Cítite sa často unavení, máte popraskané kútiky úst alebo vás trápia podráždené oči? Možno za tým stojí avitaminóza, napríklad aj nedostatok riboflavínu. Vitamíny skupiny B sú kľúčové pre správne fungovanie tela, no ľudia často netušia, aké úlohy jednotlivo plnia. Dnes si preto posvietime na vitamín B2 a jeho nedostatok, ktorý sa môže prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami.
Čo je to vitamín B2 a akú rolu hrá v tele človeka?
Vitamín B2, známy aj ako riboflavín, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý zohráva dôležitú úlohu v energetickom metabolizme a podpore správneho fungovania buniek. Je nevyhnutný pre premenu sacharidov, tukov a bielkovín na energiu.
Medzi účinky vitamínu B2 patrí aj to, že pomáha ochraňovať bunky pred oxidačným stresom a udržiavať zdravie červených krviniek. Okrem toho pomáha udržiavať zdravú pokožku, sliznice, zrak a nervový systém. Jeho dopĺňaním môžete prispieť k zníženiu vyčerpania a únavy.
Keďže je vitamín B2 rozpustný vo vode, organizmus si ho neukladá vo veľkých množstvách, a preto je dôležité pravidelne ho prijímať zo stravy.
Aké má nedostatok vitamínu B2 príznaky?
Deficit riboflavínu sa odborne nazýva ariboflavinóza. Telo pri nej nedokáže stráviť makronutrienty ako tuky, sacharidy a bielkoviny, a nefunguje tak, ako by malo. To sa potom prejavuje rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ako sú:
- Problémy s ústnou dutinou a pokožkou
- Problémy s očami
- Neurologické príznaky
- Anémia
- Zlá hojivosť rán
- Pomalý rast vlasov a nechtov
Problémy s ústnou dutinou a pokožkou
Najčastejšie môžu ľudia pozorovať popraskané kútiky úst (odborne sa to nazýva cheilitída), rôzne zápaly a bolestivé trhlinky na perách, opuchnutý, začervenaný a bolestivý jazyk (glositída). Vyskytovať sa môže aj suchá, olupujúca sa pokožka, hlavne okolo nosa a uší, alebo naopak – mastná pokožka a zvýšené riziko akné.
Problémy s očami
Nedostatok riboflavínu môžete pociťovať aj v podobe zvýšenej citlivosti na svetlo (nazýva sa odborne fotofóbia), môžete mať suché, svrbiace alebo unavené oči. Vyskytuje sa tiež pocit pálenia, začervenanie očí a rozmazané videnie.
Neurologické príznaky
Pri deficite tohto vitamínu sa tiež často objavuje únava a slabosť, podráždenosť a zmeny nálady, ale tiež bolesť hlavy a závraty.
Chudokrvnosť (anémia)
Znížený počet červených krviniek erytrocytov a krvného farbiva hemoglobínu v krvi môže byť taktiež následok nedostatku riboflavínu. Prejavuje sa to v podobe bledej pokožky, studených rúk a nôh, môže sa objavovať aj dýchavičnosť pri námahe.
Zlá hojivosť a pomalý rast vlasov a nechtov
Pri deficite riboflavínu sa vám môžu ťažšie hojiť rany a môžete pozorovať, že vám vlasy a nechty rastú omnoho pomalšie, než predtým.
Príčiny nedostatku vitamínu B2
Tento jav býva pri dodržiavaní vyváženého stravovania pomerne zriedkavý. Ak sa už vyskytne, väčšinou súvisí so zlým stravovaním, alebo s výskytom chronických ochorení. Príčiny môžu byť:
Nedostatočný príjem v strave
Ak človek neprijíma dostatok potravín bohatých na riboflavín, jeho telo nemá dostatočné zásoby. Stať sa to môže pri jednostrannej alebo nevyváženej strave (fast food, priemyselne spracované potraviny), pri diétach s nízkym obsahom tohto vitamínu, pri poruchách príjmu potravy spojených s nedostatkom kalórií a živín (anorexia, bulímia).
Pozor by si mali dávať aj vegáni, keďže zdrojom riboflavínu je predovšetkým živočíšna strava. Existujú však aj mnohé rastlinné zdroje, o ktorých si povieme neskôr.
Zvýšená potreba vitamínu B2
Určité životné obdobia alebo zdravotné stavy vyžadujú vyšší príjem vitamínu B2 než obyčajne a telo sa vtedy môže ľahko dostať do deficitu. Stať sa to môže napríklad ženám počas tehotenstva a dojčenia, pri intenzívnej fyzickej námahe u športovcov, pri dlhodobom strese alebo vyčerpaní.
Poruchy vstrebávania v črevách
Aj keď človek prijíma dostatok vitamínu B2, telo ho nemusí efektívne vstrebávať. Takáto situácia môže nastať pri ochoreniach tráviaceho traktu (celiakia, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva), chronických zápaloch žalúdka a čriev, po operáciách na tráviacom trakte a podobne.
Nadmerná konzumácia alkoholu
Alkohol narúša vstrebávanie a znižuje zásoby riboflavínu v tele. K tomu môže dôjsť pri chronickom nadmernom požívaní alkoholu a u ľudí so závislosťou od alkoholu.
Dlhodobé užívanie niektorých liekov
Určité lieky znižujú hladinu vitamínu B2 alebo narúšajú jeho vstrebávanie. Užívanie hormonálnej antikoncepcie, liekov na liečbu epilepsie, dlhodobé užívanie antibiotík alebo antidepresív a tiež chemoterapia môžu mať vplyv na hladiny riboflavínu.
Ochorenia pečene a obličiek
Pečeň a obličky sa podieľajú na metabolizme riboflavínu, a ak nefungujú správne, môže dôjsť k jeho nedostatku. Typickým príkladom sú chronické ochorenia pečene ako je cirhóza či hepatitída. Stáva sa to aj pri zlyhávaní obličiek alebo dialýze.
Dlhodobý stres a vyčerpanie
Stres môže vyčerpať zásoby vitamínov skupiny B vrátane riboflavínu. Môže k tomu dochádzať pri dlhodobom pracovnom alebo psychickom preťažení, ale tiež aj pri chronickom nedostatku spánku.
Rizikové skupiny, ktoré môžu pocítiť nedostatok riboflavínu, sú tehotné a dojčiace ženy, deti v školskom veku, seniori, ľudia s prísnou diétou a tiež tí, ktorí dlhodobo užívajú niektoré lieky.
Pozor na dôsledky nedostatku riboflavínu
Dlhodobý nedostatok riboflavínu môže mať negatívny vplyv na viaceré telesné funkcie a postupne viesť k rôznym zdravotným problémom. Jedným z prvých prejavov je únava a znížená schopnosť tela premieňať potravu na energiu, čo môže spôsobovať slabosť a celkovú vyčerpanosť. Postupne sa môžu objaviť aj spomínané zmeny na pokožke a slizniciach, problémy s očami či neurologické príznaky.
V závažnejších prípadoch môže nedostatok riboflavínu prispieť k vzniku anémie, keďže tento vitamín je potrebný pre správnu tvorbu červených krviniek. To môže viesť k bledosti, závratom a dýchavičnosti. Z dlhodobého hľadiska môže mať jeho nedostatok negatívny vplyv aj na imunitný systém, čím sa zvyšuje náchylnosť na infekcie a spomaľuje hojenie rán.
Keďže riboflavín je nevyhnutný aj pre metabolizmus ďalších vitamínov skupiny B, jeho dlhodobý nedostatok môže ovplyvniť aj hladinu vitamínu B6 a niacínu, čo ďalej zhoršuje celkový zdravotný stav.
Človek by mal navštíviť lekára, ak sa u neho dlhodobo vyskytujú príznaky naznačujúce nedostatok vitamínu B2, ako sú problémy s pokožkou, únavou, podráždenými očami či neurologickými ťažkosťami. Zvlášť dôležité je to pri chronických ochoreniach tráviaceho traktu, pečene alebo obličiek, ktoré môžu znižovať vstrebávanie riboflavínu.
Ako si doplniť vitamín B2
Najprirodzenejší a obyčajne dostačujúci spôsob na získanie riboflavínu je pestrá plnohodnotná strava. Najviac riboflavínu obsahujú živočíšne potraviny ako je mäso, mliečne produkty a vajíčka, ale aj vegáni môžu získať riboflavín z viacerých rastlinných zdrojov.
Medzi výborné zdroje patria celozrnné obilniny, ako je ovsená kaša, hnedá ryža a celozrnný chlieb, ktoré obsahujú vitamín B2 spolu s ďalšími dôležitými živinami. Strukoviny, napríklad šošovica, cícer a fazuľa, sú ďalším dobrým rastlinným zdrojom a navyše poskytujú bielkoviny a vlákninu. Orechy a semienka, najmä mandle a slnečnicové semienka, obsahujú riboflavín spolu so zdravými tukmi a minerálmi.
Zelená listová zelenina, ako je špenát, kel a brokolica, je taktiež významným zdrojom tohto vitamínu, pričom zároveň prispieva k celkovému zdraviu vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Obohatené rastlinné produkty (niektoré druhy rastlinného mlieka, raňajkové cereálie alebo lahôdkové droždie) môžu byť dôležitým doplnkom vegánskej stravy, pretože často obsahujú pridaný riboflavín. Lahôdkové droždie je obzvlášť populárne medzi vegánmi, pretože nielenže poskytuje riboflavín, ale aj ďalšie vitamíny skupiny B a dodáva jedlám príjemnú syrovú chuť.
Rizikové skupiny ľudí si môžu zabezpečiť dostatočný príjem riboflavínu pomocou výživových doplnkov. Ak si chcete zabezpečiť vyvážený príjem všetkých B vitamínov, môže sa vám hodiť celý komplex vitamínov skupiny B.
Tie sú dostupné v mnohých formách, tradične obľúbený je B-komplex v podobe kapsúl. Prírodnou formou výživového doplnku s obsahom vitamínov B je aj komplex pivovarských kvasnícSaccharomyces cerevisiae, ktoré sú okrem toho bohaté na ďalšie minerály, stopové prvky či bielkoviny. Takýto doplnok sa vyrába modernou technológiou riadenej fermentácie, vďaka čomu sú vitamíny v ňom vysoko biologicky dostupné.
Pre tých, ktorí majú problém s užívaním doplnkov vitamínov B v kapsuliach či iných tabletách, je v ponuke aj B komplex v spreji. Ten sa veľmi ľahko dávkuje a navyše skvelo chutí. Môžu ho užívať aj deti, tehotné a dojčiace ženy.
Okrem toho si ženy v tehotenstve si môžu vyberať aj ďalšie z ponuky komplexných multivitamínov pre tehotné, v ktorých je aj celý rad vitamínov skupiny B. Deťom zasa môžete zaobstarať aj iné multivitamíny pre deti s celým spektrom vitamínov B vrátane riboflavínu.
Pregnancy Care – Vitamíny a minerály pre tehotné a dojčiace ženy, tablety 60ks
V ponuke je však aj samostatný riboflavín v kapsuliach. Dopĺňanie samotného riboflavínu môže mať zmysel napríklad pre ľudí, ktorých trápi migréna. Podľa viacerýchštúdií môže totiž znižovať frekvenciu a intenzitu migrenóznych záchvatov.
Záver
Deficit vitamínu B2 nebýva častý, avšak môže postihnúť rizikové skupiny, ako sú tehotné a dojčiace ženy, deti a seniori. Môžu ním trpieť aj ľudia s chronickými ochoreniami a pri užívaní určitých liekov. Najčastejšou príčinou deficitu tohto vitamínu je nedostatočne nutrične hodnotná strava. Možno sa tomu vyhnúť konzumáciou listovej zeleniny, celozrnných obilnín, strukovín, orechov a semienok, mäsa a rýb, mliečnych produktov a vajíčok.
Ľudia s obmedzeniami v strave, vrátane vegánov, ho môžu užívať vo forme výživových doplnkov. To platí aj pre ďalšie spomínané rizikové skupiny.
Redakcia Vegmart
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470460/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/photophobia
- https://www.msdmanuals.com/home/disorders-of-nutrition/vitamins/riboflavin-deficiency
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7442351/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523057945
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9484373/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19649688/