Vitamín B10, označovaný tiež PABA alebo vitamín Bx, je kyselina paraaminobenzoová, ktorá je súčasťou molekuly kyseliny listovej. V našom organizme PABA B10 bežne vzniká činnosťou baktérií a preto nie je oficiálne klasifikovaná ako vitamín. PABA sa čiastočne vstrebáva v črevách a časť využívajú črevné baktérie ako živinu. PABA je medziproduktom pre tvorbu kyseliny listovej (vitamín B9) prostredníctvom baktérií. Náš organizmus nie je schopný vytvárať kyselinu listovú z kyseliny PABA, avšak tento proces nám zabezpečuje baktéria E.coli.
Vitamín B10, PABA, má pozitívny vplyv na pokožku a tiež v prevencii starnutia kože. Používa sa ako:
Kyselina paraaminobenzoová, PABA, sa používa v prípadoch, keď je jej prirodzená tvorba črevným mikrobiómom nedostatočná.
Ak nám v tele chýba PABA, prejaví sa to príznakmi ako:
Medzi hlavné zdroje kyseliny paraaminobenzoovej patrí: pečeň, pivovarské kvasnice, nefiltrované pivo, obličky, melasa, celozrnné obilniny.