Podľa odborníkov môžeme denne prijať do 400 mg kofeínu, no koľko šálok kávy to predstavuje? A záleží pri množstve kofeínu na type kávy, alebo dokonca na spôsobe jej prípravy? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v tomto článku.
Koľko kofeínu má káva?
Šálka kávy obsahuje priemerne 100 mg kofeínu, čo znamená, že denne si môžete dopriať tri až štyri šálky. Nie je však káva ako káva. Ako sa uvádza v štúdii, priemerné množstvo kofeínu v šálke čiernej káve je 150,5 mg, v espresse 108,3 mg a instantná káva ho obsahuje len okolo 50 mg. Obsah kofeínu teda závisí od viacerých faktorov, o ktorých si povieme ďalej v článku.
Čo vplýva na množstvo kofeínu v káve?
To, koľko kofeínu je v šálke kávy, ovplyvňujú:
Odroda kávových zŕn
Celosvetovo je známych viac ako 80 druhov odrôd, ale najrozšírenejšie sú dva – Arabica a Robusta. Arabica má svoj pôvod v Etiópii a jej zrná sa získavajú z kávovníka arabského, pričom sa vyznačuje jemnou, sladkou chuťou a aromatickou vôňou. Zrná odrody Robusta pochádzajú z kávovníka mohutného. Vďaka vyššiemu obsahu kofeínu má Robusta výrazne horkejšiu chuť. Kombinovaním jemných a aromatických vlastností arabicy s intenzívnou horkosťou robusty sa vytvárajú rôzne druhy kávy, pričom obsah kofeínu sa prispôsobuje pomeru oboch odrôd v zmesi.
Spôsob praženia kávy
Počas praženia kávy sa vytvárajú rôzne chemické látky, ktoré majú zásadný vplyv na jej farbu, chuť a arómu. Proces sa začína rozkladom chlorogenových kyselín, ktoré sú prítomné v surových kávových zrnách. Výsledkom tohto rozkladu sú hlavne kyseliny, laktóny a ďalšie látky. Čím viac sa tieto zrná praží, tým viac sa mení chuť a aróma kávy, čo môže mať za následok sladšie, horkejšie alebo kyslejšie tóny v jej konečnej podobe.
Spôsob prípravy kávy
Existuje mnoho spôsobov prípravy kávy, ktoré sa od seba líšia, a to má významný vplyv na obsah kofeínu v konečnom nápoji. Medzi tieto metódy patrí:
- zalievanie mletej (instantnej) kávy horúcou vodou,
- mletie kávových zŕn tesne pred prípravou,
- filtrovanie kávy,
- french press – mletá káva sa nechá lúhovať v horúcej vode po dlhší čas, po niekoľkých minútach sa pomocou piestového mechanizmu stlačí filter nadol, čím sa oddelí kávová usadenina od nápoja.
Koľko mg kofeínu má káva: Podľa typu
Obsah kofeínu v rôznych typoch kávy sa môže líšiť a je prehľadne zobrazený v nasledujúcej tabuľke.
Potravina | Obsah kofeínu na 1 šálku/porciu | Obsah kofeínu na 100 ml |
---|---|---|
dvojité espresso | 127 mg | 212 mg |
espresso | 63 mg | 210 mg |
filtrovaná káva | 96 mg | 40 mg |
turecká káva | 91,8 mg | 37 mg |
latte | 86,8 mg | 35 mg |
cappuccino | 86,4 mg | 36 mg |
macchiato | 85,2 mg | 142 mg |
mocha | 81,8 mg | 33 mg |
ľadová káva | 74,4 mg | 31 mg |
írska káva | 64,8 mg | 27 mg |
instantná káva | 46,5 mg | 26 mg |
Zdroj tabuľky:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-search?query=coffee&type=Survey%20(FNDDS)
Ako môžete vidieť v tabuľke, množstvo kofeínu v káve sa pri jednotlivých druhoch značne líši. Pre dodržanie odporúčanej dennej dávky, ktorá predstavuje maximálne 400 mg kofeínu, si teda môžete dopriať napríklad dve až tri šálky espressa, ale až štyri šálky tureckej či filtrovanej kávy.
Koľko mg kofeínu obsahuje káva podľa spracovania?
Vo všeobecnosti existujú dva hlavné spôsoby praženia kávy. V tejto časti článku sa bližšie pozrieme na rozdiely medzi svetlo a tmavo praženou kávou.
Svetlo pražená káva
Jej kávové zrná sa zvyčajne pražia pri teplote 177 °C až 204 °C približne 10 minút, niekedy aj menej. Má jemnejšiu chuť a nedávna štúdia zistila, že vzorka svetlo praženej kávy obsahuje asi 64 mg kofeínu.
Tmavo pražená káva
Pri pražení sa kávové zrná zahrievajú približne 15 minút na teplotu nad 204 °C. Ich chuť sa počas praženia môže mierne zmeniť. Tmavo pražené zrná navyše obsahujú prírodné oleje, ktoré zvyšujú viskozitu nápoja. Podľa vyššie spomínanej štúdie obsahuje rovnaké množstvo tmavej praženej kávy približne 51 mg kofeínu, avšak tento obsah sa môže variabilne líšiť medzi rôznymi typmi zŕn.
Rozdiely v chuti a textúre pražených zŕn, ktoré sú pražené rôznymi spôsobmi, môžu byť dôležitými faktormi pri výbere kávy.
Výberová káva
Nazýva sa aj tzv. Specialty coffee a je typická vysokou kvalitou a jedinečnou kombináciou chutí.. Nájdete tam informácie o spôsobe prípravy, odrodách kávy, ktoré obsahuje a niekedy aj dátum zberu, čo môže byť veľmi užitočné, ak patríte k milovníkov kávy. Cena je často vyššia, čo dôležitým ukazovateľom jej kvality.
Výskum z roku 2021 zistil, že výberová káva nemá vyšší obsah kofeínu v porovnaní s inými značkami. Oproti nim má však výrazne vyššiu antioxidačnú aktivitu, čo znamená, že obsahujú viac prospešných zlúčenín.
Antioxidanty sú dôležité pre zdravie a podľa vedeckých zistení zohrávajú kľúčovú úlohu v udržaní zdravia, pretože chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré môžu prispieť k rozvoju rôznych ochorení.
Instantná káva
Tento druh kávy má zvyčajne práškovú, niekedy granulovanú formu, ktorá sa rozpúšťa v horúcej vode. Ako uvádzajú odborníci, vzniká dehydratáciou kávových koncentrátov, kým sa konečný obsah vlhkosti v kávových zrnách dostane pod 5 %. Na tento účel sa používajú metódy ako sú sušenie rozprašovaním a sušenie mrazom (lyofilizácia). Vyrába sa aj v kombinácii s inými prísadami na rýchlu prípravu kávových nápojov. Jedna šálka instantnej kávy obsahuje priemerne 46,5 mg kofeínu, čo je takmer o tretinu menej, ako espresso (63 mg).
Ktorá káva má viac kofeínu?
Podľa štúdie z roku 2021 obsahujú zrná odrody Arabica približne 154 mg kofeínu na 100 gramov, zatiaľ čo Robusta má vyšší obsah kofeínu, konkrétne 182 mg na 100 gramov. Tieto rozdiely môžu ovplyvniť aj chuť a arómu kávy. Ak preferujete silnú kávu, vhodnou voľbou je odroda Robusta. Ak si chcete vychutnať jemnejšiu chuť, by ste mali siahnuť po Arabice.
Záver
Možno ste doteraz ani netušili, koľko aspektov ovplyvňuje farbu, chuť a arómu kávy, ktorú si doprajete každý deň. Bez ohľadu na to, aký druh kávy si vyberiete, je nevyhnutné aby ste dodržiavali maximálnu dennú dávku kofeínu. Tak si môžete naplno vychutnať svoju obľúbenú šálku kávu, zatiaľ čo sa myslíte na svoje zdravie.
Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička
Zdroje:
- https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/food-features/coffee/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-019-00916-5
- https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23004136
- https://www.mdpi.com/2077-0472/13/11/2116
- https://www.mdpi.com/2304-8158/10/6/1208
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-018-0442-x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30815289/
- https://guentercoffee.com/en/blogs/coffee-knowledge/what-is-specialty-coffee?srsltid=AfmBOooabd6DhVS1K-xiE8fF3yha3ZOuGSEesBCA_tR5k4QZ87DKo-3l
- https://www.food.actapol.net/volume20/issue2/abstract-5.html
- https://sci-hub.se/10.1007/s10068-018-0442-x
- https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2018.01162/full
- https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/instant-coffee
- https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf