Káva má pozitívne, ale aj negatívne účinky. Poznáte ich všetky?

Káva má pozitívne, ale aj negatívne účinky. Poznáte ich všetky?

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a mnoho ľudí si bez nej nevie predstaviť svoj deň. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, aký má vplyv na zdravie? Môže nám skutočne prospievať, alebo nám naopak škodí? Posvietili sme si na jej účinky. 

 

Čo ste o káve (ne)vedeli

Káva je populárna predovšetkým pre jej lahodnú a jedinečnú chuť. Vďaka obsahu kofeínu je už dlhé roky známa svojimi stimulujúcimi účinkami, ktoré zvyšujú produktivitu a sústredenie. Podľa štatistík pije denne kávu 12,6 % populácie, čo je približne 1 miliarda ľudí na celom svete.

Existujú dve hlavné odrody kávy - Arabica a Robusta. Arabica je najrozšírenejšou odrodou, pochádza z Etiópie a získava sa z Kávovníka arabského. Je známa svojou jemnou, sladšou chuťou a je veľmi aromatická. Zrná Arabiky sú považované za veľmi kvalitné, čo sa odráža aj na jej vyššej cene.

Odroda Robusta pochádza z Kávovníka mohutného a vyznačuje sa horkejšou chuťou spôsobenou vyšším obsahom kofeínu. Bežne sa používa na výrobu instantných kávových nápojov.

Pozitívne účinky kávy

Káva má niekoľko priaznivých účinkov na zdravie. Patria sem:

Regulácia hladiny cukru v krvi 

Niektoré hypotézy naznačujú, že konzumácia kávy môže ovplyvňovať hladinu glukózy v krvi. Vedci v prehľade štúdií zistili, že ľudia, ktorí denne vypijú 3 až 4 šálky kávy, majú o 25 % nižšie riziko rozvoja cukrovky 2. typu ako tí, ktorí konzumujú menej ako dve šálky za deň. Experti však upozorňujú, že ak vypijete šesť a viac kávy denne, môžete pravdepodobnosť tohto ochorenia zvýšiť. 

Nižšie riziko neurodegeneratívnych ochorení

Parkinsonova choroba je druhou najčastejšou neurodegeneratívnou chorobou, ktorá sa vyznačuje poruchami motoriky. Štúdia z roku 2020 zistila, že pitie troch šálok kávy denne výrazne znížilo riziko Parkinsonovej choroby. Výsledky tejto štúdie tiež potvrdili, že pravidelná konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom vzniku tohto ochorenia.

Antioxidačné vlastnosti

Ako sa uvádza v prehľade štúdiipolyfenoly obsiahnuté v káve podporujú zdravie mozgu a podľa odborníkov môžu prispieť k zlepšeniu nálady tým, že pomáhajú znižovať oxidačný stres a zápal v organizme, ktoré sú často spojené s duševnými poruchami.

Medzi prirodzene sa vyskytujúce polyfenoly v káve patrí kyselina chlorogenová aflavonoidy, ktoré majú potenciál pôsobiť ako antioxidanty. Metaanalýza z roku 2021 uvádza, že tieto látky pomáhajú chrániť naše telo pred škodlivými molekulami – voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť bunky a prispievať k chorobám.

Menšia pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení

Káva môže mať vplyv aj na zdravie srdca. Výskum z roku 2022 analyzoval takmer 450-tisíc ľudí, ktorí mali diagnostikované kardiovaskulárne ochorenia alebo arytmie (porucha srdcového rytmu). Výsledky preukázali, že konzumácia dvoch až troch šálok kávy denne bola spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Zaujímavé je, že nižšiu pravdepodobnosť (o 20 %) vzniku týchto ochorení mali ľudia, ktorí pili mletú kávu a o 9 % tí, ktorí si dopriali instantnú kávu. 

Nižšie riziko depresie

Vedci skúmali viac ako 330-tisíc účastníkov a zistili, že osoby, ktoré konzumovali približne 4,5 šálky kávy denne, mali o 24 % nižšie riziko depresie v porovnaní s tými, ktorí pili jednu šálku. Na potvrdenie pozitívnych účinkov kávy na psychické zdravie sú však potrebné ďalšie štúdie 

Účinky kávy so škoricou

Podľa vedeckých zistení môže škorica znížiť hladinu cukru v krvi tým, že napodobňuje účinky inzulínu a pomáha prenášať glukózu z krvi do buniek. Štúdia  skúmala 80 žien so syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS) počas 12 týždňov a zistila, že užívanie 1,5 gramu škorice v prášku pomohlo znížiť hladinu inzulínu nalačno. Tieto výsledky môžu byť potešujúce najmä pre diabetikov. 

Naturtreu Krvný cukor – Inositol, škorica, chróm a olivové listy pre normálnu hladinu cukru, 90 kapsúl

Naturtreu Krvný cukor – Inositol, škorica, chróm a olivové listy pre normálnu hladinu cukru, 90 kapsúl

Pre normálnu hladinu cukru v krvi môžete zvážiť aj doplnok výživy so škoricou od značky Naturtreu. Je obohatený o inozitol (vitamín B8), olivové listy a chróm, ktorý prispieva udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi. Vhodné pre vegetariánov aj vegánov.

Nežiaduce účinky kávy 

Tento chutný nápoj má niekoľko pozitívnych vlastností, môže však spôsobiť aj nežiadúce účinky, ku ktorým patria:

Dehydratácia

Káva má diuretický účinok vďaka obsahu kofeínu, čo znamená, že zvyšuje tvorbu moču. Hoci vďaka tomu dochádza k filtrácii krvi a odstraňovaniu škodlivín z tela, zvýšené močenie môže spôsobiť dehydratáciu. Vedci zistili, že konzumácia kávy s vysokým obsahom kofeínu (6 mg na kilogram hmotnosti, resp. 537 mg) zvyšuje produkciu moču. Ak si chcete dopriať svoju obľúbenú šálku kávy, nezabúdajte, že je tiež potrebné dodržiavať pravidelný pitný režim a denne vypiť dostatok tekutín. 

Bolesť hlavy

Či ste pravidelný alebo príležitostný kávičkár, konzumácia kávy má významný biologický vplyv na nervový systém, najmä pokiaľ ide o bolesti hlavy. Kofeín ovplyvňuje rôzne mechanizmy spôsobujúce bolesť, ktoré ešte neboli úplne preskúmané. Jeho chemická štruktúra je podobná štruktúre adenozínu, ktorý znižuje aktivitu neurónov v centrálnom a periférnom nervovom systéme. Prehľad štúdií (2023) uvádza, že kofeín bol spúšťačom bolesti hlavy asi u 10 % ľudí. Bolesť hlavy môže byť takisto jeden z abstinenčných príznakov u ľudí, ktorí pravidelne pijú kávu a občas ju vynechajú. 

Nespavosť

Kofeín v káve stimuluje centrálny nervový systém, čo udržiava bdelosť a podporuje energiu. Vedci v metaanalýze skúmali vplyv kofeínu na nočný spánok. Zistili, že jeho príjem znižuje celkový čas spánku o 45 minút a jeho efektivitu o 7 %. Okrem toho spozorovali aj predĺženie doby potrebnej na zaspatie o 9 minút. Aby ste predišli zhoršenému spánku a nespavosti, skúste kávu konzumovať najmenej osem hodín pred spaním. 

Účinky kávy s mliekom

Ako sme spomínali, káva obsahuje flavonoidy, čiže látky s antioxidačným potenciálom. Vedecké zistenia však uvádzajú, že po pridaní mlieka do kávy sa tieto účinky znižujú. Hlavným dôvodom sú interakcie medzi fenolovými zlúčeninami v káve (hlavne kyselinou chlorogénovou) a bielkovinami v mlieku, čo môže viesť k zníženiu funkčnosti týchto bioaktívnych látok. 

Výsledky môžu byť ovplyvnené aj rôznymi faktormi, ako je typ kávy, druh a množstvo pridaného mlieka, zloženie mlieka (pomer bielkovín a tukov), alebo spôsob prípravy kávy. Pre potvrdenie tohto vplyvu je preto potrebné vykonať ďalšie štúdie.

 

Koľko kávy by sme mali piť? 

Denná dávka kofeínu by mala byť 400 mg, čo zodpovedá približne 3 až 4 šálkam kávy denne. Tento príjem je spojený s priaznivými účinkami na organizmus. Prekročenie tejto odporúčanej dávky však môže viesť k negatívnym účinkom. 

Záver 

Káva môže mať mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, ak ju pijete v rozumnom množstve. Je dôležité sledovať príjem kofeínu a neprekračovať odporúčané dávky. Nadmerná konzumácia môže viesť k nepríjemným vedľajším účinkom, preto je ju dôležité piť s mierou a vedome si kontrolovať jej množstvo. Takto si môžete užívať výhody kávy bez rizika.

Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička

Zdroje: 

  1. https://balancecoffee.co.uk/blogs/blog/global-coffee-consumption-statistics
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411018300014?via%3Dihub
  3. https://www.frontiersin.org/journals/neuroscience/articles/10.3389/fnins.2020.602697/full
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322002873https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2016/7432797
  5. https://www.mdpi.com/2076-3921/10/11/1644
  6. https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Coffee-drinking-is-associated-with-increased-longevity
  7. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0004867415603131
  8. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/13/2773
  9. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5970
  10. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5563313/
  11. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3170
  12. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2021.1897516
  13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087079223000205