Vitamín B15, nazývaný aj kyselina pangamová, je pomerne mladá molekula, ktorá sa radí medzi vitamíny skupiny B, avšak nemá charakter vitamínu. Vitamín B15 sa vyskytuje v pivovarských kvasniciach, hnedej (nelúpanej) ryži, otrubách, cíceri, slnečnicových a tekvicových jadierkach.
Vitamín B15 a jeho účinky - benefity
Kyselina pangamová je stále skúmanou látkou. Zatiaľ vykazuje:
- adaptogénne vlastnosti v stresových situáciách - zvyšuje celkovú odolnosť organizmu,
- lipotropný účinok - znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bráni usadzovaniu tukov v pečeni,
- stimulačný účinok na kyslíkový metabolizmus v tkanivách,
- detoxikačný efekt.
Okrem toho zmierňuje príznaky astmy, podporuje vylučovanie škodlivých látok, potláča túžbu po alkohole, zmierňuje stav opilosti a predlžuje životnosť buniek.
Kedy sa používa vitamín B15 - kyselina pangamová?
Vitamín B15 sa používa ako podpora pri ateroskleróze ciev, srdcovocievnych ochoreniach, ochoreniach pečene, cirhóze či proti starnutiu organizmu.
Kyselina pangamová má svoje miesto aj vo výžive športovcov, kedy pomáha znižovať stresovú reakciu organizmu po cvičení.
Ak chýba telu vitamín B15, môžu sa prejaviť príznaky ako:
- pocit únavy,
- slabosť,
- bolesť hlavy.