Koľko kofeínu obsahuje káva + prehľadná tabuľka

Koľko kofeínu obsahuje káva + prehľadná tabuľka

Podľa odborníkov môžeme denne prijať do 400 mg kofeínu, no koľko šálok kávy to predstavuje? A záleží pri množstve kofeínu na type kávy, alebo dokonca na spôsobe jej prípravy? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v tomto článku.

 

Koľko kofeínu má káva?

Šálka kávy obsahuje priemerne 100 mg kofeínu, čo znamená, že denne si môžete dopriať tri až štyri šálky. Nie je však káva ako káva. Ako sa uvádza v štúdii, priemerné množstvo kofeínu v šálke čiernej káve je 150,5 mg, v espresse 108,3 mg a instantná káva ho obsahuje len okolo 50 mg. Obsah kofeínu teda závisí od viacerých faktorov, o ktorých si povieme ďalej v článku. 

Čo vplýva na množstvo kofeínu v káve?

To, koľko kofeínu je v šálke kávy, ovplyvňujú:


Odroda kávových zŕn

Celosvetovo je známych viac ako 80 druhov odrôd, ale najrozšírenejšie sú dva – Arabica a Robusta. Arabica má svoj pôvod v Etiópii a jej zrná sa získavajú z kávovníka arabského, pričom sa vyznačuje jemnou, sladkou chuťou a aromatickou vôňou. Zrná odrody Robusta pochádzajú z kávovníka mohutného. Vďaka vyššiemu obsahu kofeínu má Robusta výrazne horkejšiu chuť. Kombinovaním jemných a aromatických vlastností arabicy s intenzívnou horkosťou robusty sa vytvárajú rôzne druhy kávy, pričom obsah kofeínu sa prispôsobuje pomeru oboch odrôd v zmesi.


Spôsob praženia kávy

Počas praženia kávy sa vytvárajú rôzne chemické látky, ktoré majú zásadný vplyv na jej farbu, chuť a arómu. Proces sa začína rozkladom chlorogenových kyselín, ktoré sú prítomné v surových kávových zrnách. Výsledkom tohto rozkladu sú hlavne kyseliny, laktóny a ďalšie látky. Čím viac sa tieto zrná praží, tým viac sa mení chuť a aróma kávy, čo môže mať za následok sladšie, horkejšie alebo kyslejšie tóny v jej konečnej podobe. 


Spôsob prípravy kávy 

Existuje mnoho spôsobov prípravy kávy, ktoré sa od seba líšia, a to má významný vplyv na obsah kofeínu v konečnom nápoji. Medzi tieto metódy patrí:

  • zalievanie mletej (instantnej) kávy horúcou vodou, 
  • mletie kávových zŕn tesne pred prípravou,
  • filtrovanie kávy,
  • french press – mletá káva sa nechá lúhovať v horúcej vode po dlhší čas, po niekoľkých minútach sa pomocou piestového mechanizmu stlačí filter nadol, čím sa oddelí kávová usadenina od nápoja.
 

Koľko mg kofeínu má káva: Podľa typu

Obsah kofeínu v rôznych typoch kávy sa môže líšiť a je prehľadne zobrazený v nasledujúcej tabuľke.

Potravina

Obsah kofeínu na 1 šálku/porciu

Obsah kofeínu na 100 ml

dvojité espresso

127 mg

212 mg

espresso

63 mg

210 mg

filtrovaná káva

96 mg

40 mg

turecká káva

91,8 mg

37 mg

latte

86,8 mg

35 mg

cappuccino

86,4 mg

36 mg

macchiato

85,2 mg

142 mg

mocha

81,8 mg

33 mg

ľadová káva

74,4 mg

31 mg

írska káva

64,8 mg

27 mg

instantná káva

46,5 mg

26 mg

Zdroj tabuľky: 

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-search?query=coffee&type=Survey%20(FNDDS)

Ako môžete vidieť v tabuľke, množstvo kofeínu v káve sa pri jednotlivých druhoch značne líši. Pre dodržanie odporúčanej dennej dávky, ktorá predstavuje maximálne 400 mg kofeínu, si teda môžete dopriať napríklad dve až tri šálky espressa, ale až štyri šálky tureckej či filtrovanej kávy. 

 

Koľko mg kofeínu obsahuje káva podľa spracovania? 

Vo všeobecnosti existujú dva hlavné spôsoby praženia kávy. V tejto časti článku sa bližšie pozrieme na rozdiely medzi svetlo a tmavo praženou kávou.

Svetlo pražená káva 

Jej kávové zrná sa zvyčajne pražia pri teplote 177 °C až 204 °C približne 10 minút, niekedy aj menej. Má jemnejšiu chuť a nedávna štúdia zistila, že vzorka svetlo praženej kávy obsahuje asi 64 mg kofeínu.

Tmavo pražená káva

Pri pražení sa kávové zrná zahrievajú približne 15 minút na teplotu nad 204 °C. Ich chuť sa počas praženia môže mierne zmeniť. Tmavo pražené zrná navyše obsahujú prírodné oleje, ktoré zvyšujú viskozitu nápoja. Podľa vyššie spomínanej štúdie obsahuje rovnaké množstvo tmavej praženej kávy približne 51 mg kofeínu, avšak tento obsah sa môže variabilne líšiť medzi rôznymi typmi zŕn.

Rozdiely v chuti a textúre pražených zŕn, ktoré sú pražené rôznymi spôsobmi, môžu byť dôležitými faktormi pri výbere kávy. 

Výberová káva

Nazýva sa aj tzv. Specialty coffee a je typická vysokou kvalitou a jedinečnou kombináciou chutí.. Nájdete tam informácie o spôsobe prípravy, odrodách kávy, ktoré obsahuje a niekedy aj dátum zberu, čo môže byť veľmi užitočné, ak patríte k milovníkov kávy. Cena je často vyššia, čo dôležitým ukazovateľom jej kvality.

Výskum z roku 2021 zistil, že výberová káva nemá vyšší obsah kofeínu v porovnaní s inými značkami. Oproti nim má však výrazne vyššiu antioxidačnú aktivitu, čo znamená, že obsahujú viac prospešných zlúčenín.

Antioxidanty sú dôležité pre zdravie a podľa vedeckých zistení zohrávajú kľúčovú úlohu v udržaní zdravia, pretože chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré môžu prispieť k rozvoju rôznych ochorení.

Instantná káva

Tento druh kávy má zvyčajne práškovú, niekedy granulovanú formu, ktorá sa rozpúšťa v horúcej vode. Ako uvádzajú odborníci, vzniká dehydratáciou kávových koncentrátov, kým sa konečný obsah vlhkosti v kávových zrnách dostane pod 5 %. Na tento účel sa používajú metódy ako sú sušenie rozprašovaním a sušenie mrazom (lyofilizácia). Vyrába sa aj v kombinácii s inými prísadami na rýchlu prípravu kávových nápojov. Jedna šálka instantnej kávy obsahuje priemerne 46,5 mg kofeínu, čo je takmer o tretinu menej, ako espresso (63 mg).

 

Ktorá káva má viac kofeínu?

Podľa štúdie z roku 2021 obsahujú zrná odrody Arabica približne 154 mg kofeínu na 100 gramov, zatiaľ čo Robusta má vyšší obsah kofeínu, konkrétne 182 mg na 100 gramov. Tieto rozdiely môžu ovplyvniť aj chuť a arómu kávy. Ak preferujete silnú kávu, vhodnou voľbou je odroda Robusta. Ak si chcete vychutnať jemnejšiu chuť, by ste mali siahnuť po Arabice.

 

Záver

Možno ste doteraz ani netušili, koľko aspektov ovplyvňuje farbu, chuť a arómu kávy, ktorú si doprajete každý deň. Bez ohľadu na to, aký druh kávy si vyberiete, je nevyhnutné aby ste dodržiavali maximálnu dennú dávku kofeínu. Tak si môžete naplno vychutnať svoju obľúbenú šálku kávu, zatiaľ čo sa myslíte na svoje zdravie.
 

Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička

Zdroje: 

  1. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/food-features/coffee/
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-019-00916-5
  3. https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23004136
  5. https://www.mdpi.com/2077-0472/13/11/2116
  6. https://www.mdpi.com/2304-8158/10/6/1208
  7. https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-018-0442-x
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30815289/
  9. https://guentercoffee.com/en/blogs/coffee-knowledge/what-is-specialty-coffee?srsltid=AfmBOooabd6DhVS1K-xiE8fF3yha3ZOuGSEesBCA_tR5k4QZ87DKo-3l
  10. https://www.food.actapol.net/volume20/issue2/abstract-5.html
  11. https://sci-hub.se/10.1007/s10068-018-0442-x
  12. https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2018.01162/full
  13. https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/instant-coffee
  14. https://brucol.be/files/articles/ejnm_v4_i1_21/Caracostea.pdf