Vitamín B17, nazývaný amygdalín, je prírodná zlúčenina - kyanogénny glykozid, ktorá sa nachádza v jadrách marhúľ a je skúmaná už viac ako 200 rokov. Amygdalín oficiálne nepatrí medzi vitamíny, pretože neboli zistené nepriaznivé účinky spôsobené jeho nedostatkom.
Amygdalín bol používaný na liečbu onkologických ochorení, avšak pre nedostatok dôkazov o jeho účinnosti bol zakázaný na liečbu rakoviny v USA i Európe. Najväčším producentom je Mexiko, kde sa významne používa v doplnkovej liečbe onkologických ochorení, ale i tu patrí medzi alternatívne formy liečby.
Amygdalín, okrem jadier marhúľ, nájdeme aj v jadrách jabĺk, broskýň, sliviek, červených čerešní, v horkých mandliach, ľanových semienkach, černiciach, malinách či strukovinách.
Novodobejšie štúdie zistili, že amygdalín môže hrať úlohu ako:
Ak je vitamín B17 - amygdalín - používaný vo väčších množstvách, tak jeho nadmerná konzumácia môže viesť k otrave kyanidom, ktorý sa z neho uvoľňuje v našom tele.
Vitamín B17 môže spôsobiť stavy ako: nebezpečný pokles krvného tlaku, závraty, bolesti hlavy, zmätenosť, dýchavičnosť, vracanie, horúčka, podráždenosť, poškodenie pečene, kóma až SMRŤ.
Za vysokú dávku sa pokladá už 50-60 marhuľových jadier alebo 50 gramov amygdalínu. Vitamín B17 je mimoriadne nebezpečný pre deti a zvieratá, kde je úroveň jeho toxickej dávkay oveľa nižšia (5-10 jadier horkých mandlí).