Kvercetín je zaujímavou prírodnou látkou s protizápalovými účinkami. V nasledujúcom článku si prečítate to, čo o kvercetíne dnes vieme, ako aj to, či môže byť užitočný v prevencii či liečbe ochorenia COVID-19.
Kvercetín (anglicky quercetin) je v prírode široko zastúpená látka rastlinného pôvodu. Kvercetín patrí medzi flavonoidy, teda žlté farbivá, ktoré dávajú rastlinám žiarivú farbu a majú antioxidačné schopnosti. Bežne nájdeme kvercetín v malom množstve napríklad v paradajkách, kučeravom keli, čučoriedkach a v dubovej kôre. Práve dubu vďačí kvercetín - quercetin za svoj názov, vychádza totiž z latinského slova quercetum, označujúcom dubový háj.
Kvercetín a jeho účinky sú dlhodobo skúmané v súvislosti s radom ochorení, ako sú napr. srdcovo-cievne ochorenia, a tiež v súvislosti so starnutím. Dôvodom tohto vedeckého záujmu je predovšetkým to, že kvercetín môže blokovať zápal, ktorý urýchľuje starnutie a predstavuje rizikový faktor alebo jednu z príčin vyššie zmienených ochorení.
Chronický zápal spôsobuje poškodenie ciev a oslabenie ich schopnosti regulovať krvný tlak, poškodzuje bunky a môže spôsobiť až vznik rakoviny či urýchľovať starnutie. Výsledky výskumov o účinkoch kvercetínu pri týchto ochoreniach sú zatiaľ predbežné, avšak potenciál kvercetínu v boji so zápalom zaujal vedcov aj v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou a ochorením COVID-19.
Kvercetín môže blokovať vznik zápalu
Zápal má totiž svoju úlohu aj v novom ochorení COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom Sars-CoV-2. Okrem účinkov samotného vírusu predstavuje veľké riziko aj odpoveď nášho vlastného imunitného systému.
Vírus sa v našom organizme množí v napadnutých bunkách, a preto útočí náš imunitný systém tiež na tieto napadnuté bunky, aby zničil vírus. Tento proces sa označuje ako zápal a ak sa vymkne spod kontroly, môže spôsobiť väčšie škody, ako samotný vírus. Závažná forma zápalu, nazývaná „cytokínová búrka“, môže poškodzovať pľúca a ďalšie orgány a spôsobiť až ich zlyhanie. Nadmerná zápalová reakcia organizmu je preto jednou z hlavných príčin ťažšieho priebehu ochorenia a tiež úmrtí pacientov.
Tieto skutočnosti preto rozbehli hľadanie vhodných látok pre tlmenie zápalu pri prevencii a liečbe ochorenia covid 19. V Čínskom výskume, ktorý skúmal účinky 179 známych terapeutických látok rastlinného pôvodu, bol kvercetín identifikovaný ako jedna z látok s vysokým potenciálom. Kvercetín totiž môže blokovať jeden z mechanizmov vzniku zápalu a teoreticky tak znížiť riziko poškodenia orgánov a tiež tlmiť bolesť.
Nie je preto náhodou, že práve celistvé rastlinné potraviny, ktoré obsahujú quercetin a ďalšie polyfenoly, sa radia medzi protizápalové potraviny. Okrem samotného vírusu k zápalu prispieva tiež fajčenie a nezdravé potraviny, ako sú červené mäso a údeniny, vyprážané a tučné jedlá, sladené nápoje a spracované potraviny s obsahom pridaného cukru.
Kvercetín a prevencia poškodenia obličiek
Jednou z častých komplikácií ochorenia COVID-19 je tiež poškodenie obličiek, ktoré zvyšuje riziko úmrtia pacientov. Podľa výskumu, ktorý s pomocou počítačovej simulácie hľadal, aké potenciálne účinky môže mať kvercetín, sa ukázalo, že kvercetín môže byť potenciálne účinný práve v prevencii poškodenia obličiek. Vedci totiž zistili, že okrem protizápalovej funkcie môže mať kvercetín tiež schopnosť blokovať niektoré z funkcií samotného vírusu.
Výskum účinkov kvercetínu v prevencii a liečbe COVID-19
Doterajšie výskumy zamerané na kvercetín boli realizované predovšetkým na zvieratách, v počítačových modeloch a takzvane v „Petriho miske“, kedy vedci overujú funkciu látky v živých bunkách v laboratórnom prostredí. Preto zatiaľ o kvercetíne nepočujeme od našich lekárov.
Pre potenciál, ktorým kvercetín disponuje a rovnako vďaka nízkej pravdepodobnosti vedľajších účinkov už prebieha aj výskum, skúmajúci účinky kvercetínu v prevencii a liečbe ochorenia COVID-19 priamo na ľuďoch. Tento výskum zahŕňa vyše 400 ľudí a výsledky by mali byť k dispozícii už v priebehu leta 2021. Dovtedy nevieme s istotou povedať, či je kvercetín pri prevencii či liečbe ochorenia COVID-19 skutočne účinný, podľa doterajších zistení však má kvercetín potenciál a je bezpečný.
Kde sa kvercetín nachádza?
Kvercetín sa prirodzene nachádza v širokej škále zeleniny a bylín, ktoré bežne poznáme z našej kuchyne a získať ho vieme tiež z výživových doplnkov. Z rastlinných potravín sa vo vysokom množstve kvercetín vyskytuje napríklad v kapari, ligurčeku, pohánke a karobe.
Ak chcete získať kvercetín zo stravy v čo najväčšom množstve je vhodné siahnuť po produktoch ekologického poľnohospodárstva. Podľa štúdie, kde výskumníci merali obsah, v akom sa kvercetín vyskytuje v paradajkách, mali paradajky z bio produkcie o 97 % kvercetínu viac, ako nebio paradajky.
Potravina | (mg/100g) | Potravina | (mg/100g) |
---|---|---|---|
Kapary (čerstvé) | 234 | Maďarská vosková paprika | 51 |
Kapary (nakladané) | 173 | Listy feniklu | 49 |
Ligurček | 170 | Červená cibuľa | 32 |
Pohánka | 90 | Reďkovka (plod) | 32 |
Šťavel | 86 | Žerucha | 30 |
Reďkovka (listy) | 70 | Kučeravý kel | 23 |
Kôpor | 55 | Čučoriedky | 18 |
Koriander | 53 | Brusnice | 15 |
Zdroj: USDA
Zelenina a koreniny majú tú výhodu, že obsahujú tiež ďalšie látky, s pozitívnymi účinkami na zdravie. Výskum, ktorý zisťuje akú má kvercetín účinnosť proti ochoreniu COVID-19, však používa dávku 500 mg denne, ktorú nemusí byť ľahké dosiahnuť len s pomocou potravín.
Kvercetín vo výživových doplnkoch
V prípade výživových doplnkov obsahujúcich kvercetín je optimálne užívať ich s jedlom, ktoré by malo pre vyššiu vstrebateľnosť obsahovať zdravé tuky a sacharidy. Pri krátkodobom užívaní kvercetínu u dospelých, keď sa kvercetín prijímal v dávkach do 1000 mg, boli v doterajších výskumoch vedľajšie účinky ojedinelé a mierne.
V prípade, že užívate nejaké lieky alebo trpíte ochorením obličiek, predtým ako začnete užívať kvercetín, odporúčame poradiť sa o tom s vaším lekárom.
Vďaka svojím protizápalovým vlastnostiam je kvercetín zaujímavou látkou s potenciálom pri prevencii či podpornej liečbe niektorých ochorení. Výskum stále prebieha a čas ukáže, či sa kvercetín osvedčí ako účinný v prípade ochorenia COVID-19.
V našom e-shope nájdete produkty s obsahom kvercetínu v kategórii Quercetin.
Autor: Bc. Radek Látal, DiS., vegánsky výživový poradca
Zdroje informácií:
1. Acute kidney injury and quercetin - https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0245209
2. Anti-inflammatory potential of Quercetin in COVID-19 treatment - https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6
3. Analysis on herbal medicines utilized for treatment of COVID-19 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221138352030589X?via%3Dihub
4. Anti-ageing and rejuvenating effects of quercetin - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556510002196
5. Effect of Quercetin on Prophylaxis and Treatment of COVID-19 - https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04377789
6. Inflammaging - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043276016301254
7. Organically grown tomatoes had 97 % more quercetin than non-organically grown fruit. - https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf070344%2B
8. Quercetin supplements in the aglycone form are far less bioavailable than the quercetin glycoside often found in foods, especially red onions. - https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids
9. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201700447
10. USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods - https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Data/Flav/Flav_R03.pdf