Gestačný diabetes – prečo vzniká tehotenská cukrovka a ako sa jej vyhnúť?

Gestačný diabetes – prečo vzniká tehotenská cukrovka a ako sa jej vyhnúť?

Tehotenská cukrovka je ochorenie, ktoré sa objavuje v 14 % tehotenstiev. Jej prejavy sú často nenápadné, no dôsledky môžu byť závažné. Ako vôbec vzniká a dá sa liečiť? Môže mať negatívny vplyv na dieťa? Všetky dôležité informácie sa dozviete v článku.


Čo je tehotenská cukrovka?

Nazýva sa aj gestačný diabetes mellitus a je to stav, pri ktorom hormóny produkované placentou bránia telu efektívne využívať inzulín. Ide o hormón, ktorý umožňuje glukóze dostať sa do buniek, kde sa premieňa na energiu. Namiesto toho sa hromadí v krvnom obehu, čo vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi.

Na rozdiel od cukrovky 1. typu, nie je spôsobená nedostatkom inzulínu, ale inými hormónmi produkovanými počas tehotenstva. Tie môžu znižovať účinnosť inzulínu a vzniká inzulínová rezistencia. Ak inzulín nefunguje správne, hladina glukózy v krvi sa môže abnormálne zvýšiť a spôsobiť ochorenie.


Aké hodnoty sú v norme a aké nie?

Normálne hodnoty glykémie počas tehotenstva:

  • nalačno – menej ako 5,5 mmol/l,
  • 1 hodinu po jedle – menej ako 7,8 mmol/l,
  • 2 hodiny po jedle – menej ako 6,7 mmol/l.

Hodnota nad 7,8 mmol/l glukózy v krvi po dvoch hodinách od posledného jedla signalizuje gestačný diabetes. 


Hodnoty, ktoré signalizujú diabetes mellitus

Hodnoty glykémie nalačno:

  • pod 3,9 mmol/l – hypoglykémia (znížená hladina cukru v krvi),
  • 3,9 – 5,6 mmol/l – normálne odbúravanie glukózy,
  • 5,6 – 6,9 – prediabetes,
  • nad 7 mmol/l – signalizuje diabetes mellitus.

Hodnoty glykémie 2 hodiny po jedle:

  • do 7,8 mmol/ l – normálne odbúravanie glukózy,
  • 7,8 – 11 mmol/l – prediabetes,
  • nad 11 mmol/l – značí výskyt cukrovky.


Príznaky tehotenskej cukrovky

  • nadmerný smäd,
  • časté močenie,
  • sucho v ústach,
  • únava,
  • rozmazané videnie,
  • genitálne svrbenie.

Niektoré z týchto symptómov sú počas tehotenstva bežné a môžu sa zameniť s bežnými prejavmi tehotenstva, preto je včasná diagnostiku veľmi dôležitá.


Čo ju spôsobuje? 

Za jej vznik sú zodpovedné hormonálne zmeny. Placenta zásobuje rastúci plod živinami a produkuje rôzne hormóny, potrebné pre správny priebeh tehotenstva. Konkrétne ide o hormóny estrogén, progesterón a ľudský placentárny laktogén, ktoré môžu znižovať účinok inzulínu, čo vedie k zvýšenej hladine cukru v krvi. Keď telo nedokáže produkovať dostatok inzulínu na reguláciu glykémie, dochádza k rozvoju tehotenskej cukrovky.

K rozvoju môžu prispieť aj rizikové faktory, medzi ktoré patria: 

  • vek,
  • nadváha a obezita,
  • vyššia pôrodná hmotnosť dieťaťa,
  • rodinná anamnéza,
  • gestačný diabetes v predošlom tehotenstve,
  • syndróm polycystických vaječníkov,
  • etnická príslušnosť.


Vek

Vek matky nad 35 rokov môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku tehotenskej cukrovky. S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu efektívne spracovávať glukózu, čo môže viesť k rozvoju inzulínovej rezistencie. Podľa štatistiky z roku 2021 je výskyt gestačného diabetu takmer 6-krát vyšší u žien nad 40 rokov (15,6 %) ako u žien pod 20 rokov (2,7 %).


Nadváha alebo obezita

Tukové tkanivo znižuje citlivosť na inzulín, čo zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie. To znamená, že telo ho potrebuje viac, aby si udržalo normálnu hladinu cukru v krvi. Odborníci potvrdili, že ženy ktoré mali BMI (index telesnej hmotnosti, ktorý sa používa na meranie obezity) pred tehotenstvom nad hodnotou 30, mali 3-násobné riziko vzniku gestačného diabetu oproti ženám s normálnou hmotnosťou (BMI do 25).


Rodinná anamnéza

Genetika je jedným z kľúčových faktorov, ktorý zvyšuje výskyt tohto ochorenia. Štúdia potvrdila, že ak má niekto v rodine diagnostikovaný diabetes mellitus 2. typu, existuje vyššie riziko rozvoja cukrovky v tehotenstve, v porovnaní so ženami s negatívnou rodinnou anamnézou.


Gestačný diabetes v predošlom tehotenstve

Ak sa tento stav vyskytol už aj v minulosti, existuje až 17-krát vyššie riziko jej opätovného rozvoja v ďalšom tehotenstve. 


Syndróm polycystickým vaječníkov (PCOS)

Je ochorenie spojené s hormonálnou nerovnováhou, ktoré postihuje ženy v reprodukčnom veku. Symptómy sa objavujú už v puberte, ale môže byť diagnostikované aj neskôr. Odhaduje sa, že sa vyskytuje u 5 – 15 % žien. PCOS zvyšuje riziko gestačného diabetu, pretože môže zvyšovať inzulínovú rezistenciu.


Etnická príslušnosť 

Niektoré etnické skupiny, ako sú Ázijci, Afroameričania, Hispánci a Indiáni, majú geneticky vyššiu pravdepodobnosť rozvoja inzulínovej rezistencie a tehotenskej cukrovky. Gény, ktoré sú častejšie prítomné v určitých etnických skupinách, môžu ovplyvniť funkciu beta buniek pankreasu alebo mechanizmy zodpovedné za reguláciu hladiny cukru v krvi. Vyššie riziko vzniku môže súvisieť aj so stravou, životným štýlom a prístupom k zdravotnej starostlivosti.


Kedy sa objavuje? 

Zvyčajne sa objavuje v druhej polovici tehotenstva, najčastejšie medzi 24. a 28. týždňom. V tomto období začína placenta produkovať viac hormónov, ktoré sú dôležité pre rast a vývoj plodu. Môžu však znižovať účinok inzulínu a spôsobiť inzulínovú rezistenciu, čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi matky.


Je tehotenská cukrovka nebezpečná?

Ak nie je dostatočne monitorovaná a nie je nasadená správna liečba, môže byť nebezpečná. Má negatívne dôsledky na zdravie matky aj dieťaťa a môže zvýšiť riziko rôznych komplikácií. 


Ako ovplyvňuje matku a dieťa? 

Gestačný diabetes môže viesť k vyššej pôrodnej hmotnosti dieťaťa alebo zvýšiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu. U detí existuje tiež vyššie riziko vzniku hypoglykémie po narodení. Dlhodobé riziká zahŕňajú najmä zvýšenú pravdepodobnosť cukrovky 2. typu u dieťaťa v neskoršom veku.


Predčasný pôrod

Ide o pôrod pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Môže ho spôsobiť kombinácia zdravotných problémov matky, vrátane inzulínovej rezistencie, preeklampsie (zvýšeného krvného tlaku v tehotenstve) alebo veľkého plodu. Ak sa tieto komplikácie vyskytnú počas tehotenstva, zvyšujú riziko predčasného pôrodu.


Vyššia pôrodná hmotnosť

V dôsledku tehotenskej cukrovky sa cez placentu dostáva do tela dieťaťa viac glukózy a podžalúdková žľaza (pankreas) dieťaťa produkuje viac inzulínu. Vyššie hladiny tohto hormónu spôsobujú rast tukového tkaniva, čo vedie k vyššej pôrodnej hmotnosti (nad 4,5 kg) a vo väčšine prípadov pôrod cisárskym rezom. Vedci zistili, že fetálna makrozómia (stav, keď má plod nadmernú hmotnosť) u dieťaťa súvisí aj so zvýšeným rizikom obezity a cukrovky 2. typu v dospelosti.


Nízka hladina cukru v krvi u dieťaťa 

Vysoká hodnota glykémie počas tehotenstva spôsobuje, že dieťa začne produkovať viac inzulínu na jej spracovanie. Po pôrode dôjde k prerušeniu prísunu glukózy cez placentu, prestrihnutím pupočnej šnúry. Dieťa môže mať stále vysoké hladiny inzulínu, ale glukózu už neprijíma, čo vedie k hypoglykémii, ktorá si vyžaduje okamžitú liečbu.


Preeklampsia

Je to vážny stav a definuje sa ako vysoký krvný tlak (hypertenzia) v tehotenstve. Jej riziko výskytu sa môže zvýšiť v dôsledku inzulínovej rezistencie. Vysoké hladiny inzulínu a glukózy ovplyvňujú funkciu ciev, čo môže prispieť k rozvoju vysokého krvného tlaku.


Rozvoj cukrovky u dieťaťa

Tehotenská cukrovka môže spôsobiť aj dlhodobé komplikácie. Výskum naznačuje, že deti matiek, u ktorých sa vyskytla, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku diabetes mellitus 1. typu pred dovŕšením 22 rokov. 


Ako sa diagnostikuje? 

Neexistujú žiadne domáce verzie testov na diagnostiku gestačného diabetu. Vykonáva ju špecializovaný lekársky personál prostredníctvom krvných testov. Vyšetrenie prebieha v dvoch fázach. Prvé sa vykonáva medzi 12. –14. týždňom tehotenstva. 

Test sa vykonáva nalačno zo vzorky krvi odobratej zo žily. Namerané hodnoty poukazujú na hladinu glykémie:

  • menej ako 5,1 mmol/l – normálne odbúravanie glukózy,
  • 5,1 – 6,9 mmol/l – je potrebné vykonať opakovaný test, ak je hodnota opäť zvýšená, je diagnostikovaný diabetes,
  • nad 7,0 mmol/l – znamená tehotenskú cukrovku.

Druhá fáza prebieha v druhom trimestri, zvyčajne medzi 24. – 28. týždňom tehotenstva. V tomto období je hladina hormónov dosť vysoká na to, aby sa prejavil ich účinok na metabolizmus glukózy.

Na diagnostiku sa používajú dva typy testov:


Skríningový glukózový test

  1. Vypijete pohár vody s obsahom 50 gramov glukózy. Nemusí sa vykonávať nalačno. 
  2. Po hodine sa odoberie krv zo žily a stanoví sa glykémia v krvi. 
  3. Ak je hodnota cukru v krvi normálna, test sa ukončí. 
  4. Ak je v tomto bode nameraná glykémia viac ako 7,5 mmol/l, vykoná sa ďalší test.


Orálny glukózovo tolerančný test

  1. Vykonáva sa nalačno, 8 hodín pred testom sa neodporúča nič jesť ani piť.
  2. Najskôr vám lekár odoberie krv zo žily a odmerá sa hladina cukru v krvi.
  3. Potom vypijete roztok obsahujúci 75 gramov glukózy. 
  4. Nasledujú dva krvné testy, ktoré merajú glykémiu po jednej a po dvoch hodinách od poslednej konzumácie, ktoré sledujú ako telo spracováva glukózu.


Namerané hodnoty, ktoré sú v norme:

  • nalačno: pod 5,1 mmol/l.
  • 1 hodinu po vypití roztoku: pod 10 mmol/l.
  • 2 hodiny po vypití roztoku: menej ako 8,5 mmol/l.

Namerané hodnoty, ktoré znamenajú gestačný diabetes:

  • nalačno: viac ako 5,1 mmol/l.
  • 1 hodinu po vypití roztoku: nad 10 mmol/l.
  • 2 hodiny po vypití roztoku: viac ako 8,5 mmol l.

Ak sú aspoň dve z týchto hodnôt zvýšené, je diagnostikovaná tehotenská cukrovka.


Liečba

Najčastejšie je lekárom ordinovaná inzulínová terapia. Podávanie inzulínu je možné injekčne, prostredníctvom inzulínového pera alebo pumpy. Keďže hladiny glukózy sa s postupujúcim tehotenstvom zvyšujú, pravdepodobne bude potrebné časom dávku inzulínu zvýšiť. Predtým to však treba konzultovať s lekárom alebo diabetológom.

Antidiabetikum metformín, ktorý sa používa na liečbu diabetes mellitus, sa na liečbu gestačného diabetu nepoužíva, pretože jeho bezpečnosť počas tehotenstva nie je dostatočne preukázaná.


Čo pomôže zvládnuť tehotenskú cukrovku?

  • Úprava stravy – zamerajte sa na konzumáciu jedál s nízkym obsahom cukru,
  • pravidelná fyzická aktivita – prispôsobená stavu tehotenstva,
  • monitorovanie glykémie – prostredníctvom glukomera,
  • pravidelné lekárske prehliadky,
  • výživové doplnky.


Vitamín D

Podľa štúdií vitamín D zlepšuje inzulínovú citlivosť tým, že podporuje funkciu pankreasu a zvyšuje účinnosť inzulínových receptorov, čo pomáha lepšie regulovať hladinu cukru v krvi. Vedci skúmali účinok déčka na riziko vzniku tehotenskej cukrovky. Do štúdie bolo zapojených spolu 90 budúcich mamičiek v priemernom veku 30 rokov, ktoré mali minimálne jeden rizikový faktor pre vznik gestačného diabetu. Boli rozdelené do dvoch skupín, pričom jednej skupine bolo podávaných 5000 IU vitamínu D týždenne a druhej placebo. Suplementácia trvala až do 26. týždňa tehotenstva. Glykémia sa sledovala každý mesiac, prostredníctvom krvných testov. 

Zistilo sa, že v skríningovom glukózovom teste malo zvýšenú glykémiu 10,9 % žien, ktoré užívali vitamín D, v porovnaní s 36,5 % žien, ktoré užívali placebo. Podobné výsledky preukázal aj orálny glukózovo-tolerančný test. U 11,4 % tehotných žien, ktoré užívali vitamín D bola glykémia nižšia, v porovnaní s 34,8 % účastníčok, ktorým bolo podávané placebo. Z výsledkov štúdií tak vyplýva, že suplementácia vitamínom D v prvom a druhom trimestri môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi aj riziko rozvoja gestačného diabetu. 


Myo-inozitol

Ide o najrozšírenejšiu biologicky aktívnu formu inozitolu, ktorý patrí k vitamínov skupiny B. Myo-inozitol má kľúčovú úlohu v metabolizme a používa sa na podporu inzulínovej rezistencie.

Štúdia z roku 2022 skúmala jeho vplyv na hladinu glykémie u tehotných žien. Zapojených bolo spolu 330 žien, ktorým bola diagnostikovaná tehotenská cukrovka. Boli rozdelené do dvoch skupín, pričom 150 z nich užívalo 4000 mg myo-inozitolu denne a 180 ženám bolo podávané placebo. Účastníčky súčasne podstúpili doplnkovú liečbu inzulínom. Hodnotili sa klinické a metabolické parametre a výskyt komplikácií u matky a dieťaťa. 

Výsledky preukázali, že ženy, ktoré užívali myo-inozitol mali nižšiu koncentráciu glukózy v krvi nalačno aj po jedle a tiež vykazovali nižšiu potrebu inzulínu v treťom trimestri. Okrem toho mali nižšie riziko nízkej pôrodnej hmotnosti a výskytu hypoglykémie u dieťaťa, v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo. Myo-inozitol môže predstavovať doplnkovú terapiu pre zníženie rizika tehotenskej cukrovky, no na potvrdenie tejto hypotézy je potrebné vykonať ďalšie štúdie. 


Magnézium

Dostatočný príjem horčíka, ktorý predstavuje 350 – 400 mg denne, môže znížiť riziko inzulínovej rezistencie, ktorá je kľúčovým faktorom pri rozvoji tehotenskej cukrovky. Horčík podporuje správnu funkciu inzulínových receptorov, čím pomáha udržiavať stabilné hladiny glukózy v krvi. Najnovší výskum skúmal účinnosť suplementácie horčíkom na kontrolu glykémie u žien s gestačným diabetom. Do analýzy bolo zahrnutých niekoľko štúdií a 266 účastníčok. 

Zistilo sa, že užívanie horčíka znížilo hladinu cukru v krvi o 8 % v porovnaní s kontrolnou skupinou. Nepreukázal sa však žiadny významný vplyv na inzulín v sére. Z toho vyplýva, že magnézium môže ovplyvniť glykémiu u tehotných žien, bez toho, aby menil množstvo inzulínu v tele. Preto u žien liečených inzulínom, ktorým je priamo podávaný, nemusí mať horčík rovnaký vplyv, pretože ich glykémia už závisí od vonkajšieho inzulínu. Magnézium teda môže byť účinnejšie pri regulácii cukru u žien, ktoré ešte nie sú závislé na inzulínovej terapii.

Pred začatím užívania akýchkoľvek vitamínov alebo výživových doplnkov je však dôležité konzultovať to s lekárom. Môže vám odporučiť vhodné dávky, ktoré najlepšie zodpovedajú vašim individuálnym potrebám.


Jedálniček pri tehotenskej cukrovke

Pri tomto ochorení je dôležité venovať pozornosť strave, aby sa udržali stabilné hladiny cukru v krvi.


Akým potravinám sa vyhnúť? 

  • sýtené sladené nápoje,
  • ovocné šťavy s pridaným cukrom,
  • cukrovinky,
  • čokoláda,
  • sušienky,
  • potraviny z bielej rafinovanej múky (chlieb, cestoviny, ryža),
  • kukuričné lupienky,
  • cereálie s pridaným cukrom,
  • banány,
  • hrozno,
  • melón,
  • ananás,
  • sušené ovocie,
  • zemiaky,
  • kukurica,
  • vyprážané jedlá,
  • polotovary,
  • margaríny.


Potraviny, ktoré sa odporúčajú:

  • fazuľa,
  • šošovica,
  • nízkotučné mliečne výrobky,
  • ryby,
  • tofu,
  • celozrnné potraviny (napr. chlieb, cestoviny),
  • hnedá ryža,
  • ovsené vločky,
  • špargľa,
  • brokolica,
  • kapusta,
  • mrkva,
  • karfiol,
  • zeler,
  • špenát,
  • cuketa,
  • baklažán,
  • paprika,
  • avokádo,
  • olivový olej,
  • orechy,
  • bobuľové ovocie (maliny, černice),
  • jablko,
  • hruška,
  • citrusy (pomaranč, limetka, citrón),
  • kivi.

Pri konzumácii ovocia je dôležité dodržiavať mieru a kombinovať ho s bielkovinami alebo zdravými tukmi, aby sa spomalilo trávenie a znížilo riziko vysokej glykémie. Konzultácia s lekárom alebo dietológom vám pomôže zistiť, ktoré ovocie je pre vás najvhodnejšie a v akých množstvách ho môžete konzumovať.


Dá sa tehotenská cukrovka vyliečiť? 

U väčšiny žien gestačný diabetes zmizne krátko po pôrode. Ak sa to nestane a glykémia je stále vysoká, ide o cukrovku 2. typu – to nastane asi v 50 % prípadov. Po 6 – 12 týždňoch od pôrodu sa preto odporúča podstúpiť test na jej diagnostiku.


Tipy, ako jej predchádzať

Existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť riziko rozvoja cukrovky v tehotenstve:


Zdravá životospráva 

Zamerajte sa na stravu s nízkym obsahom cukru a uprednostnite prírodné sacharidy, napríklad v podobe ovocia. Do jedálnička tiež pridajte dennú dávku zeleniny a celozrnné potraviny. 

Jedzte v približne rovnakom čase. Pravidelný príjem potravy pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi tým, že zabezpečuje rovnomerné dodávanie energie do tela. Konzumácia menších, vyvážených jedál v pravidelných intervaloch zabraňuje veľkým výkyvom glykémie, pomáha ju stabilizovať a znižuje riziko tehotenskej cukrovky.

Denný príjem kalórií by mal na 40 % pochádzať z komplexných sacharidov, 20 % by mali tvoriť bielkoviny a 25 – 40 % tuky. Dôležitý je aj prísun vlákniny, ktorej denná dávky by mala byť 25 – 30 g. Strava bohatá na vlákninu pomáha stabilizovať glykémiu a podporuje správnu funkciu inzulínu. 


Fyzická aktivita

Cvičenie zlepšuje inzulínovú citlivosť a pomáha regulovať hladiny cukru v krvi. Pravidelnú fyzickú aktivitu si môžete dopriať aj počas tehotenstva. Skúste napríklad chôdzu, cvičenie alebo prenatálnu jógu 30 minút denne. Predtým, ako začnete vykonávať akúkoľvek fyzickú aktivitu, konzultujte to so svojim ošetrujúcim lekárom. 


Udržiavanie zdravej hmotnosti

Udržiavanie primeranej hmotnosti pred tehotenstvom môže pomôcť znížiť riziko vzniku gestačného diabetu. Podľa odborníkov je v norme nárast hmotnosti o 11,5 – 16 kg. Zdravé priberanie a konštantná hmotnosť počas tehotenstva znižuje inzulínovú rezistenciu a podporuje efektívne využívanie inzulínu, čo pomáha zmierniť výskyt tehotenskej cukrovky. Zdravá hmotnosť tiež pomáha zabezpečiť, že telo môže lepšie reagovať na hormonálne zmeny počas tehotenstva.


Pravidelné lekárske prehliadky

Pravidelné vyšetrenia umožňujú včasné zistenie rizikových faktorov a monitorovanie hladiny cukru v krvi, čo môže pomôcť znížiť riziko rozvoja gestačného diabetu a zabezpečiť zdravý priebeh tehotenstva.


Záver

Tehotenská cukrovka si vyžaduje dôkladnú pozornosť, pretože môže spôsobiť komplikácie. Pri dodržiavaní správnych návykov a odporúčaní lekára sa však dá zvládnuť a dokonca sa jej dá aj predísť. Pravidelné kontroly, zdravá strava a fyzická aktivita sú kľúčové pre udržanie hladiny cukru v krvi v norme a zníženie rizika tohto ochorenia.


Autor: Mgr. Petronela Misárová – biologička

Zdroje:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00825-0/abstract
  2. https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11132656/https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/wr/mm7201a4.htm
  4. www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/wr/mm7201a4.htm
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9521439/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6890240/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7913262/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10793469/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545196/
  10. https://medlineplus.gov/ency/article/007562.htm
  11. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/gestational/tests-diagnosis
  12. https://www.benulekaren.sk/co-je-tehotenska-cukrovka-priznaky-rizika-a-rady
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582729/
  14. https://www.healthcentral.com/condition/gestational-diabetes/diet
  15. https://medlineplus.gov/ency/article/007430.htm
  16. https://www.nhs.uk/medicines/insulin/insulin-for-gestational-diabetes/
  17. https://medlineplus.gov/ency/article/007562.htm
  18. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/0701/p57.html
  19. https://diabetes.org/living-with-diabetes/life-stages/gestational-diabetes/how-to-treat-gestational-diabetes
  20. https://www.testing.com/tests/glucose-tests-gestational-diabetes/
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458502/
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582729/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317712/
  24. https://www.mdpi.com/2077-0383/12/11/3852
  25. https://www.medicalnewstoday.com/articles/gestational-diabetes-long-term-effects-on-baby#obesity
  26. https://www.cdc.gov/maternal-infant-health/pregnancy-diabetes/index.html
  27. https://www.diabinfo.de/en/living-with-diabetes/gestational-diabetes/risks-for-the-child.html
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545196/
  29. https://www.healthline.com/health/gestational-diabetes#causes
  30. https://www.diabinfo.de/en/living-with-diabetes/gestational-diabetes/diagnosis.html
  31. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/diabetes-pregnancy
  32. https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes
  33. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symptoms-causes/syc-20355339
  34. https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
  35. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/gestational-diabetes
  36. https://www.cdc.gov/diabetes/about/gestational-diabetes.html
  37. https://www.columbiadoctors.org/treatments-conditions/gestational-diabetes
  38. https://lekar.sk/clanok/cukrovka-v-tehotenstve
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7516372/
  40. https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/gestational-diabetes/causes
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10663705/
  42. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211523008588
  43. https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-022-04852-3
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122001/
  45. https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a696005.html
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10518638/