Darček:
Pri objednávke nad 50 € získate čierne textilné rúško zadarmo.

Trápi vás histamínová intolerancia? Zistite ako rozpoznať jej príznaky a znížiť histamín v tele

Trápi vás histamínová intolerancia? Zistite ako rozpoznať jej príznaky a znížiť histamín v tele

Histamín sa v organizme vyskytuje prirodzene a má v ňom dôležité funkcie. Problém však nastáva vo chvíli, keď sa histamín začína hromadiť a spôsobuje nepríjemné a niekedy až nebezpečné príznaky. Prečo sa to deje a ako to riešiť sa dozviete ďalej v článku.


Čo je histamín? 

Histamín je pomerne jednoduchá organická chemická látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudskom organizme a spolu s tisíckami ďalších sa podieľa na fungovaní našich buniek a celého ľudského tela. Histamín prijímame z potravín, a zároveň histamín tiež vytvárajú niektoré naše vlastné bunky. 

Biele krvinky si napríklad vytvárajú histamín, pretože im umožňuje prechádzať cez steny ciev do miest poranenia a vyvolať zápal a dať sa do boja s infekciou. Histamín sa tiež podieľa na fungovaní nervových a svalových buniek, vylučovaní tráviacich štiav a regulácii krvného tlaku.


Čo je histamínová intolerancia?

Okrem našich vlastných buniek produkujú histamín aj naše črevné mikroorganizmy a histamín je obsiahnutý tiež v rôznych potravinách. Za normálnych podmienok je množstvo histamínu v organizme starostlivo regulované s pomocou enzýmov, ktoré prebytočný histamín rozkladajú. 

Najdôležitejšie enzýmy, ktoré odstraňujú histamín, sa nazývajú DAO (diamín oxidáza) a HNMT (histamín-N-metyltransferáza). Histamínová intolerancia je stav, kedy sa histamín v organizme hromadí rýchlejšie, než ho tieto enzýmy stíhajú rozkladať.


Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?

Histamínová intolerancia (niekedy označovaná aj ako „potravinová intolerancia na histamín“) má veľmi širokú škálu príznakov, ktoré sú zároveň bežné aj pre iné zdravotné komplikácie, čo komplikuje jej diagnostiku. 

Príznaky histamínovej intolerancie sa objavujú rýchlo, už 20 – 30 minút po zjedení vysokohistamínovej potraviny a sú úzko spojené s funkciami, ktoré má histamín v organizme. Symptómy, kedy sa histamín v tele nahromadí, sa prejavujú na pokožke, v tráviacom trakte, regulácii krvného tlaku a tiež fungovaní nervového systému.


Histamínová intolerancia príznaky:

  • sčervenanie pokožky, vyrážky, 
  • žihľavka, svrbenie, 
  • opuchy, lokálne zápaly, 
  • nevoľnosť, vracanie, hnačka, 
  • nízky krvný tlak, bolesti hlavy,
  • búšenie srdca a mravčenie.

To, aké má histamínová intolerancia prejavy je veľmi individuálne. Ľudia, ktorých trápi histamínová intolerancia, uvádzajú po konzumácii vysokohistamínovej potraviny v priemere jedenásť rôznych príznakov. Navyše k tomu je u pacientov histamínová intolerancia často sprevádzaná rôznymi potravinovými senzitivitami, ktoré diagnózu ďalej komplikujú. 


Diagnostika histamínovej intolerancie

Histamínová intolerancia má nešpecifické symptómy, ktoré sú podobné pre ďalšie intolerancie a ochorenia, preto je dôležité nediagnostikovať samých seba. 

Pretože diagnostika histamínovej intolerancie si vyžaduje krvné testy, je nevyhnutné pre jej diagnózu navštíviť lekára. Lekár môže v prvom rade vylúčiť možnosť závažných ochorení ako je napr. celiakia. Následná diagnostika histamínovej intolerancie prebieha za pomoci dvojfázového testovania krvi na množstvo histamínu a enzýmu DAO.


Čo spôsobuje histamínovú intoleranciu?

Histamínovú intoleranciu spôsobuje nedostatok enzýmu DAO. Nedostatok tohto enzýmu, ktorý odbúrava histamín, môže byť zapríčinený genetickou poruchou, liekmi, fajčením, nadmernou konzumáciou alkoholu, v kombinácii s potravinami bohatými na biogénne amíny a histamín a napríklad zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu

Genetické defekty sú vo svojej podstate zmeny v kóde našej DNA, ktoré spôsobujú, že bunky produkujú enzýmu DAO menej či vôbec žiadny a riešiť ich žiaľ nevieme. Ďalšie faktory však ovplyvniť môžeme a mali by sme. Ak organizmus vytvára DAO menej, môžeme sa pokúsiť znížiť prijímaný a vytváraný histamín, čo sa jeho množstva týka. Pri zníženej produkcii enzýmu DAO organizmu trvá dlhšie odstrániť histamín, časom sa mu to však podarí, len mu to musíme uľahčiť.


Lieky a histamínová intolerancia

Produkciu DAO negatívne ovplyvňujú liečivá chloroquine, kyselina klavulanová, verapamil, cimetidin a negatívny efekt má tiež chemoterapia. Užívanie týchto liekov tak spôsobuje, že sa vplyvom zníženej schopnosti DAO v tele hromadí histamín. Medzi látkami, ktoré môžu znižovať produkciu DAO sa vyskytujú napríklad aj vitamín C a vitamín B1. 

To neznamená, že ak nás sprevádza histamínová intolerancia, mali by sme sa týmto látkam v potravinách vyhýbať. Prijímať ich totiž stále potrebujeme, no dopĺňať ich vo výživových doplnkoch nie je vhodné. Kompletný zoznam látok nájdete priamo v tabuľke výskumu TU.


Fajčenie a histamínová intolerancia

Vdychovanie cigaretového dymu spôsobuje v našich dýchacích cestách zápal. Biele krvinky sa podieľajú na odstraňovaní škodlivých látok v pľúcach a pri svojej činnosti produkujú histamín vo veľkom množstve. 

Histamínová intolerancia tak môže pre fajčiarov predstavovať náročnejšiu situáciu. Prestať fajčiť môže okrem prevencie rakoviny pomôcť tiež uvoľniť kapacitu DAO, čo umožní jednoduchšie odstrániť histamín z iných zdrojov.


Alkohol a histamín

Konzumáciou alkoholu sa histamínová intolerancia zhoršuje hneď štyrikrát:

  1. alkohol znižuje tvorbu DAO
  2. alkohol spotrebováva DAO pri svojom metabolizme
  3. konzumáciou alkoholu sa zvyšuje priepustnosť črevnej steny a zvyšuje sa aj vstrebaný histamín vzhľadom na jeho množstvo
  4. histamín sa vo vysokom množstve nachádza vo víne aj v pive 


Ochorenia tráviaceho traktu a histamínová intolerancia

Histamín obsahuje veľké množstvo potravín, za normálnych podmienok sa však histamín z nich vo veľkej časti do krvi vôbec nedostane. Črevo samé o sebe je totiž dôležitým miestom produkcie enzýmu DAO, ktorý priamo v črevnej stene histamín odbúrava. 

Ak však črevo nefunguje správne, napríklad v dôsledku zápalu, nevytvára dostatok DAO, a tak histamín vo väčšom množstve preniká do vnútorného prostredia organizmu. Zápal navyše znamená, že histamín sa opäť produkuje vo zvýšenom množstve.


Ako znížiť histamín v tele?

Aby bola histamínová intolerancia dobre zvládnutá, základným predpokladom je identifikácia potravín, ktoré spôsobujú jej symptómy. To je možné dosiahnuť s pomocou vedenia záznamov o konzumovaných potravinách a objavovaní symptómov. Zaznamenávať je možné do zošitu či elektronickou formou, dôležité je však zaznamenávanie robiť priebežne a nie spätne. 

Najdôležitejšie informácie, ktoré by mali záznamy obsahovať sú: 

  • čas jedla, 
  • zloženie jedla, 
  • približné množstvá surovín, 
  • objavené symptómy, 
  • čas objavenia symptómov
  • závažnosť symptómov (škála 1-10). (ukážková tabuľka TU)

Medzi potraviny, ktoré obsahujú histamín, patria zdravé aj nezdravé potraviny, ktoré môžu vyvolávať príznaky histamínovej intolerancie. Cieľom manažmentu histamínovej intolerancie nie je definitívne vyradiť všetky potraviny, ktoré obsahujú histamín, ale identifikovať vlastnú toleranciu jednotlivých potravín a snažiť sa ju využívať efektívne či dokonca zvýšiť. 

Vyradením alkoholu, fajčenia a prípadne problematických liečiv je napríklad možné dosiahnuť výrazného zlepšenia kapacity enzýmu DAO, ktorý histamín odbúrava, a to umožní konzumáciu v minulosti problematických zdravých potravín. Uprednostnením zdravých potravín, bohatých na vlákninu, vitamíny a minerálne látky, môžeme totiž pomôcť problém riešiť. 

Napríklad v strukovinách, predovšetkým tých dlhšie skladovaných, sa môže histamín nachádzať vo vyššej miere, avšak na druhej strane strukoviny pomáhajú znižovať zápal v organizme a podporujú rozvoj zdravej črevnej mikrobioty. Tým strukoviny pomáhajú znížiť zápal v čreve a obnoviť produkciu DAO v ňom. Napriek tomu, že strukoviny môžu byť zdrojom pre histamín, prispievajú k riešeniu problému. 

Naopak, alkohol a údeniny sú zdrojom pre histamín, a zároveň aktívne zhoršujú problém, ktorý predstavuje histamínová intolerancia.

Proces, počas ktorého sa lieči histamínová intolerancia, by mal z dlhodobého hľadiska viesť k čo najzdravšej a pestrej strave, bohatej na celistvé rastlinné potraviny, s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Táto strava totiž pomáha uzdraviť črevný mikrobióm,ako aj samotné črevo pôsobí protizápalovo, čo predstavuje jeden zo spôsobov, ako znížiť histamín v tele. 


Kde sa nachádza histamín?

Obsah histamínu v potravinách kolíše a ani miera, v akej je histamín tolerovaný u rôznych ľudí nie je rovnaká. Potraviny, ktoré obsahujú histamín v najvyššej miere, sú tie s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín, ktoré boli dlho skladované a potraviny fermentované s pomocou mikroorganizmov. 

Spomínané potraviny môžu totiž obsahovať nie len histamín, ale tiež ďalšie biogénne amíny (putrescín, kadaverín), ktoré rovnako ako histamín spotrebúvajú DAO. Nasledujúci zoznam potravín, zďaleka nie je kompletný a ani dokonalý, nakoľko sa údaje pri rôznych meraniach líšia.


Histamínová intolerancia potraviny

Medzi potraviny s potenciálne negatívnym vplyvom na priebeh histamínovej intolerancie patria:

  • Ryby, výrobky z rýb a plody mora; údeniny (salámy, šunky, klobásy atď); zrejúce syry
  • Pivo a víno, ďalšie alkoholické nápoje tiež nie sú vhodné
  • Špenát, paradajky, baklažán
  • Citrusové plody, papája, ananás, slivky, kiwi a banány
  • Nakladané a konzervované potraviny (napr. kyslá kapusta, hotové jedlá)
  • Dlho skladované orechy a strukoviny
  • Čokoláda a kakaové produkty
  • Seitan; ocot; sladkosti a slané pochúťky s umelými farbivami a konzervantmi
  • čierny a zelený čaj, energetické nápoje, maté
  • Benzoáty, sulfidy, dusitany, glutamát, potravinárske farbivá
  • Kysnuté pekárenské produkty

Medzi potraviny s potenciálne neutrálnym či pozitívnym vplyvom na priebeh histamínovej intolerancie patria:

  • Čerstvé ovocie okrem citrusov a ostatného vyššie spomenutého ovocia a prezretých plodov
  • Čerstvá zelenina s výnimkou špenátu, paradajok a baklažánu
  • Obilniny (cestoviny, pšeno, ryža, nekysnuté pekárenské produkty...)
  • Čerstvé živočíšne potraviny (mäso, vajcia)
  • Oleje a bylinky
  • Ovocné džúsy s výnimkou citrusov
  • Bylinné čaje


Čo je antihistaminikum? 

Antihistaminiká sú látky, ktoré blokujú histamínové receptory v organizme a zabraňujú účinku, ktorý má histamín a v niektorých prípadoch blokujú jeho tvorbu. Antihistaminiká tak síce neodstraňujú histamín z organizmu, môžu však priniesť úľavu pri závažných či nepríjemných príznakoch, ktorými sa prejavuje histamínová intolerancia.


Aké prírodné antihistaminiká poznáme?


Quercetín (kvercetín)

Quercetín patrí z voľnopredajných prírodných látok medzi najúčinnejšie antihistaminiká. Quercetín je prírodný flavonoid, ktorý sa v prírode bežne vyskytuje napríklad v ovocí a zelenine. Účinkom quercetínu sa znižuje produkovaný histamín a taktiež produkcia ďalších prozápalových látok. Vďaka tomu môže quercetín tlmiť príznaky histamínovej intolerancie. Z prírodných látok tak quercetín predstavuje najlepšie antihistaminikum.


Černuška siata (čierna rasca)

Predbežné výskumy naznačujú, že látky obsiahnuté v semienkach Černušky siatej, takzvanej čiernej rasce, môžu mať antihistamínové účinky. Ďalší výskum je v prípade čiernej rasce stále potrebný, ide však o všeobecne zdravú potravinu s potenciálom terapeutických účinkov pre rad ochorení. Černušku siatu je možné kúpiť vo forme celých semienok alebo ako olej z čiernej rasce. Aké má olej z čiernej rasce účinky priamo na histamínovú intoleranciu však zatiaľ nevieme.


Probiotiká histamínová intolerancia

Probiotiká dokážu znížiť zápal v čreve, a predstavujú jeden z nástrojov, ako znížiť histamín v tele a zabrániť tomu, aby histamín prenikol z potravín do organizmu. Niektoré probiotické mikroorganizmy však produkujú histamín či iné biogénne amíny, a preto ak vás trápi histamínová intolerancia nie je vhodné konzumovať probiotické potraviny. 

Kmene mikroorganizmov v probiotických prípravkoch sú vyberané výrobcom, podľa toho, na čo je konkrétny prípravok určený. Pri histamínovej intolerancii je preto dôležité si vyberať výlučne prípravky, špecificky určené na problém, ktorým je histamínová intolerancia.


Autor: Bc. Radek Látal, DiS., vegánsky výživový poradca

Zdroje informácií:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6885995/ 

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448073/ 

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312833/

6. https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7501064/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6194640/