Tekvicové semienka nie sú len obyčajné semienka. Ukrývajú v sebe množstvo dôležitých živín, ktoré majú významný vplyv na zdravie. V tomto článku sa dozviete niekoľko dôvodov, vďaka ktorým sa ich oplatí zaradiť do jedálnička.
Čo sú tekvicové semienka?
Tekvicové semienka sa nachádzajú v dužine tekvice. Sú približne 1 – 2 cm dlhé, oválne a niekedy mierne sploštené. Väčšinou sú svetlozelené, ale často bývajú obalené bielou škrupinou, ktorá by sa mala pred konzumáciou odstrániť. Tieto jadierka sú známe svojou jemnou orieškovou chuťou a chrumkavou textúrou, ktorú získajú po pražení.
Čo obsahujú tekvicové semienka?
Sú mimoriadne bohaté na makroživiny aj mikroživiny. Obsahujú vysoké množstvo zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, ako aj vitamínov a minerálov. Ich konzumácia podporuje imunitný systém, mmôže mať prínos pre zdravé srdce, trávenie a dobrý spánok. Dyňové semienka tiež obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
Tab. 1 Hodnoty obsahu makroživín a mikroživín v tekvicových semienkach
Parameter | Výživové údaje | |
---|---|---|
100 g | porcia (30 g) | |
Energetická hodnota | 2340 kJ | 663 kJ |
Energia | 559 kcal | 158 kcal |
Bielkoviny | 30,2 g | 8,56 g |
Tuky | 49 g | 13,9 g |
Sacharidy | 10,7 g | 3,03 g |
Vláknina | 6 g | 1,7 g |
Vitamín B1(tiamín) | 0,273 mg | 0,077 mg |
Vitamín B2 (riboflavín) | 0,153 mg | 0,043 mg |
Vitamín B3 (niacín) | 4,99 mg | 1,42 mg |
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) | 0,75 mg | 0,213 mg |
Vitamín B6 (pyridoxín) | 0,143 mg | 0,041 mg |
Vitamín B9 (kyselina listová) | 58 mcg | 16,4 mcg |
Vitamín C | 1,9 mg | 0,539 mg |
Vitamín E | 2,18 mg | 0,618 mg |
Draslík | 809 mg | 229 mg |
Fosfor | 1230 mg | 349 mg |
Horčík | 592 mg | 168 mg |
Mangán | 4,54 mg | 1,29 mg |
Meď | 1,34 mg | 0,38 mg |
Sodík | 7 mg | 1,98 mg |
Selén | 9,4 mcg | 2,66 mcg |
Vápnik | 46 mg | 13 mg |
Zinok | 7,81 mg | 2,21 mg |
Železo | 8,82 mg | 2,5 mg |
Zdroj tabuľky : https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
Účinky tekvicových semienok
Ich najvýznamnejšie benefity sú:
Vplyv na zdravie srdca
Tekvicové semienka sú významným zdrojom antioxidantov, horčíka, zinku a nenasýtených tukov, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé srdce. V štúdii z roku 2015, ktorá sa uskutočnila na myšiach sa zistilo, že tekvicový olej dokáže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, vrátane aterosklerózy. Ide o ochorenie, ktoré sa prejavuje zúžením periférnych tepien v dôsledku ukladania tukových látok v nich, čo zabraňuje prenosu kyslíka do mozgu a do tkanív.
Tekvicový olej sa vyrába lisovaním tekvicových semienok za studena. Obsahuje fytochemikálie, hlavne kyselinu linolénovú a omega-6 mastné kyseliny. Na základe konzumácie nerafinovaného (panenského) tekvicového oleja bolo na základe vyššie spomínanej štúdie pozorované zníženie obsahu plazmatických lipidov (cholesterolu a triglyceridov), ako aj markerov systémového a cievneho zápalu. To výrazne znížilo hladinu cholesterolu v krvi a rovnako aj krvný tlak.
Iná štúdia skúmala účinok užívania tekvicového oleja na výskyt srdcových ochorení u žien v menopauze. Podľa odborníkov je prechod do menopauzy úzko spojený s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení u žien. V tomto období klesá produkcia hormónu estrogénu, dochádza k hromadeniu brušného tuku a hrubnutiu krvných tepien. Takisto sa mení zloženie lipidov (tukov) v krvi a zvyšuje sa hladina triglyceridov, ktoré sú zodpovedné za zvýšenie LDL (zlého) cholesterolu a zníženie HDL (dobrého) cholesterolu.
Výskum trval 12 týždňov a zúčastnilo sa ho 35 žien v období menopauzy. Účastníčky konzumovali 2 g tekvicového oleja denne, pričom sa sledovali parametre ako lipidy (tuky) v krvi, krvný tlak a glukóza. Výsledky preukázali zvýšenie hladiny HDL (dobrého) cholesterolu o 14 %. Takisto došlo k zníženiu krvného tlaku o 7 % a účastníčky tiež popisovali zlepšenie niektorých symptómov menopauzy.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia tekvicových semienok môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre ľudí s cukrovkou. Odborníci analyzovali hypoglykemický účinok (znižujúci hladinu cukru v krvi) tekvicových semien, tak, že ich pridávali do jedál a následne hodnotili glykemický index u účastníkov. Zistili, že ľudia, ktorí konzumovali jedlá obsahujúce 65 g tekvicových semienok, mali po jedle s vysokým obsahom sacharidov nižšiu hladinu cukru v krvi. Tekvicové semienko má potenciál ako hypoglykemická potravina, avšak potvrdenie tohto účinku je predmetom dlhodobejšieho výskumu.
Vysoký obsah horčíka v tekvicových jadierkach tiež môže mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. V 65 g tekvicových semienok sa nachádza približne 385 mg magnézia, čo zodpovedá odporúčanej dennej dávke. Štúdia, ktorá trvala 28 rokov zistila, že ľudia, ktorí konzumovali vyššie množstvo horčíka, mali o 15 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, ako tí, ktorí mali nedostatočný príjem tohto minerálu. Na potvrdenie priaznivých účinkov horčíka na hladinu cukru v krvi je však potrebný ďalší výskum.
Podpora imunitného systému
Vďaka obsahu vitamínu E sú tekvicové semienka prospešné pre imunitný systém. Vitamín E zvyšuje bunkovú (prostredníctvom buniek imunitného systému) a humorálnu (prostredníctvom protilátok) imunitnú odpoveď, čím zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Je to tiež silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, čím nedochádza k ich poškodeniu.
Zinok, ktorý sa nachádza v tekvicových semienkach, je rovnako kľúčový pre zdravý imunitný systém. Je dôležitý pre tvorbu bielych krviniek, ktoré sú základnou zložkou imunitného systému. Tiež sa podieľa na celkovej regulácii funkcie imunitných buniek (B- a T-lymfocytov). Pri nedostatku zinku môže byť funkcia týchto buniek znížená, preto patogény (mikroorganizmy, ktoré vyvolávajú ochorenia) môžu jednoduchšie napadnúť organizmus a spôsobiť infekciu. Odporúčaná denná dávka zinku by mala byť 11 mg u mužov a 8 mg u žien. Ženy si ju vedia zabezpečiť s približne 100 g tekvicových semienok, muži s približne 140 g tekvicových semienok.
Napomáhanie zdravému tráveniu
Vysoký obsah vlákniny v tekvicových semienkach môže prispieť k zdravému tráveniu. Lúpané tekvicové semienka obsahujú 1,7 g vlákniny v jednej porcii. Ide o nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha prechodu potravy cez tráviaci trakt. Okrem toho dokáže absorbovať vodu a zmäkčovať stolicu, takže je veľmi účinná pri zápche. Podľa odborníkov sa strava s vysokým obsahom vlákniny spája aj so zníženým rizikom srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a obezity. A to je ďalší dôvod, prečo sú tekvicové semienka vhodné na zaradenie do vášho jedálnička.
Zlepšenie kvality spánku
Tekvicové semienka sú prirodzeným zdrojom tryptofánu. Na 100 gramov obsahujú 576 mg tryptofánu. Ide o aminokyselinu, ktorá pomáha pri navodení spánku. L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, avšak organizmus si ju nedokáže vytvoriť, preto ju musí prijímať zo stravy. V tele sa premieňa sa hormón serotonín, ktorý je potrebný pre produkciu spánkového hormónu –melatonínu. Tento hormón skracuje čas bdelosti a pomáha navodiť spánok. V štúdii z roku 2014 sa uvádza, že suplementácia tryptofánom už od dávky 1 g môže zlepšiť kvalitu spánku. Hoci obsah tejto aminokyseliny je v dennej dávke tekvicových jadierok nižší, obsahujú aj ďalšie významné látky, ktoré majú vplyv na lepší spánok.
Na jeho kvalitu má vplyv aj horčík. Magnézium sa podieľa na regulácii neurotransmiteru (chemická látka, ktorá slúži na prenos nervových impulzov) - kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), ktorá ovplyvňuje relaxáciu nervového systému. Keďže horčík dokáže regulovať tento mechanizmus, vedci sa domnievajú, že môže pomôcť k lepšiemu spánku. Pre potvrdenie tohto účinku je však potrebný ďalší výskum. V porcii 30 g tekvicových semienok je až 168 mg horčíka, čo je takmer odporúčaná dávka horčíka na deň.
Antioxidačné účinky
Okrem vyššie spomínaných benefitov sú tekvicové jadierka tiež bohatým zdrojom antioxidantov. Obsahujú hlavne flavonoidy a fenolové kyseliny a tiež malé množstvo karotenoidov. Viaceré štúdie na bunkách a zvieratách preukázali protizápalové účinky antioxidantov. Tiež je známe, že chránia bunky pred pôsobením škodlivých voľných radikálov. V zdravom organizme funguje rovnováha medzi tvorbou reaktívnych foriem kyslíka, voľnými radikálmi a endogénnymi antioxidačnými mechanizmami. V spomínanej štúdii sa taktiež uvádza, že ak je táto rovnováha narušená, vedie to k oxidačnému stresu, ktorý môže spôsobiť poškodenie dôležitých buniek a vzniku ochorení, ako sú zápaly, cukrovka alebo kardiovaskulárne ochorenia. Konzumácia tekvicových semienok vám pomôže zvýšiť príjem antioxidantov, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravých buniek aj celého organizmu.
Zdravie prostaty a močového mechúra
Tekvicové semienka obsahujú fytosterol. Ide o zlúčeninu, o ktorej sa predpokladá, že môže znižovať riziko rozvoja problémov so zväčšenou prostatou Na základe výskumov ich konzumácia môže pomôcť zmierniť príznaky benígnej hyperplázie, čo je stav, pri ktorom sa prostata zväčšuje a spôsobuje problémy s močením. Štúdia z roku 2021 analyzovala 73 mužov s vekovým priemerom 64 rokov, ktorým bol podávaný tekvicový olej po dobu 3 mesiacov. Zistilo sa, že vďaka konzumácii tekvicového oleja sa podarilo zmierniť symptómy zväčšenej prostaty.
Konzumácia tekvicových semienok môže zlepšiť aj problémy s močením. Podľa odborníkov sa symptómy hyperaktívneho močového mechúra vyskytujú u viac ako 15 % ľudí vo veku nad 40 rokov. Starší výskum naznačuje, že užívanie tekvicových semienok môže pomôcť pri zlepšení príznakov hyperaktívneho močového mechúra a inkontinencie. Výskumu sa zúčastnilo 45 mužov aj žien vo veku 41 – 80 rokov, ktorých trápili problémy s močením. Počas 12 týždňov im bolo podávaných 10 g tekvicového oleja denne. U 41,4 % účastníkov došlo k zlepšeniu symptómov a 96 % z nich nehlásilo žiadne vedľajšie účinky. Predpokladá sa, že sitosteroly (chemické látky rastlinného pôvodu, štruktúrne podobné cholesterolu) obsiahnuté v tekvicovom oleji, sú zodpovedné za zlepšenie funkcie močových ciest.
Zdroj vlákniny a bielkovín
Tekvicové semienka obsahujú vlákninu, bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny, o ktorých je známe, že podporujú chudnutie. Nedávna štúdia, ktorá po dobu 6 mesiacov analyzovala 345 dospelých ľudí, skúmala účinky zloženia stravy na chudnutie. Zistilo sa, že príjem vlákniny v strave podporuje chudnutie. Vláknina pomáha zvyšovať pocit plnosti, čím zabraňuje prejedaniu sa a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Odporúčané množstvo vlákniny pre dospelých je 25 – 30 g denne. Jedna porcia tekvicových semienok (30 g) obsahuje 1,7 gramov vlákniny a 8,56 g bielkovín. Aj keď obsahujú len menšie množstvo z odporúčaného denného príjmu, sú skvelým pomocníkom pre pridanie vlákniny a bielkovín do jedálnička.
Využitie tekvicových semienok v zdravej strave
Tekvicové semienka sú malou, ale výživnou potravinou vhodnou na každodennú konzumáciu a dajú sa využiť rôznymi spôsobmi. Môžu byť konzumované surové, pražené, mleté na múku, alebo lisované na olej.
Môžete ich pridať do:
- cereálií,
- jogurtov,
- smoothies,
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- pečiva.
Koľko tekvicových semienok denne?
Odborníci odporúčajú denne prijať približne 30 gramov tekvicových semienok, čo zodpovedá jednej porcii. Toto množstvo vám poskytne množstvo bielkovín, zdravých tukov, vlákniny a ostatných dôležitých vitamínov a minerálov.
Nežiadúce účinky tekvicových semienok
Podobne ako u väčšiny potravín, aj tekvicové semienka je potrebné užívať len v odporúčanej dávke. V opačnom prípade si môžete privodiť ťažkosti, ako sú:
- bolesť brucha,
- nadúvanie,
- plynatosť,
- kŕče v bruchu,
- nárast hmotnosti,
- nízky krvný tlak.
Alergia na tekvicové semienka
Tekvicové semienka obsahujú zlúčeninu cucurbitacín, na ktorú môže vzniknúť alergická reakcia. Medzi jej prejavy patria:
- červená pokožka,
- ekzém,
- upchatý nos,
- sťažené dýchanie,
- kašeľ,
- vyrážka,
- svrbenie,
- opuch krku a úst.
V prípade výskytu niektorého z vyššie uvedených prejavov po konzumácii tekvicových semienok je nutné okamžite kontaktovať záchrannú zdravotnú službu a lekára. Najmä ak ide o doposiaľ nepoznanú alergiu, hrozí riziko anafylaktického šoku. Je preto nutné konať už pri prvých prejavoch alergie.
Záver
Tekvicové semienka ponúkajú jednoduchý a chutný spôsob, akým môžete každý deň podporiť svoje zdravie. Prečo teda nevyužiť ich výhody? Pridajte ich do svojho jedálnička a využite všetky benefity, ktoré ponúkajú.
Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4583328/
- https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds#TOC_TITLE_HDR_9
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29902436/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
- https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(18)30266-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS193131281830266X%3Fshowall%3Dtrue
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8527717/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27377091/
- https://www.pagepressjournals.org/index.php/aiua/article/view/aiua.2016.2.136
- https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-014-0147-0
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36354243/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008810/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711333/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30055778/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531717300805?via%3Dihub
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8681145/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21545273/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31445363/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174214/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331580/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31445363/
- https://www.heart.org/en/news/2023/02/20/the-connection-between-menopause-and-cardiovascular-disease-risks
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000907
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000912
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/303864#benefits
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin-seeds
- https://ayoubs.ca/blogs/news/what-happens-if-you-eat-too-many-pumpkin-seeds
- https://www.healthifyme.com/blog/side-effects-of-pumpkin-seeds/
- https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/zinc/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
- https://www.forbes.com/health/supplements/magnesium-for-sleep/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5075620/
- https://urologyspecialistsnc.com/pumpkin-seed-benefits/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9298262/
- https://www.medicinenet.com/how_much_pumpkin_seeds_should_i_eat_per_day/article.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2011.563882
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/