektívne filtrovať nadbytočnú glukózu z krvi cez moč. Pri dostatočnej hydratácii obličky dokážu jednoduchšie eliminovať prebytočný cukor, čím sa zabraňuje zvyšovaniu jeho hladiny. Pitný režim by mal zahŕňať najmä čistú vodu v objeme 1,5 – 2 litre denne, prípadne nesladené bylinkové čaje. Sýtené alebo sladené nápoje by ste mali vylúčiť, pretože môžu zvyšovať glykémiu.


Meranie hladiny cukru v krvi

Pravidelné monitorovanie je dôležité pre udržanie správnej hladiny glukózy a zníženie rizika hypoglykémie alebo hyperglykémie. 

Meranie sa vykonáva prostredníctvom glukomera. Pred odberom je dôležité mať čisté ruky. Následne sa postupuje podľa týchto krokov:

  • Mechanickou ihlou urobíte vpich do bruška prsta.
  • Krv nasajete do jednorázového testovacieho prúžka.
  • Prúžok vložíte do elektronického glukomera. 

Výsledok je známy do niekoľkých sekúnd a zobrazí hodnotu v jednotkách mg/dl alebo mmol/l, závisí od typu prístroja. 

Nízka hladina cukru v krvi (pod 70 mg/dl) znamená, že telo potrebuje prijať glukózu zo stravy. Odporúča sa konzumovať jedlá s obsahom zložených sacharidov, napríklad jablkovú šťavu, malý banán alebo 15 bobúľ hrozna. Keď sú po meraní hodnoty dlhodobo nad 180 mg/dl, je nutné tento stav konzultovať s lekárom, pretože môže dôjsť k rozvoju diabetu.


Kedy merať glykémiu?

Merať by ste ju mali vždy, keď sa necítite dobre. Najmä u pacientov s nedávno diagnostikovanou cukrovkou je pravidelné meranie dôležité na sledovanie hladiny glukózy v krvi.


Aké hodnoty sú v norme?

To závisí od toho, kedy si meráte hladinu glukózy. Glykémia nalačno je pre liečeného diabetika v norme do 7,0 mmol/l a po jedle do 9 mmol/l.


Podávanie inzulínu

U väčšiny ľudí s cukrovkou je podávanie inzulínu nevyhnutné. Bez neho sa glukóza nedokáže dostať do buniek a premeniť na energiu. Namiesto toho jej hladina v krvi stúpa a môže viesť k hyperglykémii, ktorá je nebezpečná. Medzi najčastejšie spôsoby patria:


Injekčná forma

Inzulín si môžete podať pomocou ihly a striekačky. Inzulín účinkuje najrýchlejšie pri vpichu do brucha. Medzi ďalšie miesta, do ktorých si môžete aplikovať inzulín, patrí stehno alebo paža, môže však trvať dlhšie, kým z týchto oblastí začne pôsobiť.


Inzulínové pero 

Môže byť jednorazové alebo pero s inzulínovou náplňou, ktorá sa dá meniť. Mnoho pacientov preferuje inzulínové perá kvôli jednoduchšiemu použitiu.


Inzulínová pumpa 

Je prístroj, ktorý pumpuje inzulín cez plastovú hadičku do tela 24 hodín denne. Môže sa nachádzať mimo tela, napríklad byť pripevnená na opasku alebo vo vrecku. Druhou možnosťou je pripevniť ju priamo na pokožku pomocou samolepiacej podložky. Táto pumpa je ovládaná ručným zariadením. Plastová hadička a čerpadlo sa vymieňajú každých niekoľko dní.


Inhalátor

Ďalším spôsobom je vdychovanie práškového inzulínu do úst z inhalačného zariadenia. Inzulín sa dostane do pľúc a následne do krvi a je vhodný len pre dospelých diabetikov. 


Tryskový injektor 

Ide o zariadenie, ktoré dodáva inzulín sprejovou formou cez kožu pod vysokým tlakom. Používa sa menej často ako injekčná forma alebo inzulínové pero.


Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita zlepšuje schopnosť svalových buniek prijímať glukózu z krvi, čím sa zvyšuje citlivosť na inzulín. Počas cvičenia ju svaly spotrebovávajú ako zdroj energie, čo vedie k okamžitému poklesu hladiny cukru v krvi. Tento efekt môže pretrvávať aj po skončení cvičenia.


Dodržiavanie predpísanej liečby

Liečba je nevyhnutná, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí, čo je kľúčové pre prevenciu krátkodobých aj dlhodobých komplikácií. Ak sa liečba nedodržiava, môže dôjsť k závažným problémom a zhoršeniu stavu. 


Čo pomôže pri cukrovke?

Niektoré vitamíny môžu zlepšovať komplikácie spojené s týmto ochorením:


Vitamín B1

Vitamín B1 (tiamín) je potrebný na štiepenie glukózy. V prípade, že sa jej nachádza v krvi viac, pre organizmus je náročné ju metabolizovať a môže mať zvýšenú potrebu tohto vitamínu. 

Staršia štúdia uvádza priaznivé účinky podávania tiamínu na diabetickú nefropatiu. Ide o chronické ochorenie obličiek spôsobené dlhodobou zvýšenou glykémiou. Pacientom s diabetom, ktorých tvorilo 21 mužov a 19 žien bolo podávaných 100 mg tiamínu trikrát denne po dobu 3 mesiacov. Následne 2 mesiace suplementácia neprebiehala. Progresia ochorenia sa znížila o 15 %, ale nemala vplyv na kontrolu glykémie. Napriek tomu má vitamín B1 potenciál pre zmiernenie príznakov ochorenia obličiek spôsobeného cukrovkou. 


Vitamín C

Vitamín C podporuje imunitný systém a podľa výskumov môže ovplyvniť glykémiu. Vedci skúmali účinok kyseliny askorbovej na hladinu glukózy v krvi. Do výskumu, ktorý trval štyri mesiace bolo zaradených 31 pacientov (26 mužov a 5 žien), v priemernom veku 60 rokov, ktorým bol diagnostikovaný diabetes mellitus 2. typu. Pacienti boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina užívala kapsulu obsahujúcu 500 mg vitamínu C dvakrát denne a druhá skupina užívala kapsulu s placebom bez obsahu vitamínu C. Účastníci nevedeli, či užívajú vitamín C alebo placebo, čo pomohlo zvýšiť kvalitu výsledkov.

Obom skupinám sa merala hladina cukru v krvi pravidelne, počas 48-hodinových intervalov, ako aj priemerná hladina počas 24 hodín. U pacientov, ktorí užívali kyselinu askorbovú boli hladiny cukru v krvi po jedle výrazne nižšie v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Znížil sa tiež výskyt hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi) po jedle. Tieto zistenia ponúkajú možnosť doplnkovej terapie vitamínom C na zlepšenie kontroly glykémie u ľudí s diabetom 2. typu.


Vitamín D

Na reguláciu glukózy v krvi môže mať vplyv aj déčko. Cieľom štúdie bolo zhodnotiť efekt suplementácie vitamínom D u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Zúčastnilo sa jej 100 ľudí, ktorým dva mesiace bolo podávaných 4500 IU vitamínu D. Pred a po suplementácii sa merali 3 parametre, a to glykémia nalačno, glykovaný hemoglobín a lipidový profil (na zistenie hladín cholesterolu a triglyceridov).

Výsledky ukázali, že došlo k významnému zvýšeniu koncentrácie vitamínu D a zníženiu glykémie. Lipidový profil výrazne neklesol. Diabetici s vysokou hladinou vitamínu D mali výrazne nižšie hladiny celkového cholesterolu aj LDL (zlého) cholesterolu. Suplementácia vitamínom D tak môže byť prospešná pre diabetikov, pretože zlepšuje reguláciu cukru v krvi a súvisí aj so zlepšením hladín lipidov (tukov).

Nedávny výskum publikovaný v European Journal of Endocrinology skúmal, či užívanie vitamínu D3 môže zlepšiť citlivosť na inzulín u pacientov buď s novodiagnostikovaným diabetom 2. typu, alebo s vysokým rizikom vzniku tohto ochorenia. Spolu analyzovala 96 ľudí, ktorým bolo počas 6 mesiacov denne podávaných 5 000 IU vitamínu D3. Výsledky potvrdili zvýšenie periférnej citlivosti na inzulín a funkcie beta buniek, čo naznačuje, že môže pomôcť spomaliť metabolické zhoršenie cukrovky.


Horčík

Magnézium má na zdravie mnoho účinkov, no môže byť účinné aj pri cukrovke? Štúdia z roku 2019 analyzovala 42 pacientov s týmto ochorením, ktorým bolo podávaných 250 mg horčíka denne. Výskum trval 3 mesiace a ukázalo sa, že vyššie hladiny horčíka zodpovedali vyššiemu stupňu citlivosti na inzulín, čo vysvetľovalo zlepšenie ukazovateľov glykémie. Užívanie magnézia tiež pomohlo zlepšiť inzulínovú rezistenciu a reguláciu hladiny glukózy v krvi. Tieto výsledky sa zhodujú so zisteniami starších výskumov, ktoré potvrdili, že perorálna suplementácia horčíkom zlepšila citlivosť na inzulín o 10 % a hladinu cukru v krvi o 37 %


Chróm

Chróm je esenciálny minerál, ktorý má prospešnú úlohu pri regulácii účinkov inzulínu na metabolizmus sacharidov, bielkovín a lipidov. Staršia štúdia skúmala účinky pikolinátu chrómu na starších diabetických pacientov v rámci rehabilitačného programu. Zúčastnilo sa jej 39 pacientov (18 mužov a 21 žien) v priemernom veku 73 rokov. Ďalších 39 diabetických pacientov tvorilo kontrolnú skupinu. Spolu so štandardnou liečbou dostávali pacienti 200 mcg chrómu dvakrát denne počas troch týždňov. Výsledky preukázali zníženie hladiny glukózy v krvi nalačno o 21 % a glykovaného hemoglobínu o 7 %. Došlo aj k zníženiu cholesterolu a hladiny triglyceridov o 10 %.

Výskum z roku 2022 analyzoval 10 štúdií, ktoré zahŕňali 509 pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Rozdelili ich do dvoch skupín, pričom 269 z nich tvorilo experimentálnu skupinu, ktorým boli podávané doplnky výživy s obsahom chrómu a 240 ľuďom bolo podávané placebo. Vykonala sa štatistická analýza glykovaného hemoglobínu, glukózy v krvi, triglyceridov a celkového cholesterolu. Výsledky ukázali, že suplementácia chrómom môže do určitej miery znížiť hladinu glykovaného hemoglobínu. V ostatných skúmaných parametroch neboli rozdiely významné.


Škorica

Existuje niekoľko hypotéz, podľa ktorých môže škorica ovplyvňovať hladinu cukru v krvi. Vedci skúmali účinok škorice na hodnoty glykémiu u ľudí s diabetes mellitus 2. typu. Štúdie sa zúčastnilo 60 pacientov (30 mužov a 30 žien), ktorí boli rozdelení do troch skupín. Po dobu 40 dní, každá z nich užívala kapsule s obsahom buď 1, 2 alebo 6 gramov škorice po jedle. Zistilo sa, že užívanie doplnkov s obsahom škorice vo všetkých skupinách pomohlo znížiť priemernú koncentráciu glukózy v krvi nalačno o 18 – 29 %. Došlo tiež k poklesu hladiny triglyceridov o 23 – 30 % a cholesterolu o 12 – 26 %. Výsledky ukazujú, že užívanie doplnkov stravy s obsahom škorice môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou 2. typu.


Multivitamín pre reguláciu cukru v krvi

Špecializovaný vegánsky komplex bohatý na niekoľko dôležitých vitamínov a minerálov zlepšuje schopnosť tela efektívnejšie spracovávať glukózu a regulovať hladinu cukru v krvi. Multivitamín je vhodný ako výživový doplnok pre ľudí s cukrovkou, ktorí potrebujú dostať hodnoty glykémiu pod kontrolu. 


Záver

Cukrovka je síce zatiaľ nevyliečiteľné ochorenie, no môže byť zvládnuteľná. Pri dodržiavaní správnych opatrení umožňuje plnohodnotný život. Dôležitá je pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi, zdravý životný štýl a dodržiavanie odporúčaní lekára.


Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička

Zdroje:

  1. https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2021.728880/full
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322747/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17956-blood-sugar-monitoring
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  5. https://www.healthline.com/health/diabetes/magnesium-and-diabetes#supplements
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
  7. https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5394731/
  9. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-11285-7061/metformin-oral/metformin-oral/details
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549946/
  11. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
  12. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
  13. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/expert-answers/byetta/faq-20057955
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
  15. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/tests-diagnosis
  16. https://omegaquant.com/are-blood-sugar-and-blood-pressure-related/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9843502/
  18. https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/understand-your-risk-for-diabetes
  19. https://www.cdc.gov/diabetes/risk-factors/index.html
  20. https://medlineplus.gov/diabetescomplications.html
  21. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279027/
  23. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317220
  24. https://www.carearc.org/latest-news-posts/10-early-warning-signs-of-prediabetes-you-shouldnt-ignore
  25. https://drc.bmj.com/content/8/1/e000907
  26. https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
  27. https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2/prediabetes
  28. https://www.cdc.gov/diabetes/signs-symptoms/index.html
  29. https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673801/
  31. https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/2024/april/diabetes-older-adults
  32. https://www.nia.nih.gov/health/diabetes/diabetes-older-people
  33. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01301-6/fulltext
  34. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  35. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes
  36. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/diagnosis-treatment/drc-20371451
  37. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/testing
  38. https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6661119/
  40. https://www.nature.com/articles/s41574-024-01029-0
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513253/
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459332/
  43. https://idf.org/about-diabetes/diabetes-facts-figures/
  44. https://diabetesatlas.org/
  45. https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
  46. https://www.nature.com/articles/s41574-024-01029-0
  47. https://drc.bmj.com/content/8/1/e000907
  48.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459332/
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513253/
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673801/
  51. https://medlineplus.gov/diabetescomplications.html
  52. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-11285-7061/metformin-oral/metformin-oral/details
  53. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
  54. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments
  55. https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-008-1224-4
  56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30394006/
  57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26391639/
  58. https://academic.oup.com/ejendo/article-abstract/181/3/287/6654148?redirectedFrom=fulltext
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356710/
  60. https://diabetesjournals.org/care/article/26/4/1147/23730/Oral-Magnesium-Supplementation-Improves-Insulin
  61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15223977/
  62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15296075/
  63. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-021-02693-3
  64. https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/other-types-of-diabetes/steroid-induced-diabetes
  65. https://www.gov.uk/government/news/adults-with-a-large-waist-are-5-times-more-likely-to-get-type-2-diabetes
  66. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smll.202307464
  67. https://www.webmd.com/diabetes/fruit-diabetes
  68. https://www.eatingwell.com/article/7763406/best-vegetables-for-diabetes/
  69. https://www.webmd.com/diabetes/hypoglycemia-diet-tips
  70. https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/blood-sugar-level-ranges.html
  71. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/13/2773
  72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/