Vitamín B2, riboflavín, je vo vode rozpustný vitamín a patrí do skupiny vitamínov B. Riboflavín nájdeme najmä v mlieku, vajciach, pečeni a zelenej listovej zelenine. Vitamín B2 - riboflavín - produkujú aj baktérie nachádzajúce sa v tráviacom trakte.
Riboflavín ako vitamín B2, prispieva k:
Nedostatok tohto vitamínu, akým je riboflavín, je často spojený aj s nedostatkom ostatných vitamínov B skupiny.
Medzi hlavné príznaky nedostatku vitamínu B2 patria:
Ak chýba telu vitamín B2 - riboflavín - môže sa tento nedostatok prejaviť aj ako:
Potreba vitamínu B2 (riboflavín) je závislá od prívodu energetických zdrojov a má dosahovať 0,6 mg na 1000 kcal potravy, čo predstavuje asi 1,5 mg vitamínu riboflavín na deň u dospelých. Odporúčaný minimálny príjem pre riboflavín je 1,2 mg na deň.
Nasledujúca tabuľka uvádza odporúčané dávky pre vitamín B2 - riboflavín podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín. Riboflavín v dávke nad 27 mg nie je nebezpečný, vstrebávanie sa v tejto dávke rapídne znižuje a nevyužitý riboflavín sa vylúči močom.
Vek | Pohlavie | Dávka (EFSA) |
7-11 mes. | Obe pohlavia | 0.4 mg |
1-3 rokov | Obe pohlavia | 0.6 mg |
4-6 rokov | Obe pohlavia | 0.7 mg |
7-10 rokov | Obe pohlavia | 1 mg |
11-14 rokov | Obe pohlavia | 1.4 mg |
15-17 rokov | Obe pohlavia | 1.6 mg |
≥ 18 rokov | Obe pohlavia | 1.6 mg |
≥ 18 rokov | Tehotné ženy | 1.9 mg |
≥ 18 rokov | Dojčiace ženy | 2 mg |
Zdroj: EFSA
Zákazníkmi sú najčastejšie kupované nasledovné produkty z kategórie Vitamín B2 Riboflavín: