Kyselina pantoténová, označovaná tiež ako vitamín B5, patrí medzi vitamíny skupiny B. Vitamín B5 nájdeme v rastlinných aj živočíšnych zložkách potravy, najmä vo vaječnom žĺtku, vnútornostiach, kvasniciach, obilninách i strukovinách. Kyselina pantoténová je tvorená aj baktériami črevného mikrobiómu.
Kyselina pantoténová plní dôležitú úlohu, pretože je súčasťou koenzýmu A, ktorý má centrálne postavenie v metabolizme.
Kyselina pantoténová prispieva k:
Nedostatok vitamínu akým je kyselina pantoténová sa vyskytuje zriedkavo vzhľadom na jej obsah v mnohých potravinách. Najčastejšie sa deficit prejaví pri závažnej podvýžive, kedy dochádza k nedostatku celej škály vitamínov. Medzi prejavy nedostatku vitamínu B5 patrí:
Denná spotreba pre vitamín B5 je 4 - 7 mg.
Podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín má kyselina pantoténová nasledujúceho odporúčané dávky:
Vek | Pohlavie | Dávka (EFSA) |
7-11 mesiacov | Obe pohlavia | 3 mg* |
1-3 rokov | Obe pohlavia | 4 mg* |
4-10 rokov | Obe pohlavia | 4 mg* |
11-17 rokov | Obe pohlavia | 5 mg* |
≥ 18 rokov | Obe pohlavia | 5 mg* |
≥ 18 rokov | Tehotné ženy | 5 mg* |
≥ 18 rokov | Dojčiace ženy | 7 mg* |
Zdroj: EFSA (*) označuje hodnoty stanovené ako priemerný príjem (AI/average intake), stanovené EFSA v prípadoch, kde nie je dostatok dát pre definíciu presnejších hodnôt populačného referenčného príjmu.
Zákazníkmi sú najčastejšie kupované nasledovné produkty z kategórie Vitamín B5 Kyselina pantoténová: