Banánový flapjack - tyčinky z ovsených vločiek , banánov a mandlí (vegan, bez lepku)

Banánový flapjack - tyčinky z ovsených vločiek , banánov a mandlí (vegan, bez lepku)

Ovsené vločky sú zdrojom množstva prospešných látok pre naše telo. Benefitov ovsených vločiek pre náš organizmus nájdeme mnoho a rovnako široké je aj ich použitie.

My sme si pre vás pripravili rýchly a jednoduchý recept na ovsené tyčinky, známe pôvodným anglickým názvom ,,flapjack''. Mäkkú konzistenciu tyčiniek a šťavnatú ovocno-orechovú chuť sme docielili s použitím banánov, sušeného ovocia a mandlí.

Recept je samozrejme vegánsky a jednoducho sa dá pripraviť aj v bezlepkovej verzii, ktorú sme zvolili aj my. Stačí sa do toho len pustiť. 


 

Na úvod pár slov o ovsených vločkách a ich benefitoch pre naše telo

Ovsené vločky sa vyrábajú z lúpaných zŕn ovsa, a pred následným spracovaním sa ešte dôkladne očistia. Ovsené vločky sa v dnešnej dobe tešia veľkej obľube a našli si široké použitie. Ich výhodou je dobrá dostupnosť takmer v každom obchode s potravinami a pomerne nízka cena. V dnešnej dobe môžete kúpiť už aj bezlepkové ovsené vločky, takže si ich môžu vychutnať naozaj takmer všetci. 

Dajú sa z nich jednoducho pripraviť raňajkové ovsené kaše, domáce ovsené tyčinky alebo granola, rôzne koláče či dezerty. Rovnako sa dajú použiť aj do zeleninových placiek či fašírok a môžete nimi zahustiť aj polievku. 

Ovsené vločky sú pre naše telo prínosné vďaka množstvu cenných látok - sú výborným zdrojom vlákniny a bielkovín, dodajú telu dostatok energie, ktorá sa uvoľňuje postupne v priebehu dňa a obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. 


 

Ovsené vločky a betaglukány

Najväčšiu časť vlákniny v ovsených vločkách predstavujú betaglukány. Tie patria medzi najviac preskúmané prírodné látky s priaznivým účinkom na ľudský organizmus: 

  • posilňujú imunitný systém – majú imunostimulačný efekt
  • prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • pomáhajú zvládať alergické ochorenia dýchacieho systému
  • pomáhajú zmierňovať následky stresu a psychosomatických ochorení


 

Benefity konzumácie ovsených vločiek:

  • sú bohaté najmä na vitamíny skupiny B (kyselina listová a tiamín) a minerály ako mangán, horčík a fosfor
  • napomáhajú správnemu tráveniu - vďaka vysokému obsahu vlákniny
  • celozrnné ovsené vločky zabezpečujú postupné uvoľňovanie sacharidov do krvi vďaka čomu poskytujú pocit sýtosti a dostatok energie na dlhší čas
  • obsahujú veľa antioxidantov - chránia telo pred voľnými radikálmi
  • sú vhodné pre ľudí s cukrovkou 2. typu - regulujú hladinu cukru v krvi vďaka obsahu betaglukánov
  • sú vhodné pre športovcov a vyznávačov aktívneho životného štýlu - vďaka vysokému obsahu bielkovín (cca 13 g bielkovín na 100 g ovsených vločiek) a sacharidov s postupným uvoľňovaním energie
  • existujú aj bezlepkové ovsené vločky, ktoré sú vhodné pre ľudí s citlivosťou na lepok či celiakiou


 


Banánový flapjack - tyčinky z ovsených vločiek, banánov a mandlí

(vegan, prirodzene bez lepku)   

Množstvo: 10-12 kúskov                                     Príprava: 20 min.                                          Pečenie: 20-25 min.


Suroviny

  • 300 g ovsených vločiek (my sme použili bezlepkové - verzia, ktorú zvolíte, záleží od vašich potrieb, či už zvolíte klasické alebo bezlepkové vločky)
  • 100 g sušených hrozienok
  • 50 g sušených ďatlí
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g mandlí
  • 50 g tekvicových semienok
  • 50 g rastlinného masla alebo oleja (napríklad kokosového)
  • 3 PL orechového masla (my sme použili mandľové) - ak nemáte, môžete pridať o to viac rastlinného masla či oleja
  • 4-5 PL agáve sirupu (použiť môžete ľubovoľné tekutého sladidlo - napr. sirup javorový, ryžový, ďatlový,...) 
  • 3 zrelé banány
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 ČL vanilky (voliteľné)
  • štipka soli
  • 100 ml teplej vody

*Poznámka: sušené ovocie, orechy aj semienka môžete zvoliť podľa svojich preferencií, rovnako tak si môžete prispôsobiť aj ich množstvo, napr. môžete použiť viac marhúľ namiesto ďatlí, alebo marhule úplne vynechať a použiť len hrozienka a ďatle, alebo vyskúšajte slivky, či brusnice; je to len na vás, do akej miery sa rozhodnete experimentovať ;-)

Dekorácia (voliteľné)

  • 20-30 g horkej čokolády
  • 1 PL agáve sirupu (ľubovoľného tekutého sladidla)
  • 1 PL rastlinného mlieka (použili sme mandľové)

Postup

1. Do veľkej misy nasypeme ovsené vločky, pridáme všetko sušené ovocie - ďatle a marhule si nakrájame na drobné kúsky a pridáme spolu s hrozienkami. 

2. Na suchej panvici zľahka opražíme mandle a tekvicové semienka (cca 3-5 minút) za občasného miešania až dokým začnú rozvoniavať a chytia zlatistú farbu. Následne ich pridáme k ostatným surovinám v miske. Mandle môžeme predtým ešte pokrájať na menšie kúsky - my sme ich krájali pozdĺžne na polovice, predtým ich však treba nechať chvíľu vychladiť, aby ste sa neopálili. 

3. K surovinám v miske pridáme aj mletú škoricu, vanilku a štipku soli.

4. Do menšieho hrnca pridáme maslo (kokosový olej), orechové maslo, agáve sirup (tekuté sladilo) a na miernom plameni zohrievame. Medzitým si vidličkou popučíme banány na kašu (môžete to urobiť aj predtým, než dáte suroviny do hrnca). Keď sa suroviny začnú topiť, premiešame ich varechou a pridáme popučené banány a 100 ml teplej vody. Chvíľu pomiešame, aby sa suroviny spojili a odstavíme z plameňa. 

5. Tekuté suroviny z hrnca pridáme k ostatným surovinám v miske a premiešame. Najskôr použijeme varechu, potom môžeme použiť aj ruky, aby sa suroviny lepšie prepojili, avšak predtým chvíľu počkáme, kým sa tekuté suroviny trochu ochladia, aby sme sa neopálili. 

6. Takto vzniknutú hmotu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie či znovu použiteľnou fóliou, alebo plech len potrieme olejom či rastlinným maslom. Hmotu rozprestrite rovnomerne na plech s rozmerom cca 20x25 cm. 

Ak však nemáte plech uvedeného rozmeru, nevadí. Môžete použiť aj väčší plech a hmotu rozprestriete len do polovice plechu - hmota je dostatočne pevná, takže bude držať svoj tvar, prípadne použite zapekaciu misu alebo tortovú formu - jednoducho to, čo podľa možností máte doma. :-) Alebo prispôsobte množstvo použitých surovín rozmerom vášho plechu, stačí zachovať pomer surovín. 

7. Plech vložte do trúby rozohriatej na 160 °C a pečte 20-25 minút, alebo dokým nezačne povrch ovseného flapjacku chytať zlatú či hnedastú farbu.

8. Pred krájaním nechajte vychladnúť. Z upečeného množstva sme nakrájali 12 obdĺžnikových ovsených tyčiniek - flapjackov a následne sme ich ešte ozdobili - poliali sme ich horkou čokoládou (v mikrovlnke sme si roztopili 3 kocky horkej čokolády v 1 PL lyžici rastlinného mlieka, pridali agáve sirup, zmiešali a čokoládou sme poliali nakrájané tyčinky).

Veríme, že vám banánový flapjack bude chutiť rovnako ako nám. Prajeme vám preto príjemný zážitok z pečenia a dobrú chuť. ;-)