Počuli ste už o quercetine? Táto látka sa nachádza v mnohých potravinách, ktoré bežne konzumujete, no len málokto o ňom vie. A pritom má niekoľko významných účinkov na zdravie, vďaka ktorým sa ho naozaj oplatí spoznať. Zistite, na čo je quercetin dobrý a ako ho efektívne doplniť do svojho jedálnička.
Čo je quercetin?
Quercetin, alebo po slovensky kvercetín, je prírodný flavonoid – prírodná látka, ktorá pomáha rastlinám chrániť sa pred nepriaznivými vplyvmi, ako sú škodcovia alebo nepriaznivé podmienky. Tieto látky tiež regulujú rast buniek a sú zodpovedné za farbu, chuť a vôňu rastlín. Quercetin je prírodný pigment, ktorý má tradične žltú farbu a nachádza sa v mnohých potravinách, predovšetkým v ovocí a zelenine.
Z chemického hľadiska ide o polyfenol, ktorý má podľa vedcov silný antioxidačný potenciál, čím pomáha chrániť naše telo pred vplyvom a poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho má mnoho ďalších účinkov na zdravie, ktoré si bližšie rozoberieme ďalej v článku.
Účinky quercetinu
Podľa vedeckých zistení má niekoľko benefitov pre zdravie, ku ktorým patrí:
- nižšie riziko alergií,
- podpora kardiovaskulárneho zdravia,
- posilnenie imunitného systému,
- antioxidačné účinky,
- menšia pravdepodobnosť rozvoja neurologických ochorení.
Nižšie riziko alergií
Alergie sú bežným problémom, ktorý postihuje mnohých z nás. K alergickej reakcii dochádza, keď imunitný systém nesprávne zareaguje na nejakú látku, ako je peľ, prach alebo určité potraviny. Tento proces spustí sériu chemických reakcií v tele, ktoré vedú k nepríjemným symptómom, napríklad svrbenie, kýchanie alebo výtok z nosa.
V súčasnosti je najrozšírenejšou alergiou peľová alergia, ktorá podľa štatistík postihuje približne 10 – 30 % dospelých a 20 – 25 % detí. Quercetin však vykazuje potenciál v boji proti alergiám, pretože tento prírodný flavonoid má totiž schopnosť modifikovať imunitnú odpoveď, čím môže zmierniť príznaky alergických reakcií.
Štúdia (2022) skúmala účinok kvercetínu u 66 ľudí s alergiami počas 4 týždňov, ktorí užívali buď 200 mg tohto antioxidantu alebo placebo. Výsledky ukázali zlepšenie príznakov alergie, ako sú svrbenie očí, kýchanie a výtok z nosa u tých, ktorí ho, čo naznačuje, že môže fungovať ako prírodné antihistaminikum. Vedci uvádzajú, že účinne pôsobí proti špecifickým cytokínom, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v alergických reakciách. Práve preto sme mu v tejto súvislosti venovali samostatný článok Kvercetín – účinný pomocník pri alergiách.
Quercetin často nájdete v kombinácii s bromelaínom – ide o proteolytický enzým z ananásu, ktorý podľa vedcov pomáha znížiť citlivosť dýchacích ciest na podráždenie, čím prispieva k zlepšeniu príznakov alergie.
Podpora kardiovaskulárneho zdravia
Metaanalýza ukázala, že suplementácia kvercetínom môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie. U ľudí s metabolickým syndrómom pomáha znižovať systolický krvný tlak, čo naznačuje jeho pozitívny vplyv na reguláciu krvného tlaku a zdravie srdca. Tento účinok podporuje aj novšia štúdia, ktorá naznačuje, že quercetin môže znížiť riziko srdcových ochorení spôsobených nedostatočným prekrvením tým, že zlepšuje funkciu endotelu – vrstvy buniek, ktoré tvoria vnútornú výstelku ciev a prispievajú k ich správnej činnosti.
Iný výskum skúmal jeho účinok na hladiny tukov a zápalové markery u ľudí s metabolickým syndrómom a s ním spojenými problémami. Výsledky na jednej strane ukázali, že kvercetín pomohol znížiť hladinu celkového cholesterolu a LDL (low density lipoprotein – lipoproteín s nízkou hustotou) cholesterolu, ktorý sa považuje za „zlý" cholesterol a taktiež znížil hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP), ktorý naznačuje prítomnosť zápalu v tele.
Na druhej strane však neovplyvnil hladiny triglyceridov (tukov v krvi), ani hladinu HDL (high denstity liporoteín – lipoproteín s vysokoou hustotou) cholesterolu, ktorý je považovaný za „dobrý" cholesterol. Z toho vyplýva, že quercetin môže zlepšiť niektoré parametre spojené s kardiovaskulárnym zdravím, ale na lepšie pochopenie tejto súvislosti sú potrebné ďalšie vedecké skúmania.
Antioxidačné účinky
Kvercetín je jedným z najsilnejších antioxidantov, ktorý pôsobí proti voľným radikálom – škodlivým molekulám, ktoré poškodzujú zdravé bunky. Ak v tele nastane prevaha voľných radikálov nad antioxidantmi, dochádza k oxidačnému stresu, ktorý má veľmi negatívny vplyv na zdravie, prispieva k rozvoju mnohých ochorení a urýchľuje starnutie.
Okrem antioxidačných vlastností, kvercetín podľa vedcov zohráva tiež dôležitú úlohu v zápalových reakciách. Zápal je prirodzená reakcia tela na stres alebo zranenie, ktorá pomáha pri hojení. Ak však zápal pretrváva a stáva sa chronickým, môže poškodiť tkanivá a prispieť k rozvoju rôznych zdravotných problémov. Výskum ukazuje, že quercetin je účinný v boji proti zápalom, pretože znižuje produkciu zápalových látok, ako sú cytokíny a enzýmy, ktoré sú spojené s dlhodobým poškodením tkanív a chronickými ochoreniami.
Menšia pravdepodobnosť rozvoja neurodegeneratívnych ochorení
Ako sme už spomínali, kvercetín má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres – jeden z hlavných rizikových faktorov, ktorý poškodzuje mozgové bunky a prispieva k rozvoju neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.
Klinická štúdia (2021) skúmajúca starších ľudí zistila, že konzumácia cibule bohatej na kvercetín počas 24 týždňov, pomohla znížiť kognitívny pokles spojený s vekom. Tieto výsledky ukazujú, že môže mať vplyv účinok zdravie mozgu a znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení.
Podobné výsledky preukázali aj prehľad štúdií uskutočnený na zvieratách, ktoré naznačujú, že tento antioxidant znižuje riziko kognitívnych porúch pri Alzheimerovej chorobe, čím spomaľuje progresiu ochorenia. Na potvrdenie týchto účinkov u ľudí sú však potrebné ďalšie klinické štúdie.
Posilnenie imunitného systému
Úloha quercetinu v podpore imunitného systému spočíva predovšetkým v jeho antibakteriálnych a antivírusových vlastnostiach. Štúdia zahŕňajúca laboratórne testy ukázala, že kvercetín môže spomaliť rast niekoľkých druhov baktérií, ako sú:
- Salmonella enteritidis – spôsobuje známe ochorenie – salmonelózu, ktorá sa prejavuje hnačkami, bolesťami brucha a horúčkou.
- Staphylococcus aureus – známy aj ako zlatý stafylokok je baktéria spôsobujúca kožné infekcie, zápaly pľúc alebo vážnejšie infekcie krvi.
- Escherichia coli – niektoré kmene sú bežnou príčinou otravy jedlom, ale tiež môže viesť k močovým infekciám a zápalom čriev.
- Proteus – častý pôvodca močových infekcií a môže tiež spôsobiť infekcie v rôznych častiach tela.
- Aspergillus flavus – je plesňou, ktorá môže spôsobiť ochorenia dýchacích ciest a v niektorých prípadoch je problémy s pečeňou.
Výskum (2021) uvádza, že kvercetín má aj antivírusové vlastnosti a môže inhibovať aktivitu rôznych vírusov, ako sú:
- Hepatické vírusy – niektoré spôsobujú hepatitídu typu C, teda zápal pečene, ktorý môže viesť k jej poškodeniu alebo cirhóze.
- Herpes simplex vírus – spôsobujú opary na perách a genitálne opary.
- Vírus chrípky typu A – tento antioxidant preukazuje účinok najmä v počiatočnej fáze infekcie.
Môže quercetin ovplyvniť aj priebeh koronavírusu? Táto otázka bola predmetom rôznych výskumov, preto sme tomu venovali samostatný článok Kvercetín vs. COVID-19, kde sa zameriavame na dostupné vedecké zistenia.
Nežiaduce účinky kvercetínu
Hoci je quercetin prírodná látka, aj pri ňom platí, že všetkého veľa škodí. Ak ho užívate krátkodobo a v odporúčanom množstve, vo všeobecnosti je považovaný za bezpečný. Pri prekročení odporúčanej dennej dávky alebo dlhšom užívaní sa však môžu objaviť vedľajšie účinky, ako je bolesť hlavy dýchavičnosť, nevoľnosť či vracanie. Vo výnimočných prípadoch môže nadmerné užívanie spôsobiť aj poškodenie obličiek. Preto je nevyhnutné, aby ste dodržiavali odporúčané dávkovanie kvercetínu uvedené výrobcom a v prípade pochybností sa poraďte s lekárom.
Ako dlho trvajú nežiaduce účinky?
Nežiaduce účinky kvercetínu zvyčajne odznejú v priebehu jedného až dvoch dní, keďže jeho vylučovanie z tela prebieha pomaly – polčas rozpadu (čas, za ktorý jeho koncentrácia v tele klesne o polovicu) sa podľa vedcov pohybuje od 11 do 28 hodín. Väčšina quercetinu sa spracováva v pečeni a obličkách, no čas jeho vylučovania závisí od individuálnych vlastností organizmu. Ak ho budete užívať spolu s vitamínom C alebo inými flavonoidmi, môže sa lepšie vstrebávať.
Koľko quercetinu denne užívať?
V strave sa vyskytuje v oveľa menších množstvách – zvyčajne len v desiatkach miligramov, takže je veľmi nepravdepodobné, že by ste týmto spôsobom prekročili odporúčaný denný príjem. Pri výživových doplnkoch stravy sa odporúča dávka do 1000 mg denne.
Podľa doterajších štúdií sa krátkodobé užívanie do 1 gramu denne (počas 12 týždňov) považuje za bezpečné. Dlhodobý vplyv vyšších dávok však zatiaľ nebol dostatočne preskúmaný, preto sa ich užívanie bez lekárskeho dohľadu neodporúča. Dávkovanie podľa veku alebo pohlavia nebolo oficiálne stanovené, no všeobecne platí, že väčšiu opatrnosť by mali mať starší ľudia, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami.
Kvercetín v potravinách
Kvercetín sa prirodzene nachádza v mnohých potravinách. Nájdete ho v ovocí ako sú citrusy, jablká, čierne ríbezle, ale aj v zelenine, napríklad v cibuli, cesnaku, brokolici alebo petržlene. To však nie je všetko. Viac o jeho ďalších bohatých potravinových zdrojoch sa dozviete v článku Ktoré potraviny sú najbohatšími zdrojmi quercetinu?
Quercetin vo výživových doplnkoch
Kvercetín sa v potravinách vyskytuje len v malých množstvách, preto je ťažké dosiahnuť požadovanú dennú dávku iba z bežnej stravy. Z tohto dôvodu môžu výživové doplnky byť užitočným spôsobom, ako zvýšiť jeho príjem. Je však dôležité, aby ste dodržiavali odporúčané dávkovanie a neprekračovali ho. Výživové doplnky neslúžia ako náhrada pestrej stravy.
SinoPlaSan Quercetin 500 mg MONO, 180 kapsúl
Extra vysokú dávku má aj kvercetín od značky SinoPlasan, ktorý ponúka až 500 mg tohto silného antioxidantu v jednej kapsule.
Tento výživový doplnok neobsahuje žiadne prísady ani alergény, čo z neho robí ideálnu voľbu aj pre vegetariánov a vegánov.
Navyše, jeho obal je vyrobený z recyklovateľného plastu, čím prispieva k ochrane prírody a životného prostredia.
BioCare Quercetin Plus - Kvercetin, Bromelain, vitamín C, extrakt zo žihľavy, 90 kapsúl
Ak hľadáte vysoko kvalitný produkt alebo si neviete poradiť s nepríjemnými príznakmi alergie, určite vyskúšajte komplex kvercetínu s bromelaínom. Tieto látky spolu pôsobia synergicky a zlepšujú vzájomnú vstrebateľnosť, čo zvyšuje ich účinnosť.
Produkt je obohatený aj o koncentrovaný extrakt zo žihľavy a vitamín C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Táto kombinácia je ideálna špeciálne pre alergikov, ľudí s histamínovou intoleranciou a samozrejme aj pre vegetariánov a vegánov.
Záver
Kvercetín je malý poklad, ktorý máte možno každý deň pred sebou a ani si to neuvedomujete. Tento silný antioxidant zohráva dôležitú úlohu v posilnení imunity, pomáha pri alergiách a môže tiež znížiť riziko srdcových či neurodegeneratívnych ochorení. V potravinách sa nachádza len v malých množstvách, preto jeho dostatočné množstvo môžete doplniť vo forme výživových doplnkov. Nezabúdajte však dodržiavať odporúčané dávkovanie, aby ste využili jeho benefity bez nežiaducich účinkov.
Autor: Mgr. Petronela Misárová, biologička
Zdroje:
- https://www.mdpi.com/1420-3049/26/17/5377
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00289-022-04091-8
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1438463922000347
- https://www.europeanreview.org/article/29072
- https://www.spandidos-publications.com/10.3892/br.2016.720
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222013348
- https://www.eurekaselect.com/article/98457
- https://www.frontiersin.org/journals/cardiovascular-medicine/articles/10.3389/fcvm.2021.658400/full
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1604491
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/9063936
- https://www.mdpi.com/1424-8247/16/7/1020
- https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/69/2/69_21-17/_article
- https://www.mdpi.com/1422-0067/21/2/493
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2020/8825387
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ptr.7309
- https://www.mdpi.com/2072-6643/8/3/167
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201700447