Antioxidanty sú kľúčové látky, ktoré zohrávajú zásadnú úlohu v ochrane nášho tela pred škodlivými účinkami oxidatívneho stresu, ktorý poškodzuje bunky a môže zvýšiť riziko mnohých chronických ochorení. Ktoré antioxidanty sú tie najsilnejšie, ako fungujú, kde ich nájdeme? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.
Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty sú látky, ktoré môžu zabrániť alebo spomaliť poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi. Keď sa voľné radikály hromadia v tele, môžu spôsobovať oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky a môže prispieť k rozvoju mnohých ochorení a tiež urýchliť procesy starnutia.
7 účinkov antioxidantov – na čo sú dobré?
Význam antioxidantov je pre ľudský organizmus zásadný. Podľa výskumov majú niekoľko účinkov, pričom k najvýznamnejším patria:
- chránia bunky pred voľnými radikálmi,
- pomáhajú spomaľovať starnutie,
- ochraňujú oči,
- znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,
- pomáhajú spomaliť rozvoj neurodegeneratívnych ochorení,
- menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky II. typu,
- posilňujú imunitný systém.
Ochrana buniek pred voľnými radikálmi
Antioxidanty vedia neutralizovať voľné radikály tým, že im poskytujú elektrón, čím ich stabilizujú a zabraňujú im v ďalšom poškodzovaní buniek a tým, ktoré už boli poškodené vedia pomôcť zregenerovať. Oxidatívny stres tiež často vyvoláva zápal v tele, ktorý je spojený s mnohými chronickými chorobami. Viacero výskumov preukázalo, že práve antioxidanty sú dôležité pri regulácii zápalových ochorení.
Spomaľujú proces starnutia
Dostatočný príjem antioxidantov má vplyv na spomalenie predčasných prejavov starnutia. Napríklad vitamín C, betakarotén či koenzým Q10 sú nevyhnutné pre zdravú, pružnú a mladistvú pokožku. Koenzým Q10 je tiež významný antioxidant a viac si o ňom môžete prečítať v článku Čo je koenzým Q10 a na čo je dobrý?
Chránia zrak
S ochranou zraku napomáhajú najmä dva antioxidanty a to luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie zraku a podľa vedeckých zistení znižujú riziko rozvoja ochorení ako sú napríklad šedý zákal, makulárna degenerácia (očné ochorenie, ktoré postihuje makulu - centrálnu časť sietive zodpovednú za centrálne videnie), ale tiež chránia aj pred škodlivosťou modrého svetla.
Znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení
Kardiovaskulárne ochorenia sú často sprevádzané chronickými zápalmi. Antioxidanty, najmä resveratrol, kvercetín, vitamín E a koenzým Q10 majú podľa prehľadu štúdií pozitívny vplyv na rozvoj kardiovaskulárnych chorôb.
V prípade, že sa už liečite na srdcové ochorenia, konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom vhodnosť podpory liečby pomocou antioxidantov a ich dávkovanie.
Pomáhajú spomaliť rozvoj neurodegeneratívnych ochorení
Pri neurodegeneratívnych ochoreniach, ako je napríklad Alzheimerova či Parkinsonova choroba, demencia a iné, je preukázaný pozitívny vplyv dostatočného príjmu antioxidantov, ako napríklad vitamínu A, C, E, zinku a selénu. Vyzdvihli by sme ešte astaxanthin, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty a môže pomáhať predchádzať poklesu kognitívnych funkcií, ktoré môžu viesť práve k rozvoju neurodegeneratívnych ochorení. Astaxanthin tiež preukázal schopnosť chrániť mozgové bunky pred poškodením.
Podobný vplyv má aj resveratrol, ktorý podľa vedcov môže znižovať riziko Alzheimerovej choroby rôznymi mechanizmami. Systematický prehľad štúdií zistil, že zlepšuje kognitívne funkcii a tiež pomáha znižovať tvorbu škodlivých bielkovín, ktoré sa hromadia v mozgu a vytvárajú tzv. amyloidné plaky – tie sú jedným z hlavných znakov Alzheimerovej choroby. Tento proces môže pomôcť spomaliť progresiu ochorenia a chrániť mozgové bunky pred poškodením.
Menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky II. typu
Diabetes II. typu patrí medzi závažné ochorenie, ktorým trpí každý dvanásty Slovák. Strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť hneď trojakým spôsobom. Po prvé, oxidačný stres prirodzene zvyšuje riziko na ochorenie diabetom II. typu, preto na antioxidanty bohatá strava je skvelou prevenciou tejto choroby. Po druhé, antioxidanty posilňujú imunitný systém a po tretie pomáhajú znižovať zápal v organizme a pôsobia protizápalovo, čo diabetici tiež ocenia.
Majte však na pamäti, že v prípade cukrovky 2. typu ide o komplexnú zmenu životného štýlu a najmä pokiaľ už chorobou trpíte a nemáte dostatok informácií, ako si poskladať jedálniček, koľko a ktoré ovocie je pre vás bezpečné a ďalšie informácie, poraďte sa s odborníkom.
Posilňujú imunitný systém
Zápal je prirodzenou súčasťou imunitnej odpovede, no jeho dlhodobé pretrvávanie môže imunitu oslabovať a poškodzovať tkanivá. Ako uvádza výskum, pretrvávajúci zápal je spojený so zvýšenou aktivitou prozápalových cytokínov a oxidačným stresom, ktoré môžu poškodzovať tkanivá a narušovať normálne fungovanie imunitného systému. Ten narúša bunkové funkcie a prispieva k rozvoju ochorení. Antioxidanty pôsobia ako ochrana – viažu voľné radikály a bránia ich škodlivému účinku, čím prispievajú k obranyschopnosti organizmu.
Zoznam 9 najznámejších antioxidantov
Medzi najvýznamnejšie antioxidanty patrí napríklad, betakarotény, vitamíny C a E, selén, zinok, koenzým Q10, melatonín, glutatión, kvercetín, resveratrol, astaxanthin a iné. Z veľkej palety antioxidantov sme pre vás vybrali deväť, ktoré vám predstavíme podrobnejšie.
Astaxanthin
Astaxanthin je podľa vedcov najsilnejší antioxidant patriaci do skupiny karotenoidov. Jedná sa o prírodný pigment, ktorý dáva oranžovo-červenú farbu niektorým morským živočíchom, ako sú lososy, krevety a kraby. Z rastlinných zdrojov je astaxanthin obsiahnutý v morskej riase Haematococcus pluvialis, ktorá je zároveň jeho najbohatším zdrojom.
Odporúčame prečítať: Astaxanthin - všetko o jeho účinkoch na jednom mieste
Resveratrol
Resveratrol je látka produkovaná rastlinami na ochranu proti patogénom, ako sú baktérie a huby. Patrí do skupiny stilbenoidov, čo sú látky, ktoré majú schopnosť napodobňovať účinky ženských hormónov estrogénov a radíme ich tak medzi fytoestrogény. Nachádza sa v červenom víne, hrozne, bobuľovinách, arašidoch a rebarbore. Viac si o jeho vplyve na zdravie si môžete prečítať v článku Na čo je dobrý resveratrol? Objavte jeho prospešné účinky.
Okrem potravín, tento antioxidant môžete doplniť aj vo výživových doplnkoch, ako sú napríklad multivitamíny pre vegánov. Obsahujú široké spektrum vitamínov a minerálov, vrátane resveratrolu, B vitamínov, vitamínu E a D a tiež minerály ako zinok, selén alebo horčík. Súčasťou sú aj ďalšie významné antioxidanty, ako napríklad luteín alebo koenzým Q10.
Vegetology MultiVit - Multivitamíny a minerály pre vegánov, 60 tabliet
Vyvážte svoje telo a myseľ! Kombinácia 26 vitamínov a minerálov v aktívnych vysokovstrebateľných formách, zameraná primárne pre vegetariánov a vegánov na doplnenie esenciálnych živín.
Komplex obohatený o antioxidačný komplex ,,superfoods”, ktorý poskytuje kľúčové živiny nielen pre silnú imunitu, metabolizmus a nervový systém. Vhodné už od 11 rokov.
Kvercetín
Kvercetín je prírodný flavonoid, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinách a potravinách. Patrí do skupiny polyfenolov – čo sú chemické látky prirodzene sa vyskytujúce v rastlinách, ktoré sú podľa vedcov známe svojimi antioxidačnými účinkami. Do zoznamu antioxidantov patrí aj kvercetín, ktorý je prítomný napríklad v cibuli, hrozne, jablkách, bobuľovinách, citrusoch, zelenom čaji a kaparách. Keďže má niekoľko významných benefitov pre zdravie, venovali sme mu samostatný článok Na čo je dobrý quercetin? Hlavné aj nežiaduce účinky.
Ak ho nedokážete získať len zo stravy, vyskúšajte výživové doplnky. Vyskúšať môžete aj náš kvercetín od značky SinoPlaSan s extra dávkou až 500 mg tohto antioxidantu. Neobsahuje žiadne aditíva a iné prísady, vďaka čomu je skvelou voľbou aj pre vegetariánov a vegánov.
Glutatión
Glutatión je malý proteín zložený z troch aminokyselín – glutamínu, cysteínu a glycínu. Patrí medzi najdôležitejšie antioxidanty v tele, zohráva kľúčovú úlohu v ochrane buniek pred oxidatívnym stresom a pri detoxikácii škodlivých látok. Glutatión sa syntetizuje v tele, je však možné jeho produkciu podporiť správnou životosprávou. Strava bohatá na síru (cesnak, cibuľa, brokolica, kel), na bielkoviny, vitamín C a E vie stimulovať a zvýšiť syntézu tohto antioxidantu. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok Všetko, čo by ste mali vedieť o glutatióne.
Tento antioxidant by ste mali získavať hlavne zo stravy, ale v prípade, že ho neviete doplniť len potravinami, zvážte výživové doplnky. Dobrou voľbou je náš glutatión vo vegánskych tabletách s vysokým obsahom účinnej látky, ktorý je vhodný aj pre deti od 3 rokov a vegetariánov a vegánov.
Alternatívou môže byť lipozomálny glutatión, ktorý sa vyznačuje vysokou vstrebateľnosťou. Tekutá forma ponúka praktické a flexibilné dávkovanie a tiež rýchle vstrebávanie priamo cez ústnu sliznicu.
Vitamín C
Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný pre zdravie človeka. Prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi, správnemu fungovaniu imunitného systému. Podieľa sa aj na tvorbe kolagénu, ktorý je kľúčový pre zdravie kože, kostí a ciev a zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov. Dostatočný príjem zaistíme konzumáciou pestrej palety tepelnenespracovaného ovocia a zeleniny.
Ak však neviete dostatok céčka získať len z potravín, mali by ste zvážiť výživové doplnky. Náš vitamín C v kapsulách od značky Vegmart má vysoký obsah účinnej látky - až 1000 mg v jednej dávke a pomôže pokryť odporúčanú dennú dávku céčka. Určite oceníte aj čisté zloženie bez zbytočných aditív, vďaka čomu je vhodný aj pre diabetikov, vegetariánov a vegánov.
Vegmart Vitamín C (kyselina L-askorbová) 1000 mg, 60 kapsúl
Vitamín C je dôležitý nielen pre posilnenie imunity, dostatok energie, vstrebateľnosť železa, správnu funkciu nervového systému a psychiky, ale aj pre správnu tvorbu kolagénu.
To ocenia starší aj mladší, či už pri riešení prvých vrások, alebo starostlivosti o kĺby a šľachy.
Vitamín E
Vitamín E, rovnako ako vitamín C, je vo vode rozpustný a taktiež veľmi náchylný na teplo. Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a je dôležitý aj pre zdravie kože a kardiovaskulárny systém. Dostatočný príjem zaistíte prostredníctvom vyváženej stravy bohatej na orechy, semená, rastlinné oleje a listovú zeleninu. Niektoré zdroje tohto antioxidantu sú však náchylné na žltnutie, preto si vyberajte len kvalitné produkty. Oleje ako arašidový alebo kukuričný sú skvelými zdrojmi vitamínu E, avšak kupujte len tie, ktoré sú skladované v chladničke a v tmavých obaloch.
Z výživových doplnkov si môžete vybrať náš tekutý vitamín E vo forme kvapiek. Poskytuje flexibilné užívanie a priame vstrebávanie cez ústnu sliznicu. Je vhodný najmä pre ľudí, ktorí majú problém s prehĺtaním kapsúl a chcú doplniť odporúčanú dennú dávku vitamínu E.
Vitamín A / Betakarotén
Vitamín A je skupina látok, ktoré sú rozpustné v tukoch a sú nevyhnutné pre zdravý zrak, správne fungovanie imunitného systému, podporu zdravého rastu a vývoj buniek, tkanív, slizníc a pokožky. Patrí medzi nevyhnutné živiny dôležité aj pre reprodukciu. Zdroje vitamínu A môžu byť živočíšne (pečeň, vajcia, rybí tuk, mliečne výrobky) alebo rastlinné (mrkva, batáty, špenát, kel, mango ai.) a podľa toho sa delia na retinoidy a karotenoidy. Dávajte si však pozor, pretože nedostatok aj nadbytok vitamínu A môže spôsobiť problémy. Vysoký príjem je dokonca toxický, preto by si na to mali dávať pozor hlavne ťažkí fajčiari. Predávkovanie hrozí najmä pri nedodržiavaní dávkovania výživových doplnkov.
Ak budete sledovať odporúčanú dennú dávku, skvelým tipom, ako ho doplniť sú aj výživové doplnky ako napríklad komplex vitamínu A s luteínom, ktorý patrí k ďalším významným antioxidantom. Je obohatený aj o zeaxanthin, betakarotén a vitamín B2, ktorý prispieva k udržaniu dobrého zraku.
Selén
Selén je stopový minerál nevyhnutný pre rôzne telesné funkcie, predovšetkým vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, podpore imunity, ale taktiež je nevyhnutný pre správnu funkciu reprodukčného systému u mužov a syntézu hormónov štítnej žľazy. Medzi jeho najbohatšie rastlinné zdroje patria para orechy a celozrnné produkty. Odborníci uvádzajú, že konzumácia ½ para orecha denne, pomôže pokryť odporúčanú dennú dávku selénu pre dospelých.
V prípade, že dostatočný príjem neviete prijať len z potravín, zvážte užívanie výživových doplnkov. Skvelou voľbou je náš selén s čistým zložením od značky Vegmart vo forme L-selenometionínu vo vysokej dávke. Nenájdete v ňom žiadne aditíva, len rastlinnú vlákninu inulín pre optimálne vstrebávanie živín, vrátane selénu. Je vhodný aj pre diabetikov, vegetariánov a vegánov.
Vegmart Selén – L-Selenometionín 22 mg, 90 kapsúl
Extra dávka vysoko vstrebateľného selénu od Vegmartu vo forme L-selenometionínu s obsahom 22 mg v každej kapsule.
Pre udržanie zdravých vlasov, nechtov a na podporu správneho fungovania imunitného systému a štítnej žľazy.
Obohatený o prírodnú vlákninu Inulín Frutafit® pre optimálne vstrebávanie živín.
Koenzým Q10
Koenzým Q10, tiež známy ako ubiquinon alebo ubiquinol, je zlúčenina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v produkcii energie v bunkách a má významné antioxidačné vlastnosti. Svoju popularitu získal hlavne ako antioxidant v kozmetike, kde sa využíva pre svoje vlastnosti regenerácie buniek - aj vďaka tomu sa bez neho nezaobíde takmer žiadny omladzovací produkt.
Medzi najlepšie rastlinné zdroje koenzýmu Q10 patria orechy a semienka (najmä pistácie a sezam), rastlinné oleje a niektoré druhy zeleniny ako napríklad brokolica, karfiol či špenát.
Ak ho z nejakého dôvodu nedokážete prijať len z potravín, vyskúšajte výživové doplnky, aby ste sa vyhli nedostatku koenzýmu Q10. Vyskúšať môžete aj náš koenzým Q10 Mega Forte od značky Vegmart v kapsulách. Tento produkt sa môže pochváliť vysokým obsahom účinnej látky až 500 mg. Má 100 % vegánske zloženie a neobsahuje aditíva, takže ho môžu užívať diabetici, vegetariáni a vegáni.
Vegmart Koenzým Q10 MEGA Forte (ubiquinón) 500 mg, 60 kapsúl
MEGA dávka životabudiča koenzýmu Q10 - až 500 mg, v rastlinných kapsulách bez aditív.
Pre srdce, psychiku, celkovú vitalitu vášho tela a dostatok energie. 100% vegan. Vhodné len pre dospelých.
V akých potravinách nájdeme antioxidanty?
V strave nájdeme veľké množstvo antioxidantov. Pre ľahšiu orientáciu nám môže poslúžiť tzv. ORAC stupnica, ktorá vyjadruje antioxidačnú kapacitu potraviny (kapacita absorbovať voľné radikály kyslíka). Platí, že čím vyššia hodnota, tým viac antioxidantov sa v plodine nachádza.
Medzi najlepšie antioxidanty patria obvykle potraviny, ktoré majú výraznú farbu a často slúžia na zafarbovanie nielen jedál, ako sú napríklad čučoriedky, černice, acai, zelenina bohatá na chlorofyl a iné.
Za najsilnejšie antioxidanty je považované ovocie acai, amalaki, dračia krv či niektoré druhy korenia a bylín ako napríklad klinčeky, oregáno, kurkuma, rasca, mäta a iné.
Nižšie sme pre vás vybrali niekoľko plodín s vysokým ORAC skóre, ktoré patria k bežne dostupným potravinám a môžete ich ľahko zaradiť do jedálnička.
Tabuľka: ORAC skóre vybraných potravín
Potravina | ORAC skóre na 100 g |
---|---|
škorica | 267 536 |
kurkuma | 102 700 |
acai | 100 000 |
kakao | 76 800 |
sušený petržlen | 74 349 |
fazuľa Red Kidney v suchom stave | 13 259 |
čučoriedky | 9 019 |
brusnice | 8 983 |
černice | 7 701 |
artičoky | 7 104 |
pekanové orechy | 5 095 |
vlašské orechy | 3 846 |
avokádo | 3 344 |
lieskové orechy | 2 739 |
špargľa | 2 021 |
Zdroj: ORAC values
Pre vysoký príjem antioxidantov je základom pestrá strava s dostatočným zastúpením ovocia, zeleniny a celistvých potravín. Nebojte sa skúšať nové potraviny a majte na pamäti, že niektoré antioxidanty sú citlivé na tepelné spracovanie (vitamín C, vitamín E), preto je dobré poskladať jedálniček nielen z tepelne upravených potravín, ale aj zo surových, kvasených, klíčených či máčaných.
Pre zdravie sú najprospešnejšie živiny tie, čo sú získané priamo zo stravy. Doplňovanie pomocou doplnkov nemusí byť vhodné pre každého a najmä pokiaľ trpíte ochorením, je nevyhnutné výživové doplnky konzultovať s lekárom. V každom prípade je dôležité neprekračovať odporúčané dávkovanie, pretože nadbytočný príjem môže byť škodlivý.
Užívanie antioxidantov vo forme výživových doplnkoch
Antioxidanty vo výživových doplnkoch sú populárne kvôli ich potenciálnym zdravotným benefitom, ako je ochrana buniek pred oxidatívnym stresom, podpora imunitného systému, zdravia kože a očí a celkového zdravia. Sú vhodné najmä pre ľudí, ktorí ich nedokážu prijať len zo stravy. Ak sa ich však rozhodnete užívať, mali by ste zvážiť niekoľko faktorov:
- Pri nadmernom príjme hrozí predávkovanie a napríklad užívanie vitamínu E môže zvýšiť riziko krvácania a pri vitamíne A môže byť nadmerný príjem dokonca toxický.
- Interakcie s liekmi. Niektoré antioxidanty interagujú s liekmi a ovplyvňujú ich účinok. Napríklad vitamín K môže ovplyvňovať účinky liekov na riedenie krvi, je tak nutné vždy zvážiť, či je pre človeka používanie bezpečné.
- Nerovnováha v tele. Stále platí, že získavanie antioxidantov zo stravy je väčšinou lepšie ako jeho umelé doplňovanie, pretože potraviny neponúkajú samotný antioxidant, ale kombináciu látok, ktoré spolu pôsobia synergicky.
- Nedostatočné dôkazy. U niektorých antioxidantov máme stále nedostatok vedeckých dôkazov, ktoré by podložili všetky ich zdravotné prínosy.
Pred začatím užívania akéhokoľvek výživového doplnku je dôležitá konzultácia s lekárom o vhodnosti užívania a to najmä pokiaľ sa liečite so zdravotnými problémami a užívate pravidelne lieky. Vždy sa najskôr snažte získavať antioxidanty z pestrej stravy bohatej na zeleninu, ovocie, semená, orechy a celozrnnú stravu. Pokiaľ sa aj napriek tomu rozhodnete antioxidanty dopĺňať, napríklad v období so zvýšenou vírusovou nákazou, kedy si mnoho z nás zvykne zvýšiť vitamín C doplnkami, vždy dodržujte odporúčané dávkovanie výrobcu a neprekračujte denné dávkovanie, ak lekár neurčí inak.
Antioxidanty patria medzi bezpečné výživové doplnky. V prípade, že patríte do rizikových skupín a ste tehotná, dojčíte alebo hľadáte doplnok pre svoje dieťa, vždy preferujte doplnky určené pre tieto kategórie.
Pri výbere doplnkov voľte vždy prírodné varianty než tie syntetické. Prírodné antioxidanty sú obvykle kvalitnejšie a majú lepšiu vstrebateľnosť ako antioxidanty syntetické, kde môže kvalita veľmi kolísať.
Dávkovanie antioxidantov závisí od typu antioxidantu, veku, zdravotného stavu a ďalších individuálnych faktorov. Nižšie sú uvedené niektoré všeobecné odporúčania pre denný príjem antioxidantov pre rôzne skupiny populácie, ale je dôležité konzultovať konkrétne potreby s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Dávkovanie antioxidantov
Dávkovanie antioxidantov závisí od typu antioxidantu, veku, zdravotného stavu a ďalších individuálnych faktorov. Nižšie sú uvedené niektoré všeobecné odporúčania pre denný príjem základných antioxidantov.
- Vitamín C – odporúčaná denná dávka u dospelého je cca 100 až 130 mg denne, pričom maximálny jednorazový príjem je stanovený na 2000 mg. U detí dávka začína na zhruba 50 mg (v prvom polroku života) a následne sa postupne navyšuje. Výhodou vitamínu C je, že sa nadbytok z tela vylúči, ale aj napriek tomu neprijímajte zbytočne niekoľkonásobok odporúčaného množstva. Snažte sa vždy najskôr o dopĺňanie z prírodných zdrojov
- Vitamín E – pri vitamíne E sa odporúčaná dávka pohybuje okolo 12 mg u žien, u mužov je to 14 mg. V tehotenstve je dávka o niečo málo vyššia, okolo 13 mg, pri dojčení sa navyšuje až na 17 mg za deň. U detí je dávka nižšia (od cca 6 mg) a postupne sa zvyšuje, adolescenti už majú dávky takmer totožné s dospelými.
- Vitamín A – ženy majú prijať denne 0,8 mg tohto vitamínu, v tehotenstve 1,1 mg a pri dojčení takmer dvojnásobok 1,5 mg. U mužov je dávka stále rovnaká a to 1 mg denne. U detí opäť navyšujte postupne, batoľatá do 3 rokov majú prijímať 0,3 mg, predškolské deti 0,4 mg, mladší školáci 0,6 mg.
- Betakarotén– nemá špecifikovanú odporúčanú dennú dávku, pretože sa v tele premieňa na vitamín A.
- Selén – denná potreba selénu nie je presne stanovená, ale odhadovaný príjem pre dospelého muža je okolo 70 mcg a 60 mcg pre ženu. V tehotenstve zostáva potreba rovnaká, ale počas dojčenia by príjem mal byť navýšený na hodnotu okolo 75 μg.
- Koenzým Q10 – odporúčaná dávka má široké rozpätie, zatiaľ čo väčšina zdrojov sa zhodne na rozpätí 30 – 200 mg denne.
- Astaxanthin – dospelí zvyčajne užívajú 4 – 12 mg tohto antioxidantu denne.
- Resveratrol – väčšina výživových doplnkov obsahuje dávky v rozmedzí od 50 mg do 500 mg denne.
- Kvercetín – obvyklé dávkovanie kvercetínu pre dospelých sa pohybuje v rozmedzí 500 – 1000 mg denne. Tento rozsah je všeobecne považovaný za bezpečný a účinný pre väčšinu ľudí.
U detí často nie sú presné hodnoty špecifikované, ale platí, že sa s vekom navyšuje množstvo až na hodnoty dospelého, ktoré sú často totožné už s dávkami pre adolescentov. Riaďte sa preto vždy odporúčaním výrobcu, lekára či lekárnika. Najmä u detí sa snažte živiny dopĺňať prioritne z vyváženej stravy a prípadnú vyššiu potrebu konzultujte s odborníkom.
Záver
Antioxidanty hrajú kľúčovú úlohu v ochrane tela pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže prispieť k celkovému zdraviu a prevencii rôznych chronických chorôb. Je dôležité udržiavať vyváženú stravu a zahrnúť do nej rôzne zdroje antioxidantov, aby telo malo dostatočnú ochranu proti oxidatívnemu stresu. V prípade, že z akéhokoľvek dôvodu nie je vaša strava dostatočne bohatá, môžete antioxidanty dopĺňať aj pomocou výživových doplnkov.
Autor: Lenka Špaček, certifikovaná výživová poradkyňa so zameraním na vegánstvo, výživu detí a potravinové intolerancie
Aktualizácia: Mgr. Petronela Misárová, biologička
Zdroje:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants
- https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/antioxidants/
- https://www.healthdirect.gov.au/antioxidants
- https://www.health.com/nutrition/what-are-antioxidants
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/oxidative-stress
- www.nzip.cz/clanek/1129-vitamíny-pokrytí-denné-potreby
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614003971
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
- https://www.nia.nih.gov/research/dn/alzheimers-disease-cooperative-study-adcs
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614003971
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996924008676
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047637424000617
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30980170/
- https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-019-03952-x
- https://www.mdpi.com/2076-3921/13/5/602
- https://www.phcogrev.com/article/2010/4/8/1041030973-784770902
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332224010618
- https://www.mdpi.com/2072-6643/14/4/827
- https://www.mdpi.com/2072-6643/16/16/2587
- https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-024-00792-1
- https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1476887/full
- https://microbiologyjournal.org/polyphenols-more-than-an-antioxidant-role-and-scope/
- https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170569/nutrients
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2019/3849692