10 najlepších byliniek pre zdravú pečeň, ich očistu i regeneráciu

10 najlepších byliniek pre zdravú pečeň, ich očistu i regeneráciu

Ochorenia pečene sú u ľudí na celom svete z roka na rok častejšie. Slovensko má už bohužiaľ svetové prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene. Nemusí to byť len následok užívania alkoholu, ale aj nezdravého životného štýlu. Odborníci preto neustále apelujú na to, aby sme sa o svoju pečeň starali. Našťastie, príroda nám v tomto smere ponúka veľa možností.

Medzi bylinkami sa dá nájsť množstvo takých, ktoré majú schopnosť podporiť trávenie a normálnu funkciu pečene. Označujú sa ako rastliny s hepatoprotektívnymi účinkami. Samozrejme však berte do úvahy to, že ak vás už trápia ochorenia pečene, o užívaní bylinkových extraktov je vhodné sa vopred poradiť s lekárom.


Prečo nepodceňovať starostlivosť o pečeň?

Pečeň sa stará o detoxikáciu tela, čím plní nesmierne dôležitú úlohu. Filtruje všetky škodliviny a toxíny, ktoré sa do tela dostávajú. Hoci má schopnosť sa zregenerovať, pri dlhodobom pôsobení toxínov sa pomaly a často veľmi nenápadne zhoršuje jej stav.

Ochorenia pečene môže vyvolať veľa faktorov. Niektoré z nich sú dedičné, iné, ako hepatitída, patria medzi infekčné nákazlivé ochorenia. Steatóza pečene, čiže jej stukovatenie, a následné vážnejšie poškodenia, ako je fibróza a cirhóza, sú najčastejšie výsledkom toho, ako žijeme. Tieto ochorenia má väčšinou na svedomí nadmerné užívanie alkoholu a návykových látok, fajčenie, nezdravá strava plná rafinovaného cukru a spracovaných potravín, ako aj nedostatok pohybu.

K tomu treba prirátať aj zanedbávanie preventívnych prehliadok a problém sa stupňuje. Všeobecné rady lekárov znejú: myslite na svoju pečeň, žite zdravšie a nechávajte si ju pravidelne kontrolovať. K udržaniu zdravšej pečene môžu prispieť aj výživové doplnky s obsahom bylinných extraktov.


Najlepšie bylinky na pečeň

V bylinách sa nachádza množstvo antioxidantov pomáhajúcich chrániť bunky pečene, ako aj zložiek, ktoré môžu pomôcť telu pri odstraňovaní toxínov, čím odľahčia pečeň. Toto je desať byliniek, ktoré môžu pečeni pomôcť plniť jej funkciu.


Pestrec mariánsky

Túto rastlinu používali naši predkovia už pred tisíckami rokov pri problémoch so žlčníkom a pečeňou. Obsahuje kľúčovú zložku silymarín, ktorá je zmesou bioflavonoidov s potenciálne antioxidačnými účinkami. 

Pestrec mariánsky má podľa výsledkov niektorých štúdií schopnosť chrániť pečeň pred progresom ochorení a pomôcť zlepšiť kvalitu života pacientov s ochorením pečene, ako aj pomôcť predĺžiť život pacientom s alkoholovou cirhózou. Iné štúdie tieto účinky zatiaľ nepotvrdili, preto v tejto oblasti stále výskum pokračuje.

V našom e-shope nájdete pestrec vo forme kapsúl, ale aj tinktúry bez alkoholu. Pestrec mariánsky nemá známe vedľajšie účinky a býva pacientmi dobre tolerovaný, preto je bežnou súčasťou výživových doplnkov na pečeň.


Ženšen

Obľúbený bylinný doplnok, ktorého oficiálny názov u nás znie všehoj ázijský. Môžete sa stretnúť aj s názvami ázijský ženšen, či kórejský ženšen. Štúdie in vitro a na zvieratách preukázali antioxidačné účinky ženšenu a jeho potenciál chrániť pečeň pred poškodením toxínmi, ako aj vplyv na regeneráciu buniek pečene po operácii.

K dispozícii sú tiež závery štúdií na ľuďoch, podľa ktorých môže ženšen zlepšiť funkciu pečene a znížiť únavu a zápal u ľudí s nealkoholovou steatózou pečene. V jednej z novších štúdií z roku 2020 užívala časť skupiny mužov so zvýšenými hladinami markerov poškodenia pečene (pečeňových enzýmov ALT – Alaninaminotransferázy a GGT – Gamaglutamyltransferázy) počas 12 týždňov extrakt zo ženšenu. Zvyšok mužov užíval placebo. Na konci výskumu mali muži, ktorí užívali ženšen, výrazne nižšiu hladinu markerov než tí, ktorí ho neužívali.

Samostatne užívaný ženšen nemá známe nežiaduce účinky. Dajte si však pozor na užívanie ženšenu v kombinácii s liekmi a radšej sa vopred poraďte o užívaní s lekárom.


Sladké drievko

Koreň sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra) má podľa vedeckých štúdií vďaka obsahu zlúčeniny glycyrrhizín protizápalové, antivírusové a tiež hepatoprotektívne účinky. Glycyrrhizín používajú liečitelia tradičnej čínskej a japonskej medicíny na rôzne ochorenia, vrátane tých pečeňových.

Keď sa pozrieme na štúdie, v jednej z nich sa ľuďom so steatózou pečene pri dennom užívaní extraktu z koreňa sladkého drievka počas 2 mesiacov znížili markery poškodenia pečene. V skupine užívajúcej extrakt sa priemerná hladina alanínaminotransferázy (ALT) znížila zo 64,09 na 51,27 IU/ml a hladina aspartátaminotransferázy (AST) klesla z 58,18 na 49,45 IU/ml. V kontrolnej skupine užívajúcej placebo nebol pokles hladín ALT a AST štatisticky významný.

V druhej štúdii účastníci pili vodku, ale iba časť z nich užívala aj glycyrrhizín. Tí, ktorí pili len vodku, mali výrazne zvýšené markery poškodenia pečene, zatiaľ čo tí, ktorí užívali aj glycyrrhizín, nemali významné zvýšenie markerov. Ide o malú štúdiu, no záver naznačuje, že extrakt zo sladkého drievka môže pomôcť chrániť pečeň pred poškodením alkoholom. Aj tieto štúdie je potrebné brať s veľkou rezervou.


Kurkuma

Dnes už aj na Slovensku bežná súčasť koreničiek v kuchyni obsahuje účinnú látku kurkumín a má podľa štúdií viacero pozitívnych benefitov pre zdravie pečene. Funguje dobre s piperínom, extraktom z čierneho korenia, ktorý zvyšuje jeho vstrebateľnosť. 

V jednej štúdii pacienti s nealkoholovou steatózou pečene užívali 500 mg kurkumínu a 5 mg piperínu denne počas 12 týždňov. Výsledkom bolo významné zníženie zápalových markerov a LDL cholesterolu, ako aj markerov poškodenia pečene oproti skupine užívajúcej placebo. Kurkumín tiež prispel k zníženiu závažnosti ochorenia u týchto pacientov.

Kurkumín môžete nájsť okrem kapsúl s koncentrovaným výťažkom aj v lipozomálnej forme, napríklad v produkte od značky Adelle Davis.


Zázvor

Koreň zázvoru (ďumbiera) obsahuje silné zlúčeniny vrátane gingerolov a shogaolov, ktoré pomáhajú spomaliť zápal a chránia pred poškodením buniek pečene toxínmi. Je to prírodný pomocník, ktorý podľa vedcov stojí za preskúmanie aj v oblasti prevencie vzniku nealkoholovej steatózy pečene.

Jedným z príkladov je 12-týždňová štúdia na 46 ľuďoch s nealkoholovou steatózou pečene. Zistilo sa, že u ľudí, ktorí užívali 1500 mg zázvorového extraktu denne sa výrazne znížili markery ALT, celkový a LDL (zlý) cholesterol, hladina cukru v krvi a zápalový marker CRP, oproti tým, ktorí užívali placebo.

Kombináciu kurkumínu a zázvoru spolu s piperínom a bromelaínom nájdete vo výživovom doplnku Kurkumín Extra. Tu je tiež potrebné podotknúť, že hoci je zázvor obľúbenou ingredienciou v kuchyni, pacienti s ochorením pečene by sa o jeho užívaní vo vysokých dávkach mali radšej poradiť s lekárom.


Cesnak

Botanicky sa cesnak radí k zelenine a tak do výberu byliniek na prvý pohľad nezapadá. Nachádza však obrovské využitie ako súčasť výživových doplnkov. Je plný antioxidantov a rastlinných zlúčením s preukázanými protizápalovými účinkami. Vo viacerých štúdiách konzumovali účastníci buď práškový extrakt cesnaku, alebo cesnak v čerstvej forme. Preukázalo sa, že môže znižovať hladiny LDL cholesterolu, triglyceridov a znižovať aj riziko vzniku steatózy a ďalších ochorení pečene.

Konzumácia čerstvého cesnaku je mnohým ľuďom nepríjemná, extrakt cesnaku vo výživovom doplnku preto viacerí uvítajú. Cesnak nájdete vo forme kapsúl, ale tiež vo forme tinktúr. Prípravok Salvia Paradise Cesnak siaty je tinktúra bez alkoholu, ktorá sa jednoducho užíva, pričom je bez typického zápachu. Aj pri užívaní cesnakového extraktu sa však odporúča dodržiavať dávkovanie. Ľudia s nízkym tlakom by sa mali doplnkom s cesnakom vyhýbať, pokiaľ lekár neurčí inak, vzhľadom na fakt, že cesnak znižuje tlak.


Benedikt lekársky

Táto jednoročná rastlinka obsahuje množstvo trieslovín, horčín a silíc. Benedikt lekársky môže podľa farmakologických štúdií pozitívne vplývať na funkciu trávenia vďaka podpore tvorby žlče a tráviacich štiav. V tradičnej medicíne sa využíval odvar z bylinky na ochorenia pečene, testoval sa tiež jeho účinok na obnovenie normálnej funkcie pečene. 

Extrakt tejto byliny je bežnou súčasťou bylinných likérov kvôli obsahu horčín, ktoré okrem podpory trávenia stimulujú aj chuť do jedla.


Palina pravá

Trvácna rastlina z čeľade astrovitých, prezývaná aj „absint“ či „božie drievko“. Je plná živín, ako sú vitamíny, najmä A a C, minerály železo a vápnik, obsahuje tiež silice, triesloviny, horčiny, flavonoidy a antioxidanty, látky artemisinín a absintol. V tradičnej medicíne sa využívala na tráviace ťažkosti, ale aj pri výskyte hepatitídy, toto využitie nachádza podľa súhrnu štúdií dodnes.


Rebríček obyčajný

Bylinka bohatá na horčiny, ktoré podporujú tvorbu žalúdočných štiav a žlče, je tiež známy rebríček obyčajný, latinsky Achillea millefolium. Spolu s palinou a výťažkami ďalších bylín je súčasťou horkých kvapiek Sila bylín, ktoré sú bez alkoholu a nájdete ich v našom e-shope. Sú vhodné na každodenné užívanie pre podporu činnosti žlčníka a pečene a lepšie trávenie.


Zelený čaj

Veľmi obľúbený nápoj ukrýva okrem známych povzbudzujúcich účinkov aj potenciálne benefity pre pečeň. Zelený čaj obsahuje polyfenolovú zlúčeninu epigalokatechín-3-galát (EGCG). Extrakt zo zeleného čaju podľa štúdií môže byť nápomocný pacientom s ochoreniami pečene. 

V dvochz nich sa napríklad pacientom s nealkoholovou steatózou pečene pri užívaní 500 mg extraktu zeleného čaju počas 3 mesiacov významne znížili markery poškodenia pečene a zápalové markery. Podľa ďalšej štúdie má užívanie extraktu zo zeleného čaju pozitívny vplyv aj na prevenciu rôznych ochorení pečene od hepatitídy, steatózy, až po cirhózu.

Preto je extrakt zo zeleného čaju bežne dostupný aj vo forme výživových doplnkov. V našom e-shope sú to napríklad kapsule Viridian Zelený čaj organic s obsahom 500 mg extraktu.


Môžeme urobiť pre zdravie pečene ešte viac?

Populárnou témou je očista (detoxikácia) pečene, ktorá by ju mala odľahčiť od nahromadených toxínov. Omnoho lepšie je však držať sa zdravého životného štýlu dlhodobo, pretože pečeň sa dokáže do veľkej miery regenerovať sama. Zvyšok tela však musí spolupracovať pri podpore zdravia pečene.

Preto tak ako lekári, aj my opakovane pripomíname, že samotné bylinky vo forme účinných výživových doplnkov ochoreniu pečene nezabránia, ak sa k tomu nepridá zlepšenie životného štýlu. Jeho základ je zdravšia strava – viac vlákniny, zeleniny a ovocia, menej rafinovaného cukru a spracovaných potravín. Významnú rolu hrá každodenný pohyb, zhodenie nadbytočných kilogramov a najmä obmedzenie konzumácie alkoholu a fajčenia.

Je tiež dôležité nezabúdať na žlčník. Jeho funkcia a dobrý stav prispieva k zdraviu pečene. Tieto dva orgány sa vzájomne dopĺňajú a mnoho byliniek z tých, ktoré sme už spomenuli, ocenia pečeň a žlčník rovnako.

Ak chcete svojmu telu dopomôcť zbaviť sa toxínov, môžete vyskúšať sypaný detoxikačný čaj P. Jentschura s obsahom až 48 bylín, vrátane sladkého drievka, zázvoru a cesnaku.


Záver

Viete, v akom stave je vaša pečeň? Ak nie, odporúčame nechať si ju skontrolovať na preventívnej prehliadke u svojho lekára. Mnohých ľudí výsledky nepríjemne prekvapia, ale so zmenou životného štýlu sa dá ďalšiemu poškodeniu pečene predísť. 

Aj pri vážnejších diagnózach pritom môžu byť bylinky na pečeň nápomocné, samozrejme, po diskusii s lekárom. Ako ste mali práve možnosť zistiť – je si skutočne z čoho vyberať.


Redakcia Vegmart

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3959115/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214335/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140758/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548817/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628344/
  7. http://koreascience.or.kr/article/JAKO201115952330348.pdf
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27616896/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7217291/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308054/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27539273/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31168845/
  15. https://www.longdom.org/open-access/ginger-protects-the-liver-against-the-toxic-effects-of-xenobiotic-compounds-preclinical-observations-2155-9600.1000226.pdf
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020385/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6986243/
  18. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691517307391?via%3Dihub
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7354004/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557727/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31480423/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28543822/
  23. https://www.researchgate.net/publication/313744455_The_Constituents_and_Pharmacology_of_Cnicus_Benedictus-A_Review
  24. https://www.phcogj.com/article/1428
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7345338/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5648967/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538013/