Kremík je významný stopový prvok pre naše telo. V malých množstvách sa nachádza vo všetkých bunkách tela, a to najmä v kostiach, koži, vlasoch, v zubnej sklovine, očných šošovkách, pankrease, pečeni, v srdci a vo svalovej hmote. V našom organizme sa nachádza približne 7 g kremíka. Avšak s pribúdajúcim vekomsa množstvo kremíka v tele znižuje. Vo vyššom veku úbytok predstavuje až 80% z celkového množstva kremíka.
Kremík:
Nedostatok kremíka sa môže prejaviť ako:
Nedostatok kremíka môže napraviť vhodná, zdravá a vyvážená strava alebo ho môžeme telu dodať pomocou výživových doplnkov s obsahom kremíka. Po 25.roku života sa znižuje rozsah jeho vstrebávania zo stravy, a tým sa znižuje aj jeho zásah do fyziologických dejov v našom tele. Odporúčaná denná dávka pre dospelú osobu predstavuje približne 20 - 40 mg kremíka.
Kremík sa nachádza najmä v potravinách rastlinného pôvodu ako sú:
Kremík nájdeme tiež v potravinách živočíšneho pôvodu ako sú: krevety, hovädzie mäso, kuracie mäso a najmä vajcia, avšak obsah kremíka je tu oveľa nižší v porovnaní s jačmenným sladom.
Ak prijímame kremík v strave, riziko predávkovania nehrozí, pretože sa 80% z prijatého množstva vylúči obličkami.
V prípade užívania výživových doplnkov s obsahom kremíka je potrebné dodržiavať odporúčanú dennú dávku, nakoľko nadbytok kremíka v tele zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov.
Zákazníkmi sú najčastejšie kupované nasledovné produkty z kategórie Kremík: