Kurkumovo-citrusová torta na posilnenie imunity (vegan, bez lepku)

Kurkumovo-citrusová torta na posilnenie imunity (vegan, bez lepku)

Na spestrenie dlhých jesenných a zimných dní vám prinášame recept na netradičnú tortu, ktorá zaujme nielen svojou výraznou žltou farbou, ale určite aj zložením.

Vďaka kombinácii citrusových plodov, bohatých na vitamín C (pomarančová a citrónová šťava), a kurkumy je táto torta skvelou pochúťkou, vhodnou zároveň aj na posilnenie imunity a dodanie prospešných látok vášmu telu.

Kurkumín obsiahnutý v kurkume účinkuje na zníženie krvného tlaku, zlepšenie zdravia srdca, má protizápalové vlastnosti, antioxidačné účinky a ďalšie. 


 

Na úvod pár slov o kurkume a jej zdravotných benefitoch

Kukruma je koreň, ktorý sa pestuje prevažne v tropických oblastiach Ázie. Je známa svojou sýtou žltou farbou, za ktorú vďačí zložke s názvom kurkumín.

Niekoľko tisícov rokov sa používa v čínskej a ajurvédskej tradičnej medicíne a pre svoje zdravotné benefity je obľúbená a používaná aj dnes.

Pre lepšie vstrebávanie kurkumínu sa odporúča konzumácia kurkumy s čiernym korením, ktoré vďaka látke piperín dokáže podporiť vstrebávanie kurkumínu v krvnom obehu až o 2000 %.


 

Zdravotné benefity kurkumy a kurkumínu:

  • konzumácia surovej kurkumy môže pomôcť pri liečbe žalúdočných vredov a uľahčuje trávenie
  • má protizápalové účinky - pomáha pri znižovaní zápalov v tele
  • má antioxidačné účinky - čistí krv a vylučuje z nej toxíny
  • tradične sa používa aj pri liečbe kožných ochorení
  • surová kurkuma reguluje aj hladinu cukru v krvi
  • podporuje mozgovú činnosť a pomáha pri redukcii srdcovo-cievnych ochorení

Kurkumovo-citrusová torta na posilnenie imunity

      

Množstvo: 10-12 kúskov                                     Príprava: 20 min.                                          Chladenie: 1 hod.


Suroviny

Korpus - základ

  • 200 g orechov - použili sme 140g lieskových orechov a 60 g mandlí
  • 80 g ďatlí
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Kurkumovo-citrusový krém

  • 1 plechovka kokosového mlieka(400 ml)
  • 400 ml pomarančovej šťavy/džúsu
  • 100 g tekutého sladidla - použili sme ďatlový sirup (môže byť javorový sirup, agáve sirup, ryžový sirup,...)
  • 2-3 ČL škrobu (my sme použili tapiokový škrob, ale môže byť aj kukuričný)
  • 2 ČL prášku z riasy agar (funguje ako prírodná rastlinná želatína)
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletej vanilky/vanilkovej esencie (voliteľné)

Dekorácia

  • sušený pomaranč, kokosové lupienky, celá škorica,....čokoľvek podľa vašej vôle a toho, čo nájdete doma v kuchyni či špajzi ;-)

Postup

Predpríprava: Orechy sme cez noc namočili do vody, aby sa v nich aktivovali všetky potrebné živiny. Na druhý deň sme vodu zliali a premyli (tento krok môžete vynechať, ale odporúčame orechy vždy pred konzumáciou či prípravou akéhokoľvek jedla namočiť na niekoľko hodín do studenej vody a následne vodu vyliať a orechy premyť čistou vodou).

1. Najskôr si pripravíme základ - korpus. Ďatle zalejeme trochou vriacej vody aby zmäkli, a medzitým si do mixéra dáme orechy a rozmixujeme. K orechom pridáme zmäknuté ďatle aj s trochou vody, v ktorej boli namočené a rovnako pridáme kurkumu, soľ a mleté čierne korenie. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v mixéri, aby nám vznikla jemne lepkavá hmota, ktorú rovnomerne rozprestrieme (najlepšie rukami) na kruhovú formu (použili sme formu s priemerom 24 cm). Korpus dáme odležať do chladničky, kým si pripravíme krém z kokosového mlieka a pomarančovej šťavy.

2. Do hrnca pridáme kokosové mlieko, pomarančovú šťavu a prievdieme k varu. Škrob a prášok agar si medzitým rozmiešame v troche pomarančovej šťavy a pridáme do hrnca, keď nám tekutiny v ňom začnú vrieť. Rovnako pridáme aj kurkumu a vanilku a premiešame. Plameň stíšime a za stáleho miešania varíme cca 5 min. - keď zbadáme, že tekutina v hrnci začína hustnúť (podobne ako keby ste robili puding) vtedy chvíľu ešte povaríme za stáleho miešania a následne odstavíme z plameňa. Takto vzniknutú hmotu vylejeme na korpus, ktorý predtým vyberieme z chladničky. 

3. Tortu necháme chvíľu vychladnúť a následne ju vložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu, aby krém dokonale stuhol. 

4. Po hodine skontrolujete, či krém dokonale stuhol, ak áno, môžete ju pred servírovaním ešte ľubovoľne ozdobiť. My sme ako dekoráciu použili sušený pomaranč, celú škoricu a kokosové plátky, ale fantázii sa medze nekladú, takže je to len na vás, akú dekoráciu zvolíte. Ak sa vám so zdobením torty nechce strácať čas, nič sa nedeje, torta sa dá konzumovať aj bez dekorácie a na jej chuti to nič nezmení. ;-)

Prajeme vám príjemný zážitok z prípravy torty, dobrú chuť a pevné zdravie. ;-)