Tekvicové karí s cícerom a kokosovým mliekom (vegan, bez lepku)

Tekvicové karí s cícerom a kokosovým mliekom (vegan, bez lepku)

Nenechajte si ujsť sezónu tekvíc, ktorá je v plnom prúde. Vyskúšajte náš recept na tekvicové karí s cícerom.

Týmto jedlom nielenže potešíte svoje chuťové poháriky, ale zároveň svojmu telu doprajete množstvo cenných živín, a podporíte tak svoju imunitu a zdravie. 


Na úvod pár slov o tekvici a jej zdravotných benefitoch

Tekvica je výživná plodina, nabitá cennými vitamínmi a minerálmi. Je skvelým zdrojom draslíka a betakaroténu, čo je karotenoid, ktorý sa premieňa na vitamín A.

Obsahuje tiež niektoré minerály, vrátane vápnika, horčíka, sodíka, železa, zinku, mangánu, fosforu a medi. Ďalej je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamíny C, E a K.

Zdravotné benefity konzumácie tekvice:

  • tekvica podporuje imunitný systém a zdravé trávenie
  • pomáha vylučovať škodlivé látky z organizmu a je vhodná pri chudnutí, keďže obsahuje malé množstvo kalórií
  • vďaka obsahu vitamínu A posilňuje zdravie očí a podporuje zdravú pokožku
  • má vysoký obsah antioxidantov
  • tekvicové semienka sú skvelé pre regeneráciu buniek vďaka obsahu nenasýtených kyselín a vďaka fosfátom, ktoré telu dodávajú energiu, prispievajú k udržaniu mladosti
  • obsahuje živiny, ktoré podporujú zdravie srdca (draslík, vitamín C a množstvo vlákniny)
  • tekvica je vhodnou plodinou aj pre tehotné ženy - vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej, vitamínu A, zinku a bielkovín podporuje potreby dieťaťa a konzumácia jej semienok chránia matku aj plod

Tekvicové karí s cícerom a kokosovým mliekom

Množstvo: 2 porcie

Príprava: 15 min.

Varenie: 30 min.


Suroviny

  • 400 g tekvice nakrájanej na kocky (ľubovoľný druh - hokaido, maslová,...)
  • 1 plechovka cíceru (alebo 250g vareného cíceru)
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 200 g paradajok (môžete použiť aj lúpané paradajky v konzerve)
  • 1/4 pohára vody
  • 2 PL oleja (použili sme olivový)
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 ČL garam masala
  • 1 ČL karí
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL soli (použili sme ružovú himalájsku soľ)
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/4 mletého čili
  • 1/2 - 1 čili paprička
  • 1-2 ČL javorového sirupu/agáve sirup/iné tekuté sladidlo 
  • na servírovanie: kešu orechy, lístky koriandra alebo petržlenu, citrón/limetka

Postup

1. V hrnci alebo vo wok panvici si na miernom plameni zohrejeme olej . Keď je olej rozohriaty, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme za pravidelného miešania 2-3 minúty.

2. K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, nastrúhaný zázvor a nakrájanú čili papričku a opekáme na panvici ďalšie 2 minúty za stáleho miešania na miernom plameni. 

3. Do zmesi ďalej pridáme všetko mleté korenie a opekáme 1-2 minúty za stáleho miešania, aby sa nám koreniny nepripálili. 

4. Keď koreniny začnú rozvoniavať, primiešame paradajky a 1/4 pohára teplej vody. Varíme 2-3 minúty.

5. Primiešame nakrájanú tekvicu a cícer, premiešame s ostatnými surovinami, opekáme 2 minúty a zalejeme kokosovým mliekom. Zmes osolíme a necháme zovrieť. Následne plameň stíšime a varíme, kým tekvica nezmäkne (10-20 min. v závislosti od druhu tekvice).

6. Keď je tekvica mäkká, zmes odstavíme z plameňa a dochutíme 1-2 čl javorového sirupu či iného tekutého sladidla. Jedlo ochutnáme a v prípade potreby dosolíme. 

7. Na servírovanie môžete použiť kešu orechy, lístky koriandra alebo petržlenovú vňať a zmes pokvapkať šťavou z citróna alebo limetky. Ako prílohu sme použili basmati ryžu. 

Upozornenie: Recept je mierne pikantný, vďaka obsahu korenia a čili. Ak pikantné jedlá zo zdravotných alebo iných dôvodov nekonzumujete, odporúčame použiť menšie množstvo čili a zázvoru, prípadne môžete suroviny vynechať. Ak však pikantné jedlá milujete, obsah korenín môžete pokojne zvýšiť. 

Prajeme vám príjemný zážitok z varenia, dobrú chuť a pevné zdravie. ;-)