Vitamín C a výživové doplnky. Ako si správne vybrať?
Na rozdiel od mäsožravcov, ako sú psy a mačky, si ľudské telo nedokáže vytvoriť vitamín C samo. Potvrdzuje to teda fakt, že človek nie je mäsožravec, no zároveň to znamená, že potrebujeme prijímať vitamín C v strave.
Evolučné nastavenie ľudí na získavanie vitamínu C zo stravy ukazuje, že počas 25 miliónov rokov vývinu konzumovali ľudoopy, a neskôr aj človek, primárne rastlinné potraviny bohaté na vitamín C.
Opačne to platí v prípade cholesterolu, ktorý pochádza zo živočíšnych potravín a v strave ľudí sa veľmi často nenachádzal, a práve preto si ho naše telo dokáže vytvárať samo.
Strava súčasného moderného človeka sa však prirodzeným rastlinným potravinám vzďaľuje, a preto je vhodné uistiť sa, že vitamín C, ktorý je pre nás veľmi dôležitý, sa v našej strave stále nachádza v dostatočnom množstve.
Aj keď po internete kolujú informácie o jeho priam „zázračných“ vlastnostiach, v nasledujúcom článku sa venujeme “len” overeným štúdiám a lekárskym odporúčaniam o vitamíne C a jeho užívaní.
Obsah článku:
1 Úloha vitamínu C v organizme
2 Nedostatok vitamínu C, príznaky a komplikácie
3 Predávkovanie vitamínom C, príznaky a komplikácie
4 Referenčné výživové hodnoty vitamínu C
5 Vegánske, prírodné zdroje vitamínu C
6 Výživové doplnky vitamínu C a jeho formy
6.1 Vitamín C - Kyselina l-askorbová (syntetická alebo prírodná)
6.2 Vitamín C s minerálmi a inými vitamínmi
6.3 Vitamín C - Kyselina l-askorbová, obohatená o bioflavonoidy
6.5 Ester-C pH neutrálna forma vitamínu C
Úloha vitamínu C v organizme
Vitamín C je významný antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály, teda látky schopné poškodzovať bunky. Zároveň pomáha regenerovať ostatné antioxidanty, napríklad vitamín E, a znižovať ich spotrebu v ľudskom tele.
Ďalej je vitamín C dôležitý pri syntéze kolagénu, najrozšírenejšej bielkoviny v ľudskom organizme, ktorú nájdeme napríklad v kĺboch, väzoch, šľachách a pokožke, a ktorá je dôležitá pre hojenie rán.
Navyše vitamín C hrá dôležitú úlohu v syntéze karnitínu, fungovaní imunitného systému a zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov.
Výskumy naznačujú, že dostatočný príjem ovocia a zeleniny, v ktorých sa nachádza vitamín C, je dôležitý aj ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení.
V prípade výživových doplnkov vitamínu C a ich vplyvu na väčšinu ochorení sú však dáta nejednoznačné. Suplementácia (doplnenie, dodanie) vitamínu C však môže byť prínosná pre osoby s nedostatočným príjmom vitamínu C zo stravy, či pre osoby so zvýšenými nárokmi na jeho príjem ako sú seniori, fajčiari a vysoko fyzicky aktívni jedinci.
Nedostatok vitamínu C, príznaky a komplikácie
Príjem vitamínu C nižší ako 10 mg denne spôsobuje skorbut.
Až do konca 18. storočia bolo toto ochorenie typické pre námorníkov, a to kvôli nedostatku trvanlivých zdrojov vitamínu C na lodiach počas dlhých plavieb.
Tento problém vyriešil až objav, že na skorbut pomáhajú citrusy a ich šťava. Skorbut sa najprv prejavuje únavou, nevoľnosťou a krvácaním ďasien.
V prípade narastajúceho nedostatku vitamínu C nasleduje oslabenie spojivových tkanív, tvorba modrín a blednutie pokožky, bolesť kĺbov, zlé hojenie rán, hrubnutie pokožky (hyperkeratóza) a zhoršenie kvality vlasov. Môže sa objaviť depresia, uvoľňovanie či dokonca vypadávanie zubov a chudokrvnosť spôsobená nižším vstrebávaním železa.
Predávkovanie vitamínom C, príznaky a komplikácie
Vitamín C je vo všeobecnosti málo toxický a pri nadmernom príjme sa ľahko vylučuje močom. S výnimkou hnačky, nevoľnosti, žalúdočných kŕčov a iných tráviacich ťažkostí, doposiaľ neboli ani pri vysokých dávkach vitamínu C potvrdené závažnejšie vedľajšie účinky.
Napriek tomu však nie je vhodné prekračovať jeho bezpečnú hornú hranicu príjmu.
Referenčné výživové hodnoty vitamínu C
Cieľová populácia | Vek | Pohlavie | RVH (PRI)* | HL (UL)** |
Dojčatá | 7-11 mesiacov | Obe pohlavia | 20 mg/denne | nestanovený |
Deti | 1-3 rokov | Obe pohlavia | 20 mg/denne | nestanovený |
Deti | 4-6 rokov | Obe pohlavia | 30 mg/denne | nestanovený |
Deti | 7-10 rokov | Obe pohlavia | 45 mg/denne | nestanovený |
Deti | 11-14 rokov | Obe pohlavia | 70 mg/denne | nestanovený |
Deti | 15-17 rokov | Muži | 100 mg/denne | nestanovený |
Deti | 15-17 rokov | Ženy | 90 mg/denne | nestanovený |
Dospelí | ≥ 18 rokov | Muži | 110 mg/denne | nestanovený |
Dospelí | ≥ 18 rokov | Ženy | 95 mg/denne | nestanovený |
Tehotné ženy | ≥ 18 rokov | Ženy | 105 mg/denne | nestanovený |
Dojčiace ženy | ≥ 18 rokov | Ženy | 155 mg/denne | nestanovený |
Zdroj:Referenčné výživové hodnoty pre EU (Dietary Reference Values for the EU)
*PRP (PRI) vyjadruje Populačný referenčný príjem (Population reference intake): Úroveň (denného) výživového príjmu, ktorá je dostatočná prakticky pre všetkých ľudí v skupine obyvateľstva.
**HL (UL) Vyjadruje Horný limit (Upper limit): Maximálny chronický denný príjem o ktorom sa predpokladá, že nebude predstavovať riziko nepriaznivých účinkov na zdravie ľudí.
Vegánske, prírodné zdroje vitamínu C
Vitamín C sa prirodzene vyskytuje v rastlinných potravinách, čo znamená, že zdrojov vhodných aj pre vegánov je tak dostatočné množstvo.
Potravina | mg vit C/100g | % RVH ženy | % RVH muži |
Červená paprika | 127 | 134% | 115% |
Kiwi | 92 | 97% | 84% |
Brokolica surová | 89 | 94% | 81% |
Zelená paprika | 80 | 84% | 73% |
Brokolica varená | 64 | 67% | 58% |
Jahody | 58 | 61% | 53% |
Pomaranč | 53 | 56% | 48% |
Varená červená kapusta | 34 | 36% | 31% |
Špenát | 28 | 29% | 25% |
Varené zemiaky | 12 | 13% | 11% |
Zdroj: www.cronometer.com
Výživové doplnky vitamínu C a jeho formy
Vitamín C vo výživových doplnkoch je výlučne rastlinného pôvodu a vyskytuje sa najčastejšie v prirodzenej a dobre využiteľnej forme kyseliny askorbovej. Niektoré doplnky môžu obsahovať odvodené zlúčeniny kyseliny askorbovej (askorbáty), alebo kombinácie vitamínu C s ďalšími látkami.
Rozlišujeme niekoľko foriem vitamínu C:
Vitamín C - Kyselina l-askorbová (syntetická alebo prírodná)
Vstrebateľnosť vitamínu C je v podstate identická v prípade oboch spôsobov výroby.
Je vhodnejšia pre nárazové užívanie, pretože je kyslá a z dlhodobého hľadiska môže pôsobiť negatívne na stenu žalúdka, prípadne aj na zuby.
Výhodou je to, že túto formu vitamínu C kúpite v tabletách, prášku alebo kapsulách.Prášok môžete jednoducho rozmiešať vo vode (odporúčame nepiť priebežne celý deň, ale vždy v menšej dávke naraz, aby nedošlo k narušeniu zubnej skloviny).
Tablety vitamínu C majú presné dávkovanie. Kapsule s vitamínom C môžu byť vyrobené vo forme s postupným uvoľňovaním vitamínu počas dňa.
Samotná trvanlivosť týchto preparátov je veľmi vysoká, pretože kyselina askorbová sa často používa aj ako konzervant.
Odporúčame užívať nárazovo, v prípade vysokého náporu na imunitu, keď potrebujete imunitu podporiť a posilniť počas náročného obdobia. Prebytky vitamínu z tela rýchlo vylúčia obličky.
Vitamín C s minerálmi a inými vitamínmi
Tu je vitamín C vo forme kyseliny askorbovej naviazaný na minerál - napríklad horečnatý alebo vápenatý.
Výhodou je nižšia kyslosť, a teda lepšia vstrebateľnosť. Zároveň tak prijímate s vitamínom C aj daný minerál, prípadne iné vitamíny, čo sa často využíva v multivitamínových preparátoch.
Vitamín C - Kyselina l-askorbová, obohatená o bioflavonoidy
Táto forma vitamínu C sa snaží byť kompromisom medzi cenou a účinnosťou.
Kombinuje chemicky vyrobenú kyselinu l-askorbovú (vitamín C) s bioflavonoidmi z ovocia,ako napríklad zo šupiek citrusových plodov, šípky a pod., pre dosiahnutie lepšieho prijatia telom a samotného vstrebania vitamínu C.
Snahou je dosiahnuť synergického efektu a znásobiť účinok vitamínu C oproti bežnej variante, a to za nižšiu cenu.
Vitamín C z ovocia
Vitamín C napríklad z čerešne Acerola, šípok alebo rakytníka. Ide o prírodný koncentrát vitamínu C, ktorý sa vyznačuje vysokým obsahom prírodných látok, ktoré zlepšujú celkovú prácu organizmu s týmto antioxidantom.
Cena je však vyššia ako pri chemicky vyrobenom vitamíne C, rovnako tak vyššia je aj ekologická stopa. Výsledkom a výhodou je však čisto prirodzený zdroj vitamínu C.
Ester-C pH neutrálna forma vitamínu C
Táto pH neutrálna a nekyslá forma vitamínu C nespôsobuje podráždenie žalúdka.
Ester-C obsahuje molekulárne spojený vitamín C s vápnikom a vďaka tomu nevyvíja tlak na sliznicu. Ester-C produkuje prírodné metabolity, ktoré vstupujú do buniek oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.
Vzhľadom k neutralnemu pH možno užívať Ester-C dlhodobo.
Lipozomálny vitamín C
Vitamín C je v tomto prípade obalený v tukovom púzdre.
V súčasnosti sa lipozomálny vitamín C považuje za najkvalitnejšiu a najlepšie vstrebateľnú formu vitamínu C, kde vstrebateľnosť je za hranicou 90%.
Lipozomálny vitamín C nie je vôbec kyslý, a teda je veľmi šetrný pre žalúdok. Lipozomálna forma vitamínu C je tekutá a úplne bez konzervantov. Z toho dôvodu má veľmi obmedzenú trvanlivosť.
Cena týchto produktov je vyššia v porovnaní s ostatnými formami vitamínu C, aj preto je táto forma vitamínu C vhodnejšie pri nárazovom užívaní.
Lipozomálny vitamín C je zvlášť vhodný v prípadoch, keď máte citlivé zažívanie a zle reagujete na kyslé produkty. Produkty s lipozomálnym vitamínom C sú tiež často dopĺňané o zinok a vápnik.
Zhrnutie zdravotných tvrdení o vitamíne C
Vitamín C prispieva k:
- Normálnej funkcii imunitného systému
- Tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev, kostí, chrupaviek, ďasien, kože a zubov
- Normálnemu energetickému metabolizmu
- Normálnej činnosti nervovej sústavy
- Normálnej psychickej činnosti
- Ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
- Zníženiu vyčerpania a únavy
- Zvýšeniu vstrebávania železa
Čo si o vitamíne C zapamätať do života?
- bez vitamínu C to nejde
- pomáha chrániť naše telo pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi, a zároveň ho pomáha udržať v chode (hýbeme sa vďaka kolagénu)
- je dôležitý aj pre vstrebávanie železa, na to nezabúdať
- jeho najlepším zdrojom sú čerstvá zelenina a ovocie
- ide o vitamín rozpustný vo vode, neukladá sa v organizme a jeho prebytok telo bez problémov vylúči
- viac denných dávok je lepších než jedna veľká (ktorú telo z veľkej časti nevyužije)
- väčšie dávky sú vhodné pre nárazové posilnenie v čase zvýšeného tlaku na imunitu, ale aj vtedy je lepšie dávku rozdeliť na viac denných porcií
- počas namáhavého obdobia a zimných mesiacov sú výživové doplnky vitamínu C vhodnou alternatívou k čerstvému ovociu a zelenine
- existujú rôzne varianty doplnkov stravy s vitamínom C, ktoré sa líšia ako cenovo, tak aj ich použitím, vďaka čomu si vyberie skutočne každý
Všetky uvedené formy vitamínu c nájdete TU
Autor: redakcia
Zdroje informácií:
Bc. Radek Látal, DiS.
Vitamin C: Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
Dietary Reference Values for the EU https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs
Mapping the Ligand-Binding Sites and Disease-Associated Mutations on the Most Abundant Protein in the Human, Type I Collagen https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11704682/
MDPI Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable?