Vitamín B15 - Kyselina pangamová

Vitamín B15, nazývaný aj kyselina pangamová, je pomerne mladá molekula, ktorá sa radí medzi vitamíny skupiny B, avšak nemá charakter vitamínu. Vitamín B15 sa vyskytuje v pivovarských kvasniciach, hnedej (nelúpanej) ryži, otrubách, cíceri, slnečnicových a tekvicových jadierkach.

Vitamín B15 a jeho účinky - benefity

Kyselina pangamová je stále skúmanou látkou. Zatiaľ vykazuje:

  • adaptogénne vlastnosti v stresových situáciách - zvyšuje celkovú odolnosť organizmu,
  • lipotropný účinok - znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bráni usadzovaniu tukov v pečeni,
  • stimulačný účinok na kyslíkový metabolizmus v tkanivách,
  • detoxikačný efekt.

Okrem toho zmierňuje príznaky astmy, podporuje vylučovanie škodlivých látok, potláča túžbu po alkohole, zmierňuje stav opilosti a predlžuje životnosť buniek.

Kedy sa používa vitamín B15 - kyselina pangamová?

Vitamín B15 sa používa ako podpora pri ateroskleróze ciev, srdcovocievnych ochoreniach, ochoreniach pečene, cirhóze či proti starnutiu organizmu.

Kyselina pangamová má svoje miesto aj vo výžive športovcov, kedy pomáha znižovať stresovú reakciu organizmu po cvičení.

Ak chýba telu vitamín B15, môžu sa prejaviť príznaky ako: 

  • pocit únavy,
  • slabosť,
  • bolesť hlavy.
Filter produktov
Najlepšie hodnotené
Najpredávanejšie
Najlacnejšie
Najdrahšie
Váš výber momentálne neobsahuje žiadne produkty.

Čo ďalej?

  • Filtrovali ste? Zadaným podmienkam nevyhovuje žiadny produkt.
  • Zabudli ste presný názov produktu? Tak si prezrite celú kategóriu pomocou menu vľavo.
  • Má to fungovať a nefunguje? Skontrolujte si, že ste správne zadali URL adresu.
  • Stratili ste sa? Vráťte sa na hlavní stránku a pozrite novinky a zľavy.
  • Potrebujete poradiť? Využite náš kontaktný formulár, radi vám pomôžeme.