Aké účinky prináša užívanie kapucínky a má aj nejaké nežiadúce?

Aké účinky prináša užívanie kapucínky a má aj nejaké nežiadúce?

Možno ste sa s ňou stretli pri príprave šalátov a ani ste netušili, že ide o kapucínku, kvietok žiarivo žltej alebo oranžovej farby obsahujúci mnoho prospešných látok. Kapucínka patrí medzi takzvané jedlé kvety, má zaujímavú mierne pikantnú chuť. Ľudí na nej láka aj množstvo vitamínov, minerálov či antioxidantov, vďaka ktorým ju od nepamäti využívali v ľudovom liečiteľstve. V tomto článku si povieme, čo tento kvietok obsahuje a aké môže mať kapucínka účinky pre človeka.


Čo je to kapucínka

Názov kapucínka sa môže vzťahovať na ktorúkoľvek rastlinu z čeľade kapucínkovité (Tropaeolaceae), ktorá má až okolo 80 druhov. Najznámejším druhom je kapucínka väčšia, latinsky Tropaeolum majus

Kapucínka väčšia pochádza z Južnej Ameriky, kde ju domorodci odjakživa využívali ako súčasť tradičnej medicíny pre jej antibakteriálne účinky. Najčastejšie slúžila ako prírodné antibiotikum na rôzne zápaly a používali ju vo forme obkladov na rany, alebo infúzií.

Neskôr sa kapucínka rozšírila do celého sveta a rôzne druhy tejto rastliny môžu mať kvety rozmanitých farieb, vďaka čomu sú obľúbenou súčasťou záhrad. Rovnako ich ako jedlé kvety môžeme nájsť aj v kuchyni, napríklad ako súčasť šalátov.


Čo obsahuje kapucínka

Kapucínku začali ľudia postupom času využívať na výrobu výživových doplnkov s koncentrovaným obsahom prospešných živín. Tie sa nachádzajú nielen v kvetoch a semenách, ale i listoch či stonke, na výrobu výživových doplnkov sa tak využíva celá rastlina. Nižšie v tabuľke nájdete zoznam živín, ktoré kapucínka obsahuje.

Vitamíny

vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín)

vitamín C

vitamín A (betakarotén)

Minerály

draslík

fosfor

horčík

vápnik

mangán

meď

zinok

železo

Antioxidanty

luteín

antokyaníny

polyfenoly

Ďalšie zložky

glukotropeolín

silice s obsahom síry

omega-3 mastné kyseliny


Kapucínka ako doplnok výživy

Najčastejšie sa môžete stretnúť s kapucínkou vo forme tinktúry. Často sú v ponuke kvapky s obsahom extraktu, čaje alebo tiež tablety či kapsuly.


Aké môže mať kapucínka účinky na človeka

Ako prírodný zdroj vitamínov, minerálov a antioxidantov môže mať kapucínka prospešné účinky, ktoré môžu byť nápomocné pri predchádzaní alebo riešení problémov súvisiacich s rôznymi zápalovými procesmi v tele.


Antibakteriálne a antibiotické účinky kapucínky

Podľa niektorých štúdií má kapucínka potenciál pomôcť ľuďom vyrovnať sa s ochoreniami, ako sú infekcie dýchacích ciest, kašeľ, bronchitída či prechladnutie. Navyše, podľa týchto zistení by výťažok z kapucínky mohol zohrávať úlohu pri blokovaní zápalovej odpovede v našom imunitnom systéme. To znamená, že môže mať vplyv aj na tlmenie opuchov v tele.

Antibakteriálny potenciál majú v kapucínke na starosti najmä obsiahnuté silice síry a glykozid glukoproteolín.


Pôsobenie proti infekciám močových ciest

V tradičnej bylinnej medicíne sa v minulosti niektoré druhy kapucínky používali aj na problémy močových ciest. Existuje tiež štúdia, v ktorej testovali produkt s obsahom výťažku kapucínky a chrenu u pacientov s chronickými infekciami močových ciest so sľubnými výsledkami.

V jednom z výskumov porovnávali účinok antibiotík pri infekciách dýchacích ciest a močového ústrojenstva, s účinkami botanických výťažkov vrátane kapucínky. Výsledky ukázali, že miera účinnosti rastlín je porovnateľná s antibiotikami s menším výskytom nežiaducich vedľajších účinkov.


Podpora imunity

Vďaka obsahu prospešných látok najmä v listoch a kvetoch môže byť kapucínka dobrým pomocníkom pri podpore imunity. Má na to vplyv najmä vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov ako sú antokyány či polyfenoly, ktoré môžu napomáhať zvýšeniu obranyschopnosti organizmu. 


Dezinfekčné účinky

Vďaka antiseptickým vlastnostiam môže mať kapucínka účinky aj pri vonkajšom použití, napríklad na hojenie rôznych malých rán, pľuzgierov, či odrenín.


Antimykotické účinky kapucínky

Kapucínka môže nájsť svoje uplatnenie aj pri vonkajšej aplikácii na plesne a kožné mykózy, keďže obsahuje účinné látky so štúdiou potvrdenými antimikrobiálnymi vlastnosťami.


Má kapucínka nežiadúce účinky?

Aj keď je užívanie kapucínky všeobecne považované za bezpečné, každý by si ju mal vyskúšať postupne a overiť si, či sa u neho neobjavili nečakané reakcie tela. Napríklad pri vonkajšom použití produktov s kapucínkou sa môžu vyskytnúť alergické reakcie. 

Či už ju teda skúšate užívať vnútorne alebo lokálne, otestujte si užívanie v menšom množstve. Ak spozorujete tráviace ťažkosti, problémy s močením a akékoľvek nečakané reakcie, prestaňte kapucínku užívať.

Vôbec by ju nemali užívať ani tehotné a dojčiace ženy či deti, keďže nejestvujú štúdie o bezpečnosti pre tieto skupiny. Nemali by ste ju užívať ani vtedy, ak máte problémy s obličkami, črevné alebo žalúdočné vredy.


Ako užívať kapucínku?

Keďže ide o rastlinný výťažok, na spôsob užívania výťažkov kapucínky neexistujú oficiálne odporúčania. Neurobíte zle, keď sa o užívaní kapucínky vopred poradíte so svojím lekárom či lekárnikom. Výživové doplnky s rastlinnými výťažkami nakupujte u overených predajcov a dodržiavajte odporúčané dávkovanie a rady uvedené na etiketách.


Ako dlho mám užívať kapucínku

Podľa odporúčaní voľných zdrojov je vhodné užívať kapucínku počas doby, kým trvajú subjektívne ťažkosti. Obvykle je to niekoľko týždňov. Neužívajte ju nepretržite, v užívaní by ste si vždy mali robiť niekoľkotýždňové pauzy.


Ako užívať tinktúru z kapucínky

Tinktúry sú výživové doplnky so silným účinkom, keďže ide o koncentrovaný výťažok rastliny. Dávkovanie tinktúry býva presne uvedené na obale každého produktu, jedna dávka obvykle obsahuje 10 až 20 kvapiek. Užívať ju môžete priamo do úst, alebo si ju nakvapkať do vody a vypiť.

V ponuke nášho e-shopu nájdete výživový doplnok od overeného českého výrobcu Salvia Paradise. Kapucínka väčšia, tinktúra bez alkoholu má uvedené odporúčané dávkovanie 3 x denne 20 kvapiek. 


Záver

Kapucínka väčšia a jej príbuzní z rodu kapucínkovitých patria medzi rastlinky s veľkým potenciálom pre človeka. Je nabitá množstvom vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších prospešných živín. Má štúdiami overené antibakteriálne, protizápalové a dezinfekčné účinky, býva označovaná ako „prírodné antibiotikum“. Je to veľmi obľúbená súčasť kuchyne, pretože všetky jej súčasti sú jedlé, listy a kvet majú príjemnú korenistú príchuť. Aj prostredníctvom priamej konzumácie tak môžeme z tejto rastliny získať prospešné živiny.

Ako pri všetkých botanických výťažkoch, aj pri užívaní kapucínky, najčastejšie vo forme tinktúry, odporúčame všímať si potenciálne nežiaduce reakcie tela. Začnite preto s dávkovaním postupne a podľa odporúčania výrobcov. Príroda nám ponúka množstvo rastlín plných benefitov, ak vás teda lákajú, môžete si prečítať aj náš ďalší článok o medicinálnych hubách.


Redakcia Vegmart

Zdroje:

  1. https://practicalselfreliance.com/nasturtium-medicinal-uses/
  2. https://draxe.com/nutrition/nasturtium/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21815727/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27161402/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17723159/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16618018/
  7. https://academicjournals.org/article/article1380902607_Butnariu%20and%20Bostan.pdf