Čo je to kolagén a ako podporiť jeho tvorbu v tele?

 Čo je to kolagén a ako podporiť jeho tvorbu v tele?

O kolagéne v dnešnej dobe počúvame snáď z každej strany. Niet sa čomu čudovať, je to skutočne látka, ktorá je pre naše telo nevyhnutná. Viete však, čo to ten kolagén v skutočnosti je? Zaujíma vás, na čo je kolagén dobr5+ý a z čoho sa v tele vytvára? Chcete vedieť, ako sa dá zistiť kedy jeho hladina vo vašom tele klesá, kedy treba jeho tvorbu podporiť a aké potraviny sú na to vhodné? Pripravili sme pre vás článok, kde sa toto všetko dozviete. 


Čo je to kolagén?

Kolagén je životne dôležitá bielkovina, ktorú si telo vytvára prirodzene samo. Zároveň je to najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele, tvorí asi 30 % z celkového množstva bielkovín v tele. Často sa nazýva „lepidlo“, ktoré drží všetko pohromade. Nachádza sa v mnohých častiach tela, vrátane vlasov, kože, nechtov, kostí, chrupaviek, šliach, väzov, krvných ciev a čriev. Vďaka nemu je vaša pokožka pružnejšia a kosti silnejšie. S pribúdajúcim vekom hladina kolagénu prirodzene klesá. To môže viesť k ochabnutiu kože a dokonca ovplyvniť zdravie kostí.


Na čo je dobrý kolagén?

Hlavnou úlohou kolagénu je poskytnúť štruktúru, silu a podporu celému vášmu telu. Kolagén plní tieto dôležité funkcie:

  • Pomáha vytvárať fibroblasty vo vašej dermis (stredná vrstva kože), čím napomáha k rastu nových buniek.
  • Zohráva dôležitú úlohu pri nahrádzaní odumretých kožných buniek.
  • Orgánom poskytuje ochranný obal.
  • Dodáva pokožke štruktúru, pevnosť a pružnosť.
  • Drží svaly a kosti pohromade.
  • Zabraňuje úbytku kostnej hmoty.
  • Zabezpečuje dobrý spánok.
  • Pomáha pri zrážaní krvi v prípade potreby zacelenia a hojenia rán.


Aké typy kolagénu existujú?

Bolo identifikovaných 28 rôznych typov kolagénu. Navzájom sa líšia tým, ako sú v nich zostavené molekuly, taktiež pridanými bunkovými zložkami, ako aj tým, kde sa kolagén v tele používa. Avšak všetky kolagénové fibrily majú aspoň jednu štruktúru v podobe trojitej špirály. 

Toto je päť hlavných typov kolagénu aj s ich funkciami:

  • Typ I. – Tento typ tvorí 90 % kolagénu nášho tela. Typ I. sa používa na zabezpečenie štruktúry pokožky, kostí, šliach a väzov.
  • Typ II. – Nachádza sa v elastickej chrupavke, ktorá poskytuje kĺbovú podporu.
  • Typ III. – Tento typ sa nachádza vo svaloch, tepnách a orgánoch.
  • Typ IV. – Nájdeme ho vo vrstvách pokožky.
  • Typ V. – Vyskytuje sa v rohovke očí, niektorých vrstvách kože, vlasoch a tkanive placenty.


Kedy dochádza k poklesu kolagénu v tele?

Kolagén poskytuje štruktúru, pevnosť a elasticitu rôznym tkanivám a zabezpečuje ich správnu funkciu. Ako starneme, naša prirodzená produkcia kolagénu klesá, čo vedie k viditeľným známkam starnutia, ako sú vrásky, ochabnutá koža a stuhnutosť kĺbov.

Kolagén v našej pokožke je počas mladosti a dospievania veľmi stabilný. Preto mladí ľudia nemajú veľa viditeľných známok straty kolagénu, ako sú ochabnutá koža či bolesti kĺbov a svalov. Jeho hladina v našom tele začína postupne klesať po 30. roku života. Ako starneme, existujúci kolagén sa v našom tele rozkladá rýchlejšie než v pokožke mladého človeka a vytvára sa čoraz menej nového kolagénu. To predstavuje akýsi začarovaný kruh, kedy dochádza k rýchlejšiemu odbúravaniu kolagénu a pomalšej tvorbe nového kolagénu.

K výraznému zníženiu produkcie kolagénu u žien dochádza po menopauze. Vo všeobecnosti pre každého platí, že po 60. roku života nastáva výrazný pokles tvorby kolagénu.


Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú tvorbu kolagénu v tele

Okrem narastajúceho veku existujú ďalšie skutočnosti, ktoré môžu prispieť k zníženiu množstva kolagénu v tele. Patria sem nezdravé návyky a životný štýl, ako sú fajčenie, strava s vysokým obsahom cukrov, vrátane množstva rafinovaných sacharidov, a nadmerné vystavovanie sa slnku bez ochranných opaľovacích prostriedkov (vplyv UV žiarenia). 

Takto vplývajú vyššie spomenuté faktory na tvorbu kolagénu v tele:

  • Fajčenie – Znižuje tvorbu kolagénu. Poškodzuje kolagén a elastín, čo vedie k vráskam a pomalému hojeniu rán. Nikotín sťahuje krvné cievy v blízkosti povrchu pokožky, čím bráni prísunu kyslíka a živín.
  • Strava s vysokým obsahom cukrov a rafinovaných sacharidov – Cukor sa viaže na bielkoviny a vytvára konečné produkty pokročilej glykácie – glykácia povzbudzuje uvoľňovanie odumretých buniek spôsobujúcich bunkové starnutie. Tieto molekuly poškodzujú blízke proteíny a spôsobujú, že kolagén sa stáva slabým, suchým a krehkým.
  • Vystavovanie sa ultrafialovému svetlu Príliš veľa slnečného žiarenia znižuje produkciu kolagénu a spôsobuje, že kolagén sa rýchlejšie rozkladá. Ultrafialové slnečné žiarenie spôsobuje hlavne vrásky a stratu pružnosti pokožky. Preto je dobré vyhýbať sa nadmernému slnečnému žiareniu a v prípadoch kedy ste vonku, hlavne počas horúcich letných dní, vždy používajte opaľovací krém (SPF 30 a vyšší).


Vplyv rôznych chorôb na tvorbu kolagénu v tele

Hladinu kolagénu v tele negatívne ovplyvňujú aj rôzne druhy chorob, patria sem:

  • autoimunitné ochorenia, kedy imunitný systém tela napáda vlastné tkanivo,
  • reumatoidná artritída,
  • lupus,
  • dermatomyozitída a sklerodermia – autoimunitné ochorenia spojivového tkaniva, o ktorých je známe, že poškodzujú kolagén.

Kolagén v tele môžu poškodiť aj genetické mutácie. Chyby v konštrukcii kolagénu následné vedú k stavom ako je Ehlersov-Danlosov syndróm (skupina dedičných porúch, ktoré postihujú spojivové tkanivá – predovšetkým kožu, kĺby a steny krvných ciev) a osteogenesis imperfecta – heterogénna skupina dedičných chorôb, spôsobených rôznymi geneticky podmienenými poruchami kolagénu I. typu (patria sem fragilitas ossium hereditaria, osteopsathyrosis, fragilitas ossium či Ekmanova-Lobsteinova choroba).


Ako zistím, že v mojom tele klesá tvorba kolagénu?

Hladina kolagénu sa nedá zmerať – napríklad krvným testom – ale existujú príznaky, kedy môžete pozorovať, že tvorba kolagénu u vás klesá. Patria medzi ne tieto príznaky:

  • Pokožka je vráskavá, krepovitá, tenšia, menej hydratovaná alebo ochabnutá.
  • Vaše oči sú svetlejšie, ako bývali a bledšia je aj pokožka v ich okolí a tiež pokožka tváre celkovo.
  • Pozorujete u seba sťahujúce sa, ochabujúce a bolestivé svaly.
  • Šľachy a väzy sú tuhšie a menej pružné.
  • Trápia vás bolesti kĺbov alebo artróza v dôsledku opotrebovanej chrupavky.
  • Prejavuje sa strata pohyblivosti v dôsledku poškodenia alebo stuhnutosti kĺbov.
  • Nastávajú gastrointestinálne problémy v dôsledku rednutia výstelky tráviaceho traktu.
  • Dochádza k problémom s prietokom krvi.


Ako môžem podporiť tvorbu kolagénu a predísť poklesu jeho hladiny v tele?

Okrem toho, že sa budete vyhýbať vyššie spomenutým negatívnym vplyvom, ako sú fajčenie, strava s vysokým obsahom cukrov a UV žiarenie, existujú ďalšie spôsoby, ako si udržať v tele potrebnú hladinu kolagénu čo najdlhšie. Navyše dokážete aj podporiť tvorbu nového kolagénu a zachovať si mladistvý vzhľad, pevnú pokožku a zdravé silné telo.

Ako už bolo spomenuté, naše telo si kolagén vytvára prirodzene samo. Kolagén je proteín a proteíny sa vytvárajú z aminokyselín. Hlavnými aminokyselinami, ktoré tvoria kolagén, sú: 

Tieto aminokyseliny sa zoskupujú a vytvárajú proteínové fibrily v štruktúre trojitej špirály. Aby sa zachovala alebo zvýšila tvorba kolagénu, okrem spomínaných aminokyselín potrebuje naše telo tiež dostatočné množstvo vitamínu C, zinku, medi a mangánu na vytvorenie trojitej špirály.

Kolagén je niečo, čo potrebuje každý z nás a každý ho môže mať nedostatok, bez ohľadu na vek. Existuje viacero spôsobov ako môžete vášmu telu zabezpečiť dostatočné množstvo kolagénu:

  • Stravou – konzumáciou potravín obsahujúcich látky potrebné na tvorbu kolagénu.
  • Užívaním doplnkov stravy s obsahom kolagénu, alebo s obsahom látok podporujúcich prirodzenú tvorbu kolagénu. 

Okrem uvedených spôsobov vplývajúcich na vnútorne prostredie tela, ako je strava, a výživové doplnky, existuje aj vonkajšia podpora pleti či kĺbov, ktoré prejavujú známky nízkej hladiny kolagénu. Patria sem rôzne kolagénové krémy, či estetické zákroky, napr. v podobe injekčne aplikovaných sér. Používajú sa najmä na zlepšenie stavu pleti a boľavých kĺbov, ktoré vykazujú známky poklesu hladiny kolagénu. Takéto pleťové krémy či estetické zákroky dokážu do určitej miery pomôcť k zlepšeniu známok starnúcej pleti či k zmierneniu bolestí kĺbov, avšak najdôležitejším krokom k zachovaniu mladistvého vzhľadu pleti a zdravého stavu tela je vnútorná podpora tvorby kolagénu vo forme správnej výživy a taktiež zdravý životný štýl.


Potraviny podporujúce tvorbu kolagénu v tele

Podpora tvorby kolagénu vo forme stravy predstavuje pre telo najprirodzenejší spôsob. Medzi rastlinné potraviny s vysokým obsahom živín, ako sú vitamín C, zinok, meď a mangán, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, ak chcete podporiť tvorbu kolagénu, patria:

  • tmavá listová zelenina,
  • avokádo,
  • ľanové semená,
  • bobuľovité ovocie,
  • cesnak,
  • huby,
  • citrusy,
  • fazuľa,
  • červená a zelená paprika,
  • paradajky,
  • brokolica,
  • celé zrná, ako sú ryža, kukurica a pšenica,
  • orechy.

Okrem rastlinných zdrojov pre podporu tvorby kolagénu poznáme aj zdroje živočíšne. Tak, ako je naše telo prirodzene schopné vytvárať si kolagén samo, rovnako tak tomu je aj u zvierat. Preto kolagén nájdeme aj v mäsa, ako je hydina, hovädzie, bravčové, ale taktiež aj v tučných rybách, ako losos alebo tuniak, kde sa najviac kolagénu nachádza práve v ich koži či chrupavkách. 

Treba si však uvedomiť, že existujú zásadné rozdiely medzi živočíšnymi zdrojmi kolagénu a rastlinnými zdrojmi, ktoré podporujú tvorbu kolagénu. Medzi hlavné rozdiely patria:

  • absorpcia kolagénu v tele,
  • využiteľnosť aminokyselín potrebných pre tvorbu kolagénu v tele,
  • udržateľnosť, 
  • bezpečnostný profil.

Podrobnosti o rozdieloch medzi živočíšnym a rastlinným kolagénom sa dočítate v článku 4 dôvody, prečo je rastlinný kolagén lepší ako živočíšny + recenzie na najlepšie vegánske kolagény.


Výživové doplnky pre tvorbu kolagénu

Produktov, ktoré sľubujú zvýšenie tvorby kolagénu v tele nájdeme v dnešnej dobe mnoho. Predávajú sa najčastejšie vo forme práškov, ale aj kapsúl a tabliet. Práškové formy sú veľmi obľúbené pre ich nenáročné použitie – príslušné množstvo prášku jednoducho zmiešate s tekutinou (vodou, džúsom, smoothie, prípadne sa môže pridať aj do raňajkovej kaše) a vypijete.

Rovnako, ako v prípade potravinových zdrojov kolagénu, tak aj tu existujú 2 hlavne druhy výživových doplnkov pre tvorbu kolagénu z pohľadu zdrojov: rastlinné a živočíšne. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce živočíšne kolagénové doplnky na trhu patria jednoznačne doplnky obsahujúce hovädzí kolagén a morský kolagén. Hovädzí kolagén sa vyrába prevažne z koží a chrupaviek kráv chovaných pre mäso, ako vedľajší produkt mäsovýroby. Morský kolagén sa extrahuje z koží, kostí, plutiev a šupín morských rýb, a preto sa mu často hovorí aj rybí kolagén. 

Pre všetkých zástancov rastlinnej stravy, priaznivcov udržateľnosti, ale aj pre všetkých ostatných existujú v dnešnej dobe aj rastlinné alternatívy k živočíšnym kolagénovým doplnkom. Rastlinné kolagénové doplnky stravy však neobsahujú kolagén priamo, pretože v rastlinách sa kolagén nenachádza. Preto v rastlinných kolagénových doplnkoch výživy nájdeme spomínané aminokyseliny, vitamíny a minerály, nevyhnutné pre produkciu kolagénu, a tým tieto doplnky zabezpečujú v tele prirodzený proces tvorby kolagénu. Všetky doplnky stravy v našom e-shope určené pre prirodzenú tvorbu kolagénu sú len rastlinného zloženia a nájdete ich v kategórii Kolagén


Záver

Kolagén je nepochybne dôležitou súčasťou nášho tela a je potrebný pre udržanie si zdravých kostí, kĺbov, svalov, vlasov, nechtov, pokožky a ciev. Je dôležité aby potraviny podporujúce prirodzenú tvorbu kolagénu, boli súčasťou našej stravy. Ak pozorujeme výrazný pokles kolagénu v tele, vieme jeho tvorbu podporiť aj výživovými doplnkami. Rastlinné doplnky stravy na podporu kolagénu predstavujú jednoduchší a prirodzenejší spôsob, keďže obsahujú aminokyseliny a vitamíny, ktoré telo môže okamžite použiť na tvorbu kolagénu bez nutnosti predošlého rozkladu na jednotlivé zložky, ako je tomu v prípade doplnkov živočíšnych. 


Redakcia Vegmart

Zdroje informácií:

  1. https://happyhealthyhippieco.com/blogs/news/vegan-collagen-vs-animal-collagen-supplements
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
  3. https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/is-vegan-collagen-as-good-as-animal-collagen
  4. https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-to-naturally-boost-your-collagen-for-healthier-skin-joints-bones-and-gut?_pos=11&_sid=ea4b4dcd2&_ss=r
  5. https://www.galdermaaesthetics.com/which-is-better-hyaluronic-acid-or-collagen
  6. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ehlers-danlos-syndrome/symptoms-causes/syc-20362125
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/
  9. https://www.webmd.com/beauty/vegan-collagen-what-to-know