Ingrediencie:
- 200 g múky z ovsených vločiek (použili sme bezlepkové ovsené vločky)
- 160 g cukru (trstinový, kokosový, xylitol....) alebo tekuté sladidlo (použili sme 100 ml ryžový sirup a 60 ml ďatlový sirup)
- 80 g horkej čokolády (použili sme 70%-nú horkú čokoládu na varenie s nasledujúcim zložením: kakaová hmota, prírodný trstinový cukor, kakaové maslo)
- 70 g kakaového prášku (kúpite aj u nás v BIO a RAW kvalite TU)
- 1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva (použili sme bezfosfátový prášok do pečiva)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/3 ČL soli
- 300 g cukety nastrúhanej najemno
- 2 zrelé banány
- 90 ml rastlinného mlieka (použili sme mandľové)
- 1 balík trstinového vanilkového cukru, môžete použiť aj 1 ČL vanilkového extraktu
Voliteľné ingrediencie:
- 5 ks čerstvých fíg (môžete použiť aj ľubovoľný džem)
- 80 g horkej čokolády (použili sme rovnakú ako do cesta)
Postup:
1. Cuketu/y si nastrúhame najemno, banány popučíme vidličkou prípadne rozmixujeme v mixéry.
2. Osobitne v miske zmiešame všetky suché ingrediencie (okrem horkej čokolády) a v druhej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie (nastrúhanú cuketu, banán, rastlinné mlieko a tekuté sladilo, ak ho používame namiesto cukru).
3. Do misky so suchými ingredienciami primiešamé všetky mokré ingrediencie a poriadne premiešame.
4. Horkú čokoládu (80 g) si nalámeme alebo nakrájame na menšie kúsky a primiešame k ostatným surovinám do misky.
5. Takto vzniknuté cesto dáme na plech (o rozmeroch cca 26x22 cm) vystlaný papierom na pečenie (môžete vyskúšať aj náš ekologický papier na pečenie) alebo opakovane použiteľnou fóliu na pečenie.
6. Plech dáme do vopred rozohriatej rúry na pečenie a pečieme pri 180º C približne 30-40 minút.
Či je brownies upečený zistíme, keď pichneme špáradlom do koláča - ak špáradlo ostane suché, koláč je upečený. Ak však máte radšej keď je koláč šťavnatý a mäkší, môžete ho pokojne vybrať z rúry aj skôr, cca po 30 až 35 minútach.
Koláč je v podstate hotový, môžete ho nakrájať a vychutnať si ho aj v takejto podobe. Pre tých, ktorí radi experimentujú, môžu, tak ako sme spravili my, potrieť koláč ešte figovým džemom (prípadne iným džemom podľa preferencií) a poliať ho roztopenou čokoládou.
,,Figový džem'' si pripravíte nasledovne:
Medzitým ako sa nám koláč pečie si pokrájame 5 fíg na menšie kúsky a dáme do menšieho hrnca na sporák. Figy podlejeme trochou vody a necháme rozvariť približne na 10-15 minút, aby nám vznikla konzistencia podobná džemu. Počas varenia figy pravidelne miešame, aby sa nám neprichytili na dno hrnca a v prípade potreby dolievame vodu. Po odstavení zo sporáka takto vzniknutý ,,figový džem'' necháme na chvíľu vychladnúť a rozotrieme ho rovnomerne na upečený mierne vychladnutý koláč.
Horkú čokoládu si nalámeme na drobné kúsky a roztopíme nad parou vo vodnom kúpeli (alebo spôsobom, ktorý preferujete). Roztopenou čokoládou rovnomerne polejeme vrch koláča a dáme stuhnúť do chladničky (minimálne na 1-2 hodiny). Alternatívne môžete ešte dozdobiť kakaovými bôbmi (tie u nás nájdete v BIO a RAW kvalite TU).
Po stuhnutí čokoládovej polevy koláč nakrájajte na menšie kúsky (nám vyšlo približne 30 kúskov) a konečne si môžete vychutnať ten zázrak, ktorý sa vám podaril - zdravý čokoládový brownies s cuketou, MŇAAAAM. Prajeme dobrú chuť!