Vegánstvo, jód a kreténizmus ako diagnóza

Vegánstvo, jód a kreténizmus ako diagnóza

Vegánstvo, jód a kreténizmus ako diagnóza

Bez jódu problémy v celej populácii

V päťdesiatych rokoch sa na Slovensku uskutočnil prieskum, v rámci ktorého bolo na nedostatok jódu vyšetrených neuveriteľných 602 000 ľudí. Výsledkom bolo zistenie, že nedostatkom jódu trpí prakticky celá populácia, čo spôsobovalo, že 5 % detí sa rodilo s nedostatočne vyvinutým mozgom.

Zo všetkých regiónov na Slovensku boli najviac postihnuté Kysuce, Orava, okolie Banskej Štiavnice a Žitného ostrova. V roku 1951 viedli tieto zistenia k zavedeniu plošného obohacovania soli jódom.

Jód je kriticky dôležitý pre fungovanie našej štítnej zľažy. Tá produkuje hormóny tyroxín a trijódtyronín, ktoré sa podieľajú na metabolizme energie a živín v našom organizme. Pri nedostatku jódu tak môže u dospelých dochádzať k nárastu telesnej hmotnosti, extrémnej únave, spomalenému mysleniu, depresiám, zníženej telesnej teplote a v extrémnych prípadoch aj vzniku charakteristického zdurenia štítnej žľazy, takzvanej strumy.

Kreténizmus ako diagnóza

U tehotných žien a detí sú potenciálne následky ešte vážnejšie. Môže dochádzať k vývinovým defektom plodu, potratom, zníženému IQ detí či dokonca mentálnej retardácii, označovanej v minulosti ako kreténizmus.

Najväčšou zásobou jódu na svete je morská voda. Do stravy ľudí sa potom jód dostáva prostredníctvom morských rýb, rias a tiež z plodín pestovaných na na jód bohatých pôdach. Tieto zdroje na Slovensku historicky vždy chýbali, čo v našej populácii spôsobovalo chronický nedostatok jódu. Túto situáciu prakticky vyriešilo obohacovanie soli o jód, čo potvrdili výskumy v rokoch 1991 až 1995.

Odvtedy bol realizovaný na našom území iba jediný výskum (v roku 2015), ktorý zahŕňal len malú vzorku 426 osôb. Príjem jódu bol opäť dostatočný, s výnimkou práve žien v tehotenstve, u ktorých bol hraničný až nedostatočný. Dôvodom je, že tehotné a dojčiace ženy potrebujú jódu výrazne viacej (220/290 ug), keďže musia zabezpečiť dostatok trijódtironínu pre rast plodu.

Zdroje jódu v potravinách

Zdrojov jódu je teda vo všeobecnosti málo a na vegánskej aj bežnej strave si preto zaslúžia našu zvýšenú pozornosť. Dostatok jódu v strave bežných ľudí je primárne závislý od jódovanej soli, no existujú aj ďalšie zdroje, ktoré nie sú pre vegánov dostupné. Ide napríklad o kravské mlieko, ktoré môže obsahovať veľké množstvo jódu v dôsledku používania jódových dezinfekčných prostriedkov pri spracovaní mlieka.

Vegánom zostávajú predovšetkým jódovaná soľ, morské riasy a určité minerálne vody (napríklad Vincentka). Niektoré potraviny môžu dokonca príjem jódu znižovať a to tak, že sa naň budú viazať. Ide o takzvané goitrogénne potraviny, medzi ktoré patria predovšetkým kapustovité rastliny ako karfiol, brokolica, kučeravý kel či ružičková kapusta, ale aj sója a sójové produkty. Týchto potravín sa nie je potrebné obávať, len treba dbať na dostatočný príjem jódu.

Jódovaná soľ bez rizika

Najspoľahlivejším zdrojom jódu na Slovensku je jednoznačne jódovaná soľ. Obsahuje totiž približne 28 mikrogramov jódu na gram soli a odporúčanú dennú dávku 150 mikrogramov je tak možné dosiahnúť s pomocou 5 – 6 gramov jódovanej soli. Jódovaná soľ obsahuje okrem chloridu sodného (NaCl) tiež pridaný jodid draselný (KI). Obe tieto látky sú anorganického pôvodu, čiže aj vegánske.

Riziko predstavujú nejódované soli, ktoré sa v posledných rokoch stali určitým trendom. Morská ani himálajská soľ neobsahujú takmer žiadny jód a zo zdravotného hľadiska nemajú žiadny významný pozitívny efekt. Rovnako aj soľ, ktorá sa používa pri výrobe spracovaných potravín (pečivo, hotové jedlá, polotovary), bývá spravidla nejódovaná. Ak varíte doma len málokedy či používate nejódovanú soľ, je dôležité nájsť iný spoľahlivý zdroj jódu.

Morské riasy ako vhodná alternatíva

Chuťovo zaujímavým spôsobom, ako získať jód, je pravidelné používanie morských rias. Je však vhodné venovať zvýšenú pozornosť výberu konkrétnej riasy, keďže množstvo jódu sa v nich líši a zároveň môžu obsahovať aj nežiadúce zložky. V prípade nori rias môžeme v jednom grame sušenej riasy nájsť 13 – 38 % dennej dávky jódu, v prípade wakame 63 – 147 % a čo sa týka kelpu, je to dokonca až 241 – 4921 %.

Obsah jódu v jednom grame kelpu tak môže ľahko prekročiť hornú tolerovateľnú hranicu pre príjem jódu a nie je preto vhodný deti. Na slovenský trh sa dostala tiež riasa hijiki, ktorá je charakteristická vysokým obsahom arzénu, takže by sa nemala konzumovať vôbec.

Slovenské minerálne vody

Na českom a slovenskom trhu je možné nájsť unikátnu minerálnu vodu Vincentku, ktorá je veľmi bohatá na minerálne soli. Za svoju špecifickú chuť vďačí aj soliam s obsahom jódu a už 25 ml vie pokryť odporúčanú dennú dávku pre dospelého človeka.

Výživové doplnky pre vegánov

Alternatívu k týmto zdrojom predstavujú doplnky s obsahom jódu. Samostatne sa dajú zakúpiť napríklad doplnky vyrobené z lisovaného kelpu. Jód sa tiež pridáva do multivitamínov pre vegánov, tehotné a dojčiace ženy.

Autor: Bc. Radek Látal, DiS.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560630

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949814000155

https://www.noviny.sk/slovensko/143003-priidavanie-jodu-do-soli-zachranilo-tisice-deti-pred-mentalnym-postihnutim